Σε απολογία κλήθηκε ο αρχαιολόγος Μιχάλης Λιχούνας από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για τις δηλώσεις του αναφορικά με την Βασιλική Β’ του Αρχαιολογικού Χώρου Φιλίππων

Σε απολογία κλήθηκε ο αρχαιολόγος κ. Μιχάλης Λιχούνας από την υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη για τις δηλώσεις του αναφορικά με την Βασιλική Β’ του Αρχαιολογικού Χώρου Φιλίππων και την κριτική του για την μελέτη. Όπως σχολίασε η μελέτη είναι προβληματική.

Συγκεκριμένα είπε ότι «δεν έχω πάρει ακόμη την κλήση σε απολογία, έχω ακούσει από τα ΜΜΕ και για να κυκλοφορήσει σημαίνει ότι υπάρχει. Αν και αυτό είναι ένα βήμα στο να ενισχυθεί η συζήτηση για το μέλλον της Βασιλικής Β’, για μένα είναι πολύ ευχάριστη πρόσκληση. Το ουσιώδες παραμένει ότι ένα μνημείο θεωρητικά θα αποκατασταθεί με μία μελέτη στην οποία η τοπική κοινωνία δεν έχει δει. Μπορεί να την έχει δει η διεύθυνση της εφορείας αλλά τα υπόλοιπα στελέχη δεν έχουν ενδελεχώς εικόνα. Από λίγα στοιχεία που έχω συγκεντρώσει έχω πάρα πολλές ενστάσεις. Άποψη πρέπει να έχει και η τοπική κοινωνία διότι με την υποστήριξή της το μνημείο εντάχθηκε στην UNESCO.

Ελπίζω ότι έστω και με θύμα της υπουργικής οργής εμένα θα είναι αφορμή για να δούμε από κοντά τη μελέτη, να συζητήσουμε τι μπορεί να σωθεί και να βελτιωθεί. Εγώ και η κ. Μενδώνη περνάμε και φεύγουμε. Το ζήτημα είναι να μην αφήσουμε πίσω μας ένα παραμορφωμένο αρχαιολογικά μνημείο και με κακή αισθητική εικόνα στο χώρο. Το συγκεκριμένο μνημείο είναι το τοπόσημο των Φιλίππων.

Δεν έχω δει τη μελέτη αναλυτικά. Από αυτά που ακούω για τοίχους και άλλα στοιχεία, ανησυχώ ότι θα αλλοιωθεί σε τέτοιο βαθμό η εικόνα των Φιλίππων ώστε εμείς θα κληροδοτήσουμε κάτι άλλο από αυτό που πήραμε. Και παρ’ ό,τι θα κάνουμε αυτήν την παραμόρφωση δεν έχω ιδιαίτερη εμπιστοσύνη ότι αυτό θα συμβάλει στην στατική επάρκεια των υφιστάμενων μελών. Αυτό δεν μπορώ να το πω παρά μόνο αν οι μηχανικοί μας εξηγήσουν τις επιλογές τους και αν μας πουν και άλλοι τρίτοι μηχανικοί ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Η συζήτηση και η διαφωνία δεν είναι κάτι προσωπικό. Μιλάμε από διαφορετικά μετερίζια για τον ίδιο σκοπό. Εμείς έχουμε πάρει ένα μνημείο 1450 ετών και θέλουμε να το δώσουμε στις επόμενες γενιές με περισσότερα στοιχεία αυθεντικότητας διατηρημένα. Αγωνιούμε ότι αυτό που θα δώσουμε και ανιστορικά αλλοιωμένο και έχοντας επιφέρει σημαντική ζημιά στην εικόνα του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *