Προς επίλυση βαίνουν τα ζητήματα της Ακτής Καλαμίτσας

Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο βουλευτής κ. Παπαφιλίππου ότι τα ζητήματα της παραχώρησης της Ακτής Καλαμίτσας και του πρώην Δικαστικού Μεγάρου από την ΕΤΑΔ στο Δήμο Καβάλας θα έχουν αίσιο τέλος, μετά από την επίλυση κάποιων θεμάτων νομικής φύσης. Συγκεκριμένα στις δηλώσεις του ο κ. Παπαφιλίππου σημείωσε πως «εκτιμώ πως ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα σύσκεψη. Τέθηκαν τα ζητήματα που απασχολούν το Δήμο Καβάλας. Δεν ασχοληθήκαμε με το Νοσοκομείο γιατί διαπιστώθηκε τελικά ότι ανήκει στη διαχείριση και ιδιοκτησία του υπουργείου Οικονομικών. Ασχοληθήκαμε με τα άλλα δύο ζητήματα, δηλαδή την Ακτή Καλαμίτσας και το παλιό Δικαστικό Μέγαρο. Διευκρινίστηκαν πολλά πράγματα, ήρθησαν παρεξηγήσεις και εκτιμώ ότι δρομολογήθηκε η λύση στα δύο αυτά ζητήματα».

ΑΚΤΗ ΚΑΛΑΜΙΤΣΑΣ

Ξεκαθάρισε δε πως «στην Ακτή Καλαμίτσας υπάρχουν κάποια σοβαρά νομικά εμπόδια και εννοώ ένα πάρα πολύ μεγάλο πρόστιμο που επιβλήθηκε στην ΕΤΑΔ από την Πολεοδομία με την προηγούμενη διοίκηση του δήμου, το οποίο συναντούμε μπροστά μας. Έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην ΕΤΑΔ διότι κακώς επιβλήθηκε αυτό, δεν είχε καμία υποχρέωση η ΕΤΑΔ να καταβάλει το πρόστιμο αυτό, παρόλα αυτά όμως επειδή κινδύνευε να χάσει ένα πρόγραμμα του ΕΣΠΑ υποχρεώθηκε και το κατέβαλε, με αποτέλεσμα να είναι εκτεθειμένη οικονομικά τώρα. Όμως έχει δρομολογηθεί λύση και εκτιμώ ότι σύντομα θα ξεδιαλυθεί και το τοπίο στο σημείο αυτό και από κει και πέρα πιστεύω ότι θα βρεθεί η λύση η κατάλληλη που θα εξυπηρετεί πρωτίστως τους συμπατριώτες μας, θα εξασφαλιστεί δηλαδή η ελεύθερη προσβασιμότητα της ακτής. Εν πάση περιπτώσει σε μεταγενέστερο στάδιο θα πούμε λεπτομέρειες για τη λύση που θα δοθεί στο ζήτημα αυτό».

ΠΡΟΣΤΙΜΟ

Για το πρόστιμο που επιβλήθηκε ο κ. Παπαφιλίππου ανέφερε πως έγινε επειδή ο τότε μισθωτής ενός κτηρίου είχε προβεί σε αυθαίρετες κατασκευές και κρίθηκε ότι υπεύθυνη για την καταβολή του προστίμου ήταν η ΕΤΑΔ που φερόταν ως ιδιοκτήτρια του ακινήτου, αν και στην πραγματικότητα δεν ήταν. Όσον αφορά το ποσό του ενός εκατομμυρίου του προστίμου ο κ. Παπαφιλίππου ξεκαθάρισε ότι δεν το εισέπραξε όλο ο δήμος και πως στα ταμεία του δήμου πήγαν περίπου 130.000 ευρώ. Τα υπόλοιπα πήγαν στο Πράσινο Ταμείο. «Εν πάση περιπτώσει προτάθηκαν λύσεις και πιστεύω ότι αν υλοποιηθούν θα καταστεί δυνατό να απαλλαγεί η ΕΤΑΔ από το πρόστιμο αυτό» σημείωσε σχετικά.

ΠΑΛΙΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ

Συμπλήρωσε δε πως «φαίνεται πως πιο ώριμο είναι το ζήτημα του Παλιού Δικαστικού Μεγάρου. Απομένουν βέβαια κάποιες ενέργειες να γίνουν, τόσο από την πλευρά του δήμου όσο και από την πλευρά της ΕΤΑΔ, δεσμεύτηκαν όμως οι νομικοί σύμβουλοι του δήμου και της ΕΤΑΔ ότι με εντατικούς ρυθμούς θα προωθήσουν το ζήτημα ώστε να προωθηθεί σύντομα λύση. Επειδή στο παρελθόν σε παρόμοιες περιπτώσεις, δηλαδή σε διαχείριση ακινήτων του δημοσίου από την πλευρά του δήμου υπήρχαν πολλά σοβαρά ζητήματα στη διαχείριση, όπως στην Ακτή Καλαμίτσας όπου τα ακίνητα που έχουν ανεγερθεί δεν υπήρχε νομιμότητα, δεν υπήρχε κανονικότητα δεν υπήρχε νοικοκύρεμα. Στόχος και επιδίωξη της ΕΤΑΔ είναι και να νοικοκυρέψει τη διαχείριση των ακινήτων του δημοσίου και προπαντός και κυρίως τα πάντα να γίνουν σύμφωνα με το νόμο, να μην ξαναεμφανιστούν φαινόμενα του παρελθόντος.

Επειδή με βάση τον κανονισμό της ΕΤΑΔ δεν παραχωρείται κανένα ακίνητο το οποίο διαχειρίζεται και είναι στην ιδιοκτησία της χωρίς αντάλλαγμα, εδώ το αντάλλαγμα για την παραχώρηση αυτή θα είναι το ποσό που θα χρειαστεί να δαπανήσει ο δήμος για την επισκευή του κτηρίου. Θα πρέπει να κάνει ένα διαχειριστικό σχέδιο ο δήμος, να προϋπολογίσει τη δαπάνη που θα απαιτηθεί για την αποκατάσταση των ζημιών, θα πρέπει η ΕΤΑΔ να υπολογίσει την ετήσια μισθωτική αξία του ακινήτου και στη συνέχεια να γίνει συμψηφισμός των μισθωμάτων με το ποσό που θα απαιτηθεί να δαπανηθεί για την αποκατάσταση των ζημιών. Πιστεύω ότι αυτά είναι τυπικά ζητήματα, θα ξεπεραστούν εύκολα και για αυτό εκτιμώ ότι σύντομα θα βρεθεί λύση για το παλιό Δικαστικό Μέγαρο».

ΠΑΛΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Καταληκτικά ανέφερε πως «με το παλιό Νοσοκομείο εάν συμφωνεί η δήμαρχος από βδομάδα θα ξαναπάμε στο υπουργείο Οικονομικών για να δούμε την κατάσταση. Θα προσπαθήσουμε να την επανεκκινήσουμε την υπόθεση. Από κει που τελείωσε δηλαδή ενόσω ήταν υπουργός ο κ. Αλεξιάδης».

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Το δελτίο τύπου του Δήμου Καβάλας αναφέρει τα εξής για την συνάντηση  της δημάρχου κ. Τσανάκα στην σύσκεψη με την ΕΤΑΔ:

«Η συνεργασία σε επίπεδο νομικών υπηρεσιών ανάμεσα στο Δήμο Καβάλας και την ΕΤΑΔ αποφασίσθηκε μεταξύ άλλων στη διάρκεια της συνάντησης εργασίας που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017, στα γραφεία της ΕΤΑΔ στην Αθήνα, παρουσία της Δημάρχου Καβάλας κ. Δήμητρας Τσανάκα και του Διευθύνοντα Συμβούλου της ΕΤΑΔ κ. Γεώργιου Τερζάκη.

Στη συνάντηση ήταν επίσης παρόντες οι τρείς Βουλευτές Καβάλας, ο κ. Δημήτρης Εμμανουηλίδης, ο κ. Κώστας Μορφίδης και ο κ. Γιώργος Παπαφιλίππου, ο Νομικός Σύμβουλος του Δήμου Καβάλας κ. Μάριος Παπαράλλης, Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΤΑΔ και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Στη συνάντηση εργασίας τονίστηκε ότι ο Δήμος Καβάλας και η ΕΤΑΔ θα συνεργαστούν σε επίπεδο νομικών υπηρεσιών, ώστε να βρεθεί αρχικά λύση στο χρονίζον θέμα του επιβληθέντος από το Δήμο προστίμου στην ΕΤΑΔ, ύψους περίπου ενός (1) εκατομμυρίου ευρώ.

Επίσης, στο τραπέζι της συζήτησης τέθηκε το θέμα τόσο της διαχείρισης της Ακτής Καλαμίτσας, όσο και της αξιοποίησης του παλαιού Δικαστικού Μεγάρου και του κτιρίου του παλαιού Νοσοκομείου.

Το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν συναντήσεις των στελεχών των δύο νομικών υπηρεσιών, Δήμου Καβάλας & ΕΤΑΔ, με στόχο την εύρεση της καταλληλότερης φόρμουλας για τη διεκπεραίωση όλων των ανοιχτών θεμάτων».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *