«Πότε θα αναλάβουν δράση όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς» αναρωτιέται ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Ζαφείρης Μιστακίδης με αφορμή την καύση σε χωράφια

Το κάψιμο των καλαμιών το τελευταίο διάστημα στον κάμπο Χρυσούπολης έχει προκαλέσει ατμοσφαιρική ρύπανση σε όλη την Καβάλα…   Ο πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου κ. Ζαφείρης Μιστακίδης έκανε σχετικές δηλώσεις.

Όπως τόνισε αρχικά «Εδώ και μια εβδομάδα στο Νέστο καίνε για τα καλά τα χωράφια… .Εμείς κάθε χρόνο συντονίζουμε τις προσπάθειες ενημέρωσης ώστε να μην συνεχισθεί η καύση στα χωράφια, μια κίνηση που με επιτυχία όπως μας έχουν πει προχωρά. Φέτος όμως, σε επικοινωνία που είχαμε με τους αρμοδίους δεν υπήρχε ανταπόκριση. Και εξάλλου ο συντονισμός από έναν φορέα  δεν αρκεί για να έρθει το όποιο καλό αποτέλεσμα.

Δεν υπήρχε στήριξη της προσπάθειας ούτε από την Περιφέρεια αλλά ούτε και από τους Δήμους. Το αποτέλεσμα είναι αυτό που βλέπουμε. Τώρα, αν κάποιοι επαναπαύονται, αν κάποιοι βλέπουν αλλιώς τα πράγματα και θεωρούν ότι όλα είναι δεδομένα και ο κόσμος δεν θα καίει από μόνος του, δεν ξέρω αν ισχύει. Κάποιοι έχουν επαναπαυτεί και όλα συνεχίζονται. Στο Δήμο Ορφανού και στο Δήμο Νέστου η καύση καλά κρατεί όχι όμως και στα Τενάγη».

ΕΠΕΜΒΑΣΗ

Στο ερώτημα προς τον ίδιο αν τελικά επεμβαίνει κανείς απαντά ότι  «Πολύ σωστά όταν δούμε τον καπνό πρέπει η Πυροσβεστική Υπηρεσία να κάνει κάτι. Αλλά πώς να προλάβει η Πυροσβεστική μια ταυτόχρονη σε πάρα πολλές εστίες επέμβαση, όταν θα πρέπει να δεσμευθεί πολύ έμψυχο δυναμικό αλλά και οχήματα που από κάπου θα λείψουν. Ο καθείς κάνει ό,τι μπορεί, φαντάζομαι ότι όλοι προσπαθούν αλλά…

Για αυτό και είπαμε στους φορείς να αναλάβουν πρωτοβουλία αλλά κανείς δεν απάντησε στο έγγραφο που κάναμε από τον Αύγουστο ακόμη. Μιλάμε για ολιγωρία. Ο καθείς θα αναλάμβανε μια κάποια ευθύνη. Και τι θέλαμε περισσότερο; Να ενημερώσουμε τον κόσμο μέσα από τους φορείς ότι αν συνεχίσει ο καθείς να καίει έτσι απλά τα χωράφια, θα χάσει τις επιδοτήσεις, πέρα βέβαια από την ζημιά που προκαλεί στο έδαφος και στο περιβάλλον».

ΤΙΠΟΤΕ..

Και πρόσθεσε πως Από όλα αυτά δεν έγινε τίποτε. Με 100 εστίες η Πυροσβεστική τι να κάνει άλλο; Το θέμα είναι να μην φτάσουμε εκεί. Και ο Εισαγγελέας ίσως και πρέπει να κινηθεί από μόνος του. Και ο κάθε πολίτη ς μπορεί να το κάνει αυτό. Η δική μας δουλειά ως ΓΕΩΤΕΕ ήταν να ενημερώσουμε. Εμείς βέβαια δεν το βάζουμε κάτω.  Απλά τα αποτελέσματα είναι αυτά και εμείς κοιτάμε να κάνουμε καλά τη δουλειά μας. Δεν θέλουμε απλά μια συζήτηση, μια σύσκεψη και πολλές φωτογραφίες  στα ΜΜΕ και μετά να χανόμαστε. Κάτι δεν πάει καλά . Δεν μπορούμε να έχουμε εστίες τόσο πολύ και τόσο συχνά. Και όποιος συλληφθεί μια και μπορεί να βρεθεί με συντεταγμένες το χωράφι σε ποιον ανήκει, θα δεχθεί και ποινικές κυρώσεις και θα χάσει και τις επιδοτήσεις του. Αρκεί βέβαια οι φορείς να κάνουν σωστά και έγκαιρα τη δουλειά τους. Και να μην νομίζουν κάποιοι πολίτες ότι είναι έτσι απλά τα πράγματα και μπορούν να καίνε όσο θέλουν τα υπολείμματα των καλλιεργειών. Κάποια στιγμή θα τους έρθει ξαφνική ποινή και τότε θα καταλάβουν»….

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση