Πρωτοφανής χαλαζόπτωση έπληξε τον κάμπο του Νέστου μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης

Πρωτοφανής χαλαζόπτωση έπληξε τον κάμπο του Νέστου με ολοκληρωτική καταστροφή των καλλιεργειών. Σύμφωνα με τον νέο δήμαρχο Νέστου κ. Σάββα Μιχαηλίδη γίνεται η καταγραφή των ζημιών για να αποζημιωθούν οι πληγέντες.

Ο κ. Μιχαηλίδης δήλωσε χθες το πρωί ότι «αυτήν την στιγμή η κατάσταση φαίνεται να ελέγχεται. Βέβαια υπήρξαν έντονα καιρικά φαινόμενα, από τη 1.15 μέχρι τη 1.30 μετά τα μεσάνυχτα και κατόπιν μετά από μία ώρα περίπου. Αυτό το πράγμα δημιούργησε τεράστια ζητήματα. Πρώτον στις καλλιέργειες στον κάμπο του Νέστου σε περιοχές όπως το Ερατεινό όπου πρέπει να έχει γίνει ολική καταστροφή καθώς είχαμε και κατά τόπους χαλαζόπτωση σε μέγεθος καρυδιού. Από ‘κει και πέρα, μέσα στην πόλη της Χρυσούπολης υπάρχουν μικρές ζημιές που από το πρωί αποκαθίστανται, αλλά έχουμε πρόβλημα με τις γραμμές της ΔΕΗ, το οποίο θα γίνει αποκατάσταση εντός της ημέρας, ώστε να μπορέσει να υδροδοτηθεί ξανά όλος ο νότιος δήμος. Δηλαδή, τα χωριά από Κρήνη μέχρι το Ποντολίβαδο και φυσικά κάτω όλος ο κάμπος και η Κεραμωτή. Η ΔΕΗ έχει ιεραρχήσει τις βλάβες. Έχει πάνω από 30 σοβαρές βλάβες στην περιοχή, με προτεραιότητα φαντάζομαι την αποκατάσταση του δικτύου ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν οι αντλίες τη ΔΕΥΑΝ, να συλλέξουν στις μεγάλες δεξαμενές το νερό κι από ‘κει να αρχίσει να επιμερίζεται στα τοπικά διαμερίσματα. Η μπόρα μπορεί να μην είχε μεγάλη διάρκεια, αλλά δημιούργησε πολλά σοβαρά προβλήματα αστικά και πολύ περισσότερα σε κατά τόπους περιοχές στον κάμπο. Δεν είναι, πλέον, αστείο, ούτε στερείται επιχειρημάτων, αλλά μιλάμε για φτωχοποίηση περιοχών λόγω καιρού. Διότι η Πολιτεία δεν κατάφερε μέχρι σήμερα να αντιληφθεί ότι η από αέρος προσπάθεια ειδικά στη χαλαζόπτωση αλλά και γενικότερα στα καιρικά φαινόμενα που έχουν, πλέον, λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου, δημιουργούνε νέες συνθήκες στην περιοχή μας. Δεν ήμασταν συνηθισμένοι από αυτού του τύπου τις «εκρήξεις», με καταιγίδες που δεν διαρκούν αλλά είναι τροπικού τύπου. Όλο αυτό το κύκλωμα που λειτουργεί, πλέον, και δημιουργεί αυτά τα φαινόμενα, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με τα υπάρχοντα μέσα που μπορούμε να διαθέτουμε.

Ας ευχηθούμε ότι το καλοκαίρι θα έχει μια πιο ήπια μορφή και να πούμε σε όσους επλήγησαν, να είναι το τελευταίο και να δούμε πώς θα αποκατασταθούν αυτοί οι άνθρωποι που έχουν πάθει τόσες ζημιές».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *