Προσπάθεια του δημάρχου Καβάλας Θ. Μουριάδη να μην πλημμυρίσει η Καβάλα από πρόσφυγες

Σίγουρο  θεωρείται, όπως όλα δείχνουν, το κλείσιμο του τραπεζικού καταστήματος της Πειραιώς στις Κρηνίδες, σύμφωνα με όσα δήλωσε  ο δήμαρχος Καβάλας κ. Θόδωρος Μουριάδης, ο οποίος στο ταξίδι που έκανε στην Αθήνα το διήμερο Πέμπτη και Παρασκευή είχε επαφές για το ζήτημα αυτό.

Ο δήμαρχος τόνισε πως «Είχα συναντήσεις και για το θέμα του τραπεζικού καταστήματος της Πειραιώς στις Κρηνίδες,  όμως δεν νομίζω ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης της απόφασης που έχουν πάρει για το κλείσιμό του. Δυστυχώς, οι τράπεζες είναι ανεξέλεγκτες με την έννοια ότι δεν επηρεάζονται πλέον ούτε από κυβερνήσεις, ούτε από δημάρχους ή τοπικές κοινωνίες. Τους έχουν βάλει έναν στόχο ότι πρέπει να μειώσουν και το προσωπικό, ότι πρέπει να μειώσουν τα υποκαταστήματα κι όλοι να πάνε σε μια μορφή ηλεκτρονικών συναλλαγών. Υπάρχει μεγάλη δυσκολία για να ανατραπεί η απόφαση αυτή».

ΠΕΡΙ ΚΑΛΑΜΙΤΣΑΣ

Αναφερόμενος στα υπόλοιπα θέματα τα οποία βρέθηκαν στην ατζέντα του ταξιδιού του στην πρωτεύουσα, ο δήμαρχος Καβάλας επισήμανε ότι  «Συναντήθηκα με την ΕΤΑΔ για το θέμα της Καλαμίτσας και της παλιάς Μεραρχίας. Νομίζω ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο, έχουμε όμως ακόμη πορεία για τη θετική εξέλιξη, διότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν αλλαγές στην ΕΤΑΔ, καθώς θα αλλάξει ο διευθύνων σύμβουλος, οπότε δεν μπορούν να παρθούν αποφάσεις. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα, ώστε να αποδοθεί η παραλία στους κατοίκους της Καβάλας. Αυτό είναι κάτι που θα το οριστικοποιήσουμε και θα κάνουμε ανακοινώσεις όταν τελειώσουν όλα τα ζητήματα».

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

Σχετικά με το θέμα του προσφυγικού ο κ. Μουριάδης υπογράμμισε ότι  «Αυτό που θέλω να οριστικοποιήσω είναι ότι ο αριθμός των ατόμων που θα έρθουν στη δομή της Καβάλας, δεν θα είναι πάνω από τους 350. Με τους υπάρχοντες πρόσφυγες θα είμαστε κοντά στους 800. Η δέσμευση του κ. Χρυσοχοΐδη ότι μέχρι το τέλος του 2020 δεν θα βρίσκονται στην Καβάλα πρόσφυγες είναι κάτι που το θεωρώ λίγο δύσκολο. Τέλος πάντων θα αρχίσει να μειώνεται ο αριθμός όσων είναι μέσα στα στρατόπεδα κι αυτό πρέπει να υλοποιηθεί. Όλοι βλέπουμε το μέγεθος του προβλήματος που υπάρχει στα νησιά μας. Πρόσφυγες και μετανάστες μοιράζονται παντού, θα υπάρξουν ενοικιάσεις σπιτιών και ξενοδοχείων. Υπάρχει ένας γενικότερος «αναβρασμός» διότι το θέμα είναι μεγάλο, είναι πλέον εθνικό. Η αγάπη μας για την πατρίδα φαίνεται όταν αυτή έχει πρόβλημα. Κι αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα. Δεν θα κρίνω αν το αντιμετώπισαν σωστά ή όχι οι προηγούμενοι ή οι νυν κυβερνώντες, όμως ήρθε η ώρα να καθίσουν όλοι μαζί και στις αποφάσεις να μην αφήνουν απ’ έξω δημάρχους και περιφερειάρχες, διότι όλοι πρέπει να ξέρουμε τι μας γίνεται και να έχουμε λόγο».

ΠΕΡΙ ΕΣΠΑ

Όπως τόνισε στη συνέχεια των δηλώσεών του ο κ. Μουριάδης, οι υπόλοιπες συναντήσεις του στην Αθήνα αφορούσαν, μεταξύ άλλων, τη διαχείριση των απορριμμάτων και ιδίως της ανακύκλωσης όπου ο Δήμος Καβάλας δεν τα πάει καλά.

«Πρέπει να ανεβάσουμε τα ποσοστά μας, διότι αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των χρημάτων που θα πληρώνουμε στη διαχείριση των απορριμμάτων. Δεν νοείται σύγχρονος Δήμος χωρίς ανακύκλωση. Πολλά από αυτά είναι πηγή εσόδων για τον Δήμο. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν, πρέπει να καταστρώσουμε πλάνα για να βρούμε λύσεις. Δυστυχώς τα κέντρα αποφάσεων είναι στην Αθήνα, είναι μακριά. Πρέπει να βάλουμε την καθημερινότητα σε μια τροχιά, ώστε να μπορεί η πόλη να καθαρίζεται, να επιδιορθώνονται οι μικροβλάβες, ώστε ο πολίτης να μην έχει πρόβλημα. Ήδη καταστρώνουμε τις διεκδικήσεις από το τωρινό ΕΣΠΑ, αλλά και από την καινούργια προγραμματική σύμβαση, για να μην μείνει η πόλη μας έξω από τη διαχείριση του ΕΣΠΑ κι από εκεί και πέρα πρέπει να έχω επαφές και με τα υπουργεία και τους ανθρώπους που παίρνουν αποφάσεις», δήλωσε καταληκτικά ο δήμαρχος Καβάλας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *