Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην Καβάλα το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ιστορία Καπνού

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ιστορία Καπνού από το Ινστιτούτο Κοινωνικών Κινημάτων και Ιστορίας Καπνού της περιοχής. Το συνέδριο χαιρέτησε και η Υπουργός Μακεδονίας Θράκης Κατερίνα Νοτοπούλου λέγοντας, μεταξύ άλλων, πως η Καβάλα και συνολικά η Μακεδονία έχει σημαίνουσα θέση στην αναγκαία παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της κυβέρνησης. Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Γιάννης Βύζικας σε δηλώσεις του εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση των εργασιών, κάνοντας γνωστό ότι τα πρακτικά του συνεδρίου θα καταγραφούν και μελλοντικά θα εκδοθούν.

Ο κ. Βύζικας χαρακτηριστικά είπε ότι «αυτό το συνέδριο ήταν το πρώτο που έγινε στην Ευρώπη, που αφορούσε την εξέταση του καπνού, σφαιρικά, όλο το ζήτημα δηλαδή –οικονομία, κοινωνία, επιστήμονες με αναλύσεις κλπ. Ήταν πολύ πετυχημένο. Και οργανωτικά και επιστημονικά. Ήρθε πολύς νέος κόσμος. Βρήκαμε τους αυριανούς συνομιλητές μας, τους οποίους θα μυήσουμε και θα μπορέσουν να προχωρήσουν αυτό που ξεκίνησαν κάποιοι πιο μπροστά από μας. Και παράλληλα να υλοποιήσουμε κι άλλα πράγματα που έχουμε στο μυαλό μας.

Επίσης είναι ένα άλλο συνέδριο που αφορά τα ανατολικά καπνά, την Τουρκία, τη Βουλγαρία και όλες τις άλλες χώρες που τα παράγουν. Θα δούμε την ιστορία σφαιρικά και το επόμενο ζήτημα είναι να δούμε αν μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα κέντρο έρευνας που συνδέει τα διάφορα ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια ούτως ώστε να κάνουμε αυτό που λέμε από παλιά, Κέντρο Ιστορίας Καπνού στην Καβάλα.

Είχαμε κάνει κι έναν οργανισμό για την χορήγηση υποτροφιών Καπνού. Ορίσαμε υπεύθυνη την κα Μυλωνά και προχωρούμε. Και θα ζητήσουμε τη συμμετοχή του δήμου και των άλλων φορέων της Καβάλας για να συμμετέχουν και στη διοίκηση αλλά και οικονομικά, για να μπορούν 3-4 παιδιά να παίρνουν κάθε χρόνο υποτροφίας. Είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό».

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Πρόσθεσε, τέλος, ότι «του χρόνου είναι τα 110 χρόνια ίδρυσης της σοσιαλιστικής νεολαίας και τα 100 χρόνια του Εργατικού Κέντρου. Άρα πρέπει να προετοιμαστούμε για του χρόνου τέτοια εποχή να κάνουμε μία άλλη μεγάλη εκδήλωση στην Καβάλα. όχι, όμως, επετειακή όπως είναι όλες οι άλλες. Αλλά μία εκδήλωση που να είναι αφιερωμένη στο εργατικό κίνημα της Καβάλας και στην σοσιαλιστική νεολαίας που ιδρύθηκε το 1909. Έχουμε κι άλλη δουλειά ενδιάμεσα. Πρέπει να ξεκινήσουν οι επαφές και σιγά- σιγά να το διοργανώσουμε. Πρέπει να την αναστήσουμε την Καβάλα. Δεν μπορεί αυτή  η πόλη να έχει καταντήσει τρίτη στην Περιφέρεια. Κάτι πρέπει να κάνουμε και καλώ όλο τον κόσμο να βοηθήσει. Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Δεν μπορεί ο καθένας μόνος του να κάνει κάτι. Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να ξεφύγουμε από αυτό που είμαστε σήμερα».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *