Σε αποθήκη φυσικού αερίου μετατρέπεται το εξαντλημένο κοίτασμα στη Νότια Καβάλα

Το ΤΑΙΠΕΔ προχώρησε σε διαγωνισμό για την παραχώρηση του κοιτάσματος φυσικού αερίου στη Νότια Καβάλα. Η Ενεργειακή Αιγαίου ήδη κατέθεσε την οικονομική της πρόταση σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της κ. Σωτήρη Χιωτάκη.

Ο τελευταίος δήλωσε ότι «επιτέλους ξεκινάει αυτό το ταξίδι που εμείς ως Energean το ανοίξαμε το 2011. Επιτέλους υπάρχει ένας διαγωνισμός σε εξέλιξη. Είναι στο πρώτο του στάδιο, την εκδήλωση ενδιαφέροντος. Εκδηλώσαμε κι εμείς επίσημα ενδιαφέρον στο διαγωνισμό που γίνεται από το ΤΑΙΠΕΔ για την παραχώρηση του παλαιού και εξαντλημένου, πια, κοιτάσματος φυσικού αερίου της Νότιας Καβάλας και τη μετατροπή του σε υπόγεια αποθήκη. Είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη και πολύ σημαντική συγκυρία. Αυτό το έργο θα δώσει τη δυνατότητα στη χώρα μας να αποκτήσει αποθέματα ασφαλείας σε φυσικό αέριο κάτι που δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή. Υπάρχει η αποθήκη της Ρεβυθούσας η οποία όμως είναι υποχρεωμένη λόγω κατασκευής να αδειάζει περίπου σε ένα μήνα. Εδώ μιλάμε για μία αποθήκη που θα κρατάει φυσικό αέριο ανάλογα με τη ζήτηση και για 6 μήνες. Όταν υπάρχει πρόβλημα, σε θέματα εφοδιασμού, δεν λειτουργούν οι αγωγοί ή όταν έχουμε κάποιες πιέσεις από τους προμηθευτές της χώρας για υψηλότερες τιμές, θα έχουμε ένα πάρα πολύ καλό διαπραγματευτικό ατού ως χώρα.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό για την ίδια την συνέχιση των δραστηριοτήτων στον κόλπο της Καβάλας. Ο Πρίνος έχει, πια, παλιώσει. Το πετρέλαιο βρίσκεται υπό επενδυτικό διωγμό διεθνώς, άρα είναι πολύ δύσκολο να κρατηθεί στη ζωή μια δραστηριότητα παρά τα 40 της χρόνια που συμπληρώνονται το Φεβρουάριο του 2021, χωρίς να έχει συνδεθεί και με άλλες δραστηριότητες που δείχνουν το μέλλον. Η υπόγεια αποθήκη είναι μία από αυτές και έχει τη σημασία και της ενίσχυσης των προοπτικών να παραμείνει ο Πρίνος σε λειτουργία».

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ EAST GAS

Πρόσθεσε ότι «είναι επίσης σημαντικό ότι στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, εφόσον προκριθούμε, και νομίζω ότι θα προκριθούμε αφού δεν υπάρχει άλλη εταιρεία στην Ελλάδα που να συνδυάζει την εμπειρία στη διαχείριση συστημάτων φυσικού αερίου αλλά και στη διαχείριση κοιτάσματος, υπάρχει το ενδεχόμενο η δυνατότητα μέσα από μία επιστολή πρόθεσης που έχουμε υπογράψει να συνεργαστούμε με μία πολύ σημαντική αιγυπτιακή εταιρεία την East Gas που μετέχει σε πολλά έργα φυσικού αερίου, πετροχημικών, διυλιστήρια, αφαλατώσεις. Αυτήν περίοδο διαχειρίζεται αγωγό μήκους 260 χιλιομέτρων που συνδέει την Αίγυπτο με την Ιορδανία, τη Συρία και το Λίβανο. Η Αίγυπτος είναι η μεγαλύτερη παραγωγός αερίου στην ανατολική Μεσόγειο, με παραγωγή πάνω από 7 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια την ημέρα. Είναι ένα τεράστιο νούμερο. Κι είμαστε σε μία περίοδο που είναι πολύ στενές οι σχέσεις Ελλάδας κι Αιγύπτου. Αυτή η συνεργασία εντάσσεται μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο. Άλλωστε είμαστε κι εμείς παρόντες μετά την εξαγορά της Edison στην Αίγυπτο με μία πολύ σημαντική παραγωγή φυσικού αερίου στη θάλασσα της Αλεξάνδρειας με 4,5 εκ. κυβικά μέτρα τη μέρα.

Για όλους αυτούς τους λόγους θεωρούμε πολύ σημαντική την προχθεσινή εξέλιξη κι ελπίζουμε να προχωρήσει αυτό το έργο και να το δούμε να γίνεται. Πρώτα θα γίνει η εξέταση των φακέλων που έχουν υποβληθεί και στη συνέχεια οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές. Ελπίζουμε να μιλάμε σύντομα για μία μεγάλη επένδυση η οποία αν είχε εισακουστεί η πρότασή μας από τον Ιούλιο του 2011 για τη μετατροπή της άδειας εκμετάλλευσης του κοιτάσματος σε άδεια αποθήκευσης θα είχαμε την αποθήκη μετά από 1,5 χρόνο και θα είχε η χώρα εδώ και 7-8 χρόνια μια πάρα πολύ σημαντική υποδομή».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize
Contrast