Προβολή ιστορικών ντοκιμαντέρ από τον Δήμο Καβάλας

Όπως ήταν προγραμματισμένο, η  δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα, η πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κορίνα Χιώτη – Πρασά και η γενική γραμματέας του Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.), επίκουρη καθηγήτρια κ. Ειρήνη Σαρίογλου,   παραχώρησαν συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος προβολής των νέων ιστορικών ντοκιμαντέρ του ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ. στο πλαίσιο του 62ου Φεστιβάλ Φιλίππων.

Όπως ανέφερε η Δήμαρχος  Δήμητρα Τσανάκα,το ΙΔΙΣΜΕ  έχει αποκτήσει πολλούς φίλους στην Καβάλα και αυτό αποδεικνύεται από την μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου στα πολύ αξιόλογα ντοκιμαντέρ που προβάλει. Μέσα από τα ιστορικά ντοκιμαντέρ τα ταξιδέψουμε στην σύγχρονη ιστορία. Ειδικά φέτος η προβολή της νέας ιστορικής παραγωγής του Ινστιτούτου «Η Ανατολή Έδυσε» εντάχθηκε στο Φεστιβάλ Φιλίππων, αναγνωρίζοντας ο καλλιτεχνικός διευθυντής  Θοδωρής Γκόνης, την αξία που έχει αυτή η ξεχωριστή δουλειά. Ο Δήμος Καβάλας όλα αυτά τα χρόνια είναι αρωγός της σημαντικής προσπάθειας που  καταβάλλει το Ινστιτούτο και το στηρίζουμε γιατί χωρίς καμία χρηματοδότηση από κανένα φορέα και μόνο με την αγάπη του κόσμου κατάφερε να ταξιδέψει την ελληνική ιστορία διεθνώς. Τα τελευταία τρία χρόνια ο Δήμος Καβάλας στηρίζει και το διεθνές φεστιβάλ ιστορικού ντοκιμαντέρ Καστελόριζου «Πέρα από τα σύνορα» που το διοργανώνει το Ινστιτούτο προσφέροντας σχολικά δώρα σε όλα τα παιδιά του ακριτικού νησιού επιβραβεύοντας έτσι την συμμετοχή τους στο φεστιβάλ. Θέλω να πιστεύω πως και η νέα δημοτική αρχή θα σταθεί αρωγός στο έργο  που επιτελεί το ίδρυμα στο ακριτικό μας νησί. Με αφορμή την προβολή της τελευταίας παραγωγής του ΙΔΙΣΜΕ που θα προβληθεί στον Ζέφυρο στις 10 Ιουνίου στις 9.30 το βράδυ, θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε όλη την εβδομάδα και  να παρακολουθήσουμε τα πολύ ενδιαφέροντα ιστορικά ντοκιμαντέρ και τις βραβευμένες ταινίες του φεστιβάλ Καστελόριζου  . Οι προβολές επίσης θα γίνουν και στο Σουηδικό Σπίτι της Καβάλας.  Φέτος ο Δήμος Καβάλας θα στείλει τα δώρα στα παιδιά του Καστελόριζου ως μια χειρονομία αγάπης και ως ένα μήνυμα αλληλεγγύης, ότι δεν ξεχνάμε τα παιδιά και τους κατοίκους που βρίσκονται στην άκρη της πατρίδας μας. Εκ μέρους του Δήμου Καβάλας προτρέπω και προσκαλώ όλους τους καβαλιώτες να παρακολουθήσουν στον Ζέφυρο και το Σουηδικό Σπίτι τις προβολές των ιστορικών ντοκιμαντέρ γιατί θα αποκομίσουμε πολλά οφέλη.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

 Η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ κ Κορίνα Πρασά, αναφέρθηκε κυρίως  στην προβολή του ιστορικού ντοκιμαντέρ «Η Ανατολή Έδυσε», του Αλέξανδρου Παπαηλιού,  λέγοντας ότι μπαίνει φέτος στο Φεστιβάλ Φιλίππων και είναι η τελευταία παραγωγή του ΙΔΙΣΜΕ. Προβλήθηκε δε τον Μάιο με την συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Εκστρατεία. Αναφέρεται στο πως και πότε αλλά και γιατί κόπηκε ο ομφάλιος λώρος μας με την Ανατολή. Το ντοκιμαντέρ είναι βασισμένο  στις ανταποκρίσεις του δημοσιογράφου Κώστα Μισαηλίδη για την Μικρασιατική Εκστρατεία  1919-1922. Η τραγωδία ξετυλίγεται μέσα από το λόγο του Μικρασιάτη πολεμικού ανταποκριτή , δημοσιογράφου και ποιητή.  Από τα σκληρά πεδία των μαχών και τα ερείπια, αναδύεται το ανθρώπινο δράμα. Το ντοκιμαντέρ δεν συμμετείχε στο επίσημο πρόγραμμα του διεθνούς 21ου  διεθνούς φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και τώρα εντάχθηκε στο Φεστιβάλ Φιλίππων.
ΔΗΛΩΣΕΙΣ

 Από την πλευρά της η κ Ειρήνη Σαρίογλου τόνισε πως ο Δήμος Καβάλας είναι από τους ελάχιστους Δήμους που μας αγκαλιάζουν και κάθε φορά μας προσκαλεί για να προβάλουμε τα έργα μας. Ευχαρίστησε και το Φεστιβάλ Φιλίππων που είναι η πρώτη φορά σε μια δεκαετία που πήραμε πρόσκληση από τον κ Γκόνη να  προβληθεί η τελευταία μας παραγωγή στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Φιλίππων.  Υπάρχει μια άμεση σύνδεση του ντοκιμαντέρ της Τετάρτης με τον Όμηρο και με την Οδύσσεια του Ομήρου . Και το « Η Ανατολή Έδυσε» Μιλάει για ήρωες . Η Μικρασιατική Εκστρατεία δεν αφορά μόνο τους Μικρασιάτες αλλά αφορά όλο τον ελληνισμό απανταχού στον κόσμο. Δεν υπάρχει σε όλη την Ελλάδα,  μια οικογένεια που να μην έχει σχέση με την Μικρασιατική Εκστρατεία. Είναι γεγονός πως ο λαός μας είχε πολεμήσει ηρωικά την περίοδο αυτή. Αξίζει να ακούσουμε τι συνέβη μεταξύ 1919-1922απο έναν αυτόπτη μάρτυρα της εποχής εκείνης, τον Κώστα Μισαηλίδη και το αρχείο του γιατί είναι ένας από τους ελάχιστους ανθρώπους που παρακολούθησε καθημερινά τη πορεία του ελληνικού στρατού. Το ντοκιμαντέρ δε έγινε σε συνεργασία με την ΕΣΗΕΑ.

 Συνολικά λοιπόν από τις 8-12 Ιουλίου θα προβληθούν στον Ζέφυρο και το Σουηδικό Σπίτι επτά ιστορικά ντοκιμαντέρ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *