Σε αδιέξοδο βρίσκεται το Ίδρυμα «Αγία Μαρίνα»

Δυστυχώς δεν βρέθηκε ούτε προχθές λύση για το Ίδρυμα «Αγία Μαρίνα»… Συγκεκριμένα σε αδιέξοδο συνεχίζει να βρίσκεται το ζήτημα που αφορά την εξεύρεση λύσης στο ίδρυμα «Αγία Μαρίνα», καθώς δεν βγήκε «λευκός καπνός» ούτε από την τρίτη κατά σειρά σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε χθες  στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Καβάλας κ. Μαρκόπουλου.

«Ακόμα δεν είδαμε «λευκό καπνό». Ελπίζω και πιστεύω ότι θα υπάρξει. Υπάρχουν κάποια ζητήματα που χρειάζονται νομικές λύσεις και πιστεύω ότι την επόμενη φορά θα είμαστε σε πιο ευχάριστη θέση. Γίνονται προσπάθειες από όλους τους φορείς, προς το παρόν όμως είμαστε σ’ ένα αδιέξοδο», τόνισε χαρακτηριστικά με δηλώσεις του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, αμέσως μετά το πέρας της σύσκεψης ο βουλευτής Καβάλας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Γιώργος Παπαφιλίππου.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

«Επίκειται η κατάθεση ενός σχεδίου νόμου στη Βουλή για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που αφορά επιχειρήσεις νομικών ή φυσικών προσώπων. Καταβάλλεται προσπάθεια και είναι σε επαφή και συνεργασία η κ. Φωτίου με τον κ. Παπαδημητρίου που είναι ο αρμόδιος υπουργός, να καταστεί δυνατό να μπουν στη ρύθμιση και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, όπως το ίδρυμα. Αν θα συμβεί αυτό θα υπάρξει ένα ευνοϊκό περιβάλλον για μια ρύθμιση όλου του χρέους. Αυτό είναι ένα πρώτο βήμα που θα το ξέρουμε σε δέκα περίπου ημέρες. Βέβαια δημιουργούνται και άλλου είδους προβλήματα για την τύχη του ιδρύματος, γιατί αν ενταχθεί στη ρύθμιση θα πρέπει να κριθεί ότι έχει προοπτική και βιωσιμότητα. Υπάρχει πρόταση από την πλευρά του δήμου να αναλάβει να δημιουργήσει ένα Κ.Δ.Α.Π. – Α.Μ.Ε.Α. και να ενταχθούν τα παιδιά που είναι στο ίδρυμα, όμως για όλα αυτά υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν, κυρίως νομικά», συμπλήρωσε στις δηλώσεις του ο κ. Παπαφιλίππου.

ΔΕΝ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ…

Από τη μεριά του ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, κ. Θόδωρος Μαρκόπουλος, δήλωσε ότι  «Η κατάσταση όσον αφορά τη συνέχιση της λειτουργίας του ιδρύματος «Αγία Μαρίνα» δεν εξελίσσεται με έναν τρόπο που θα μας χαροποιούσε, γιατί από την πλευρά του αρμόδιου υπουργείου και της αρμόδιας υπουργού δεν διαφαίνεται ότι υπάρχει δυνατότητα ενσωμάτωσης του ιδρύματος στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας. Παρόλα αυτά εξακολουθούμε να καταβάλλουμε προσπάθειες. Αυτές οι προσπάθειες έχουν δυο πτυχές. Η πρώτη έχει να κάνει με την ίδρυση  ή επέκταση ενός Κ.Δ.Α.Π. που θα λειτουργεί στις εγκαταστάσεις του ιδρύματος, θα μισθωθεί ή θα παραχωρηθεί, ώστε να μπορέσει πιστοποιημένα να λειτουργήσει για να εξυπηρετήσει αυτά τα άτομα, χωρίς την ίδια στιγμή να μεταφερθεί το χρέος στο δήμο, αφού θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις. Από την άλλη εξελίσσεται μια προσπάθεια με ένα νομοσχέδιο που ενδεχομένως αν εντάσσονται δομές αντίστοιχες με το ίδρυμα, θα μπορούσε να λειτουργήσει ελαφρυντικά για το χρέος. Είναι κάτι που όμως δεν είμαστε βέβαιοι για τη μορφή που θα πάρει και είναι και κάτι που δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθεί σε επίπεδο χρονοδιαγράμματος. Καταλήξαμε λέγοντας ότι το πρόβλημα που έχουμε μπροστά μας θα συνεχίσουμε να το προσπαθούμε με τη ρητή προϋπόθεση ότι θα υπάρξει ένα τεχνικό κείμενο που θα περιλαμβάνει τα προβλήματα αλλά και την πρόταση για την υπερπήδησή τους, που θα το επεξεργαστούν οι κυρίες Φιλιππίδου και Ιωσηφίδου, ως νομικοί, ταυτόχρονα με τη συνδρομή του κ. Παπαφιλίππου που επίσης είναι νομικός, προκειμένου να καταλήξουμε σ’ ένα κείμενο εργασίας, πάνω στο οποίο θα μπορούμε να λειτουργήσουμε. Διαφορετικά δεν μπορεί να λειτουργήσει το ίδρυμα, ούτε μπορούμε να επαναλάβουμε μια τέταρτη συζήτηση που δεν θα έχει συμπέρασμα. Το πρόβλημα του ιδρύματος είναι υπαρκτό, έχει άλλες πτυχές όπως αυτή του προσωπικού, σαφώς προτεραιότητα έχουν οι τρόφιμοι και θα πρέπει να βρεθεί μια λύση, η οποία ελπίζουμε να έχει να κάνει με την επιπλέον μοριοδότηση των ανθρώπων που έχουν σχετική εμπειρία. Λύση το νέο ή επέκταση Κ.Δ.Α.Π.».

Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ Η ΛΥΣΗ

Τέλος, η νομική εκπρόσωπος του Ιδρύματος κ. Μαρίνα Φιλιππίδου, στις δηλώσεις της υπογράμμισε ότι  «Αφού δεν μπορεί να μπει ούτε στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας, δεν το θέλει το υπουργείο και η κ. Φωτίου, ούτε να γίνει δημόσιο Κ.Δ.Α.Π., η μόνη λύση είναι να περάσει στο δήμο να γίνει επέκταση Κ.Δ.Α.Π. – Α.Μ.Ε.Α. αλλά το πρόβλημα είναι κατά πόσο μπορεί το ακίνητο του ιδρύματος να παραχωρηθεί είτε κατά κυριότητα είτε κατά χρήση. Είναι νομικό θέμα, θα το δούμε μαζί με την κ. Ιωσηφίδου και τους δικηγόρους του δήμου Καβάλας, θα μας βοηθήσει και ο κ. Παπαφιλίππου, αν θα μπορεί να μισθωθεί στο δήμο Καβάλας. Αυτή τη λύση βλέπουμε, ελπίζω να επιτευχθεί. Δεν υπάρχει άλλο μέλλον. Οι εργαζόμενοι απλήρωτοι εδώ και μήνες, θα γίνει μια κινητοποίηση για να πληρωθεί το δώρο του Πάσχα, αλλά μόνο αυτό. Δεν υπάρχουν άλλα χρήματα για να πληρωθεί καμιά άλλη δαπάνη του ιδρύματος. Το διοικητικό συμβούλιο είναι στα όρια του και θέλει να παραιτηθεί. Αν παραμείνει θα το κάνει μόνο και μόνο για να λάβει την απόφαση για το αν παραχωρηθεί ή όχι το κτήριο στο δήμο Καβάλας».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση