Σε εξέλιξη οι διαδικασίες στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος πρώην ΤΕΙ ΑΜΘ. Σύμφωνα με το μέλος της Διοικούσας Επιτροπής κ. Θανάση Μητρόπουλο οι διαδικασίες δεν τρέχουν με τους ρυθμούς που θα έπρεπε. Υπενθυμίζεται ότι το Πανεπιστήμιο επισκέφθηκε και ενημερώθηκε για όλα του τα θέματα ο νέος βουλευτής κ. Μακάριος Λαζαρίδης που δήλωσε ότι θα στηρίξει το νέο εγχείρημα.

Ο κ. Μητρόπουλος είπε ότι «έχουμε μία σειρά από προβλήματα γραφειοκρατικής τάξεως τα οποία πιστεύω ότι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο πρέπει να λυθούν. Υπάρχουν διαφορετικές προτάσεις και πιστεύω ότι κάπου η Διοικούσα Επιτροπή θα κάνει αυτήν τη διευθέτηση. Αυτό που για μας έχει σημασία, είναι ότι το Διεθνές Πανεπιστήμιο έτσι όπως αρχικά το οραματιστήκαμε, δηλαδή διαφορετικό από τα υπόλοιπα που θα προσφέρει προγράμματα σπουδών σε ξένες γλώσσες, δίδακτρα κλπ, δεν φαίνεται να περπατάει, ή τουλάχιστον να περπατάει με τις ταχύτητες όπως εμείς το φανταζόμασταν. Και σ’ αυτό ακριβώς το σημείο θέλω να επαινέσω τον κ. Μακάριο Λαζαρίδη ο οποίος ήρθε, ενημερώθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό σ’ αυτά τα ζητήματα. Γιατί πιστεύω ότι είναι μέσα στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας η ανάπτυξη ξενόγλωσσων προγραμμάτων σπουδών με ξένους φοιτητές. Κι έτσι ήρθε, ενημερώθηκε και νομίζω ότι έκανε μία παρά πολύ καλή δουλειά γύρω από αυτό το θέμα. Νομίζω ότι θα συμβάλει θετικά στην ανάπτυξη του Πανεπιστημίου στην Καβάλα».

ΘΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ

Για τη δέσμευσή του ότι ο κ. Λαζαρίδης θα στηρίξει την προσπάθεια που γίνεται, είπε ότι «όχι μόνο δεσμεύτηκε ότι θα την στηρίξει αυτήν την προσπάθεια αλλά δεσμεύτηκε ότι θα συμβάλει ώστε να γίνουν οι απαιτούμενες κινήσεις έτσι ώστε το Διεθνές Πανεπιστήμιο να αποκτήσει τον αρχικό σχεδιασμό που εμείς από τον κόμβο της Καβάλας είχαμε βάλει στη συζήτηση και φαίνεται ότι σιγά- σιγά προσπάθησαν να τον αλλοιώσουν οι υπόλοιπες δυνάμεις μέσα στο Διεθνές. Εμείς πήραμε το καλύτερο τμήμα που είχαμε στην Καβάλα, το Τμήμα Μηχανικών Πετρελαίου, και το εντάξαμε στο πανεπιστημιακό κέντρο διεθνών προγραμμάτων σπουδών, έτσι ώστε να λειτουργεί στην Καβάλα με δίδακτρα, με αλλοδαπούς φοιτητές κλπ. Στο δρόμο, η τότε κυβέρνηση άλλαξε και το έκανε Τεχνολογίας Πετρελαίου. Αυτό, όμως, εμείς το είχαμε το 1983, δηλαδή μας πήγε σχεδόν 40 χρόνια πίσω. Δείχνει ότι δεν ήθελαν να αναπτύξουν ξενόγλωσσα προγράμματα. Όμως κάποιοι άνθρωποι από άλλες χώρες που έχουν πετρέλαιο, δεν θέλουν να σπουδάσουν τεχνολογία πετρελαίου, αλλά μηχανικοί πετρελαίου. Αυτό ήταν το πρώτο δείγμα που είδαμε, όπως και στη συνέχεια είδαμε και άλλα. Αναπτύχθηκαν τμήματα που δεν φαίνεται να έχουν κάποια ιδιαίτερη προοπτική κλπ. Κι έτσι θα μείνουν πίσω. Με άλλα λόγια, αντί να κάνουμε ένα ευφυές πανεπιστήμιο, κάνουμε ένα κλασικό πανεπιστήμιο, γραφειοκρατικό το οποίο δεν θα μπορέσει να ανταγωνιστεί ούτε τα μεγάλα πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης, ούτε τα υπόλοιπα της Ελλάδας. Για μας είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό το θέμα. Από την αρχή ξεκινήσαμε τη συζήτηση ότι εμείς θέλουμε ένα πανεπιστήμιο διαφορετικό, όχι ίδιο με τα άλλα και μάλιστα κατώτερων προσδοκιών. Αυτήν τη στιγμή το Διεθνές Πανεπιστήμιο φαίνεται να μετατρέπεται σε ένα πανεπιστήμιο, με εξαίρεση την Καβάλα που έχει μια γιγαντιαία σχολή των θετικών επιστημών, όλες οι άλλες σχολές είναι χαμηλής ζήτησης. Αυτό το εκθέσαμε στον κ. Λαζαρίδη που θα προσπαθήσει αν κάνει ενέργειες έτσι ώστε το όραμα να επεκταθεί και να γίνει πραγματικότητα σε όλο το Διεθνές Πανεπιστήμιο».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *