Προχωρούν οι εργασίες ανακατασκευής των κτηρίων στο Στρατόπεδο Ασημακοπουλου όπου θα φιλοξενηθούν 72 οικογένειες προσφύγων και 20 ασυνόδευτα παιδιά

Σε πολύ καλό δρόμο βρίσκονται τα έργα ανακατασκευής των κτηρίων στο Στρατόπεδο Ασημακοπουλου όπου δημιουργούνται 72 διαμερίσματα για τη φιλοξενία προσφύγων. Σύμφωνα με την Εκπρόσωπο των Γιατρών Κόσμου στην Καβάλα κ. Άννα Γιοβανιού, οι εργασίες αναμένεται να ολοκλη4ρωθούν σε περίπου ένα μήνα από σήμερα για να μεταφερθούν εκεί 72 οικογένειες και 20 ασυνόδευτα παιδιά.

Στις δηλώσεις της η κ. Γιοβανιού σημείωσε πως «θα χρειαστεί το λιγότερο ένα μήνα μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες. Είναι 72 διαμερίσματα αυτά τα οποία έχουν δημιουργηθεί μέσα στο χώρο που υπήρχαν οι σκηνές και εκεί έχουν δημιουργηθεί διαμερίσματα και συγχρόνως στην απέναντι πλευρά έχουν δημιουργηθεί διαμερίσματα για τα ασυνόδευτα παιδιά που θα είναι γύρω στα 20 άτομα. Οι εργασίες προχωρούν αρκετά γρήγορα, αλλά υπάρχει και διαδικασία ακόμα. Δεν έχουν τελειώσει όλα, έχουν τελειώσει μόνο τα μπροστά κτήρια, πρέπει να συνδεθούν με ρεύμα, με νερό, έχει ακόμα χρόνο, δεν νομίζω να είναι τελειωμένα πριν τα μέσα με τέλος Μαρτίου. Κάποια από τα κτήρια αναγκάστηκαν να γκρεμιστούν και να ξαναχτιστούν, ενώ η πρόβλεψη ήταν να προχωρήσουν όπως ήταν, χρειάστηκε να γκρεμιστούν και να ξαναχτιστούν. Οπότε η όλη διαδικασία τραβάει σε μάκρος και αν και είχαν πει για τέλος Φεβρουαρίου δεν νομίζω ότι είναι εφικτό. Θα χρειαστούμε και το Μάρτιο νομίζω. Αλλά είναι μεγάλο συνεργείο, δουλεύουν με πάρα πολύ γρήγορους ρυθμούς, ας ελπίσουμε ότι όλα θα πάνε καλά και θα τελειώσουν σύντομα. Είναι 72 διαμερίσματα, δεν έχουν αξιοποιήσει καθόλου το κτήριο το οποίο είναι μπροστά από το χώρο των συναυλιών. Ήταν στην αρχή στο σχέδιο να χρησιμοποιηθεί και αυτό το κτήριο, έβγαινε γύρω στα 22 διαμερίσματα, από ότι μας ενημέρωσε ο εργολάβος αυτό το κτήριο είναι εκτός, οπότε έχουν μειωθεί τα διαμερίσματα, άρα είναι λογικό να μειωθεί και ο αριθμός των ατόμων που θα έρθουν στην Καβάλα».

ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Όσον αφορά τους υπόλοιπους πρόσφυγες που έχουν μεταφερθεί στα Πορόια και στον Λαϊλιά, η κ. Γιοβανιού σημείωσε πως «πολλοί έχουν φύγει. Στα Πορόια πήγαν 67 άτομα αυτή τη στιγμή βρίσκονται 40. Οι τελευταίοι τέσσερις φύγανε την Τετάρτη και από ότι μας ενημέρωσαν πηγαίνουν στη Γερμανία. Οι προηγούμενοι έφυγαν για Ολλανδία, Λουξεμβούργο, Βέλγιο, οπότε πιστεύω μέχρι να έρθει η όλη διαδικασία και να επιστρέψουν πίσω αυτοί οι άνθρωποι θα έχουν φύγει ήδη στην Ευρώπη. Είναι πάρα πολύ αργή η διαδικασία, να μην ξεχνάμε ότι αυτά τα άτομα είναι ένα χρόνο στην Ελλάδα. Κανένας δεν θέλει να μείνει στην Ελλάδα. Όλοι έχουν συγγενείς είτε στη Γερμανία είτε αλλού, στην Ευρώπη γενικά. Κανένας από αυτούς δεν επιλέγει την Ελλάδα για να μείνει, όλοι μα όλοι θέλουν να φύγουν. Και το γεγονός ότι κρατάει η διαδικασία ένα χρόνο σημαίνει ότι είναι πολύ αργοί οι ρυθμοί. Το καλό είναι ότι όσοι φιλοξενήθηκαν στις δομές της Καβάλας είναι από Συρία και Ιράκ, οπότε έχουν δικαίωμα να μεταναστεύσουν, να φύγουν στην Ευρώπη».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *