«Πρέπει οι κάτοικοι να δώσουν την όδευση του αγωγού ΤΑΡ» δηλώνει η Δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα

Η σύσκεψη των φορέων για τον αγωγό φυσικού αερίου ΤΑΡ στο δημαρχείο Καβάλας  είναι παρελθόν αλλά ο απόηχος του ναυαγίου σε ότι αφορά την μη εύρεση συμφωνίας μεταξύ των αντίπαλων μερών είναι ακόμη αντικείμενο συζήτησης.  Η δήμαρχος κ. Τσανάκα έκανε συμπληρωματικές δηλώσεις.

Όπως τόνισε αρχικά «Από τον Οκτώβριο που ήρθαν στο γραφείο μου  μέλη των αγροτών και κάτοικοι των Φιλίππων εξέφρασαν την αγωνία τους, Για αυτό και κάναμε μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο  σύσκεψη με τον Αντιπεριφερειάρχη και τους αγρότες για να ακούσουμε τους ανθρώπους αυτούς που είχαν μεγάλη αγωνία για το τι θα γίνει, τι θα γίνει με την ασφάλεια τους μια και είχαν μεγάλη αγωνία με το δεδομένο ότι θα είχαν ένα αγωγό πάνω από το κεφάλι τους. Εμείς τότε είπαμε ότι απαντήσεις για την ασφάλεια και για τις καλλιέργειες δεν θα μπορούσαμε  να δώσουμε.  Έτσι και αποφασίσαμε να καλέσουμε στελέχη που θα μας δώσουν συγκεκριμένες απαντήσεις στα ερωτήματα μας.  Μάλιστα δεν μας ενδιέφερε να έχουμε πολιτικά στελέχη.  Για εμάς ήταν αρκετά τα στελέχη – υπηρεσιακοί παράγοντες και επιστημονικοί φορείς. Είχαμε  καθηγητές από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης  είχαμε και τις ερωτήσεις του προέδρου  των Αγροτών Καβάλας   κ. Καλπακίδη, 19 στο σύνολο. Αυτές τις ερωτήσεις στείλαμε στο υπουργείο και απαντήσεις από τότε περιμέναμε.».

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Πρόσθεσε δε πως «Από το Νοέμβριο λοιπόν μας απάντησαν ότι μπορεί να γίνει συνάντηση τον Απρίλιο. Έτσι θα είχαμε επιστημονικούς παράγοντες και από την Αθήνα και τοπικά και φυσικά καλέσαμε και στελέχη του ΤΑΡ, τα οποία δεν περίμενα να είναι και τόσα πολλά. Απλά η συνάντηση έγινε για να απαντηθούν τα ερωτήματα. Και επειδή και η Περιφέρεια ήθελε σύσκεψη για τον ΤΑΡ για να δούν τι μπορούν να κάνουν. Έτσι είπαμε με τον Αντιποεριφερειάρχη  κ. Μαρκόπουλο να γίνει από κοινού η σύσκεψη. Η πίεση και τα ερωτήματα ήταν από τους αγρότες και τους πολίτες που αγωνιούσαν για την μοίρα τους. Τώρα ήρθε πολύς κόσμος, εγώ κατάλαβα ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι όταν έχεις τόσο κόσμο. Άλλωστε πολιτικά έχουμε μιλήσει.  Επί της ουσίας θέλαμε να δούμε το θέμα, αν γίνεται δηλαδή στα 15 χιλιόμετρα στο τέλος να γίνει κάποια παρέμβαση. Τελικά τα θέματα πέρασαν στην πολιτική και χάλασε όλο το κλίμα. Διότι εμάς μας ενδιαφέρει τι λέει το υπουργείο και όχι ο ΤΑΡ. Πάνω από τον ΤΑΡ είναι το υπουργείο και δεν μπορούμε έτσι να φεύγουμε από την συζήτηση. Και ο ΤΑΡ είναι πολιτικός φορέας τελικά; Από εκεί και έπειτα εμείς παραμείναμε μαζί με τους βουλευτές σε μια προσπάθεια να δούμε το θέμα όμορφα. Για αυτό κάναμε μια πρόταση μαζί με τους βουλευτές να υποδείξουν οι αγρότες την σωστή πορεία. Δεν μας απάντησαν, Θα μεταφέρουν την πρόταση και μετά θα μας πουν την απάντηση».

 

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ

Σύμφωνα με τη Δήμαρχο «Αντιπροσωπεία των κατοίκων της περιοχής, της κοινοπραξίας και του υπουργείου, να ελέγξουν μαζί με τους τεχνικούς τους συμβούλους, το συντομότερο δυνατό, την προτεινόμενη από τους αγρότες και κατοίκους της περιοχής όδευση, ώστε να αποδειχθεί στην πράξη αν αυτή η πρόταση ελαχιστοποιεί τα προβλήματα που προκύπτουν από την υφιστάμενη σχεδίαση της κοινοπραξίας. Οι εκπρόσωποι της εταιρίας δεν απέρριψαν το αίτημα, επιφυλασσόμενοι να απαντήσουν εντός των επόμενων ημερών. Η απάντηση στα 15 χλμ βέβαια είναι βάσει των όσων εκεί ειπώθηκαν είναι ότι χρειάζεται μια μικρή παρέμβαση και όχι μια συνολικά αλλαγή της όδευσης. Τώρα αν υπάρχει εξέλιξη με το Συμβούλιο της Επικρατείας  έτσι και αλλιώς ο εκπρόσωπος του ΤΑΡ κ. Σκούφιας είπε ότι θα κάνει ότι πει η ελληνική δικαιοσύνη. Δεν θέλουν να παρανομήσουν αλλά το θέμα είναι να συνεννοηθούμε όλοι μαζί».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση