«Πρέπει να γίνει σε όλους συνείδηση ότι τα εμβόλια σώζουν ζωές» δηλώνει ο Διευθυντής Υγείας  Χρήστος Παπαδόπουλος

Συνεχίζεται η έλλειψη βασικών εμβολίων στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας όπως επιβεβαιώνεται από τον Διευθυντή Υγείας κ. Χρήστο Παπαδόπουλο. Γεγονός που οφείλεται στην μεγάλη ζήτηση είτε στην πολιτική κάποιων φαρμακευτικών εταιρειών. Από την άλλη πλευρά όμως παρατηρείται το φαινόμενο πολλοί γονείς να μην εμβολιάζουν τα παιδιά τους θωρώντας τα εμβόλια βλαβερά για την υγεία τους.  Ο κ. Παπαδόπουλος συνιστά στους γονείς να εμβολιάζουν τα παιδιά τους.

Όπως σημειώνει «Ελλείψεις σε συγκεκριμένα εμβόλια υπήρξαν και υπάρχουν. Οι οποίες βέβαια κατά καιρούς αίρονται. Βγαίνουν δηλαδή κάποια εμβόλια, μετά καλύπτονται οι ανάγκες και μετά και πάλι βγαίνουν άλλα εμβόλια, χάνονται άλλα.

Υπάρχουν και παιδιατρικά αλλά και εμβόλια ενηλίκων σε έλλειψη. Θα πρέπει να περιμένει κάποιος να έρθουν δώσεις στα φαρμακεία και μετά να το προμηθευτεί κανείς. Αυτή την στιγμή, από όσο γνωρίζω και από την Πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Καβάλας  κ. Ρακιντζή, οι ελλείψεις εντοπίζονται σε κάποια φαρμακευτικά  εμβόλια για παιδιά. Αλλά ξέρω και ελλείψεις σε εμβόλια ηπατίτιδας. Κάποια στιγμή βέβαια, αυτά τα εμβόλια θα έρθουν και θα καλυφθούν τα κενά. Γενικά όμως στην χώρα μας έχουμε θέμα και όλο αυτό ίσως και να οφείλεται και στις χαμηλές τιμές διάθεσης των σκευασμάτων στην χώρα μας, ίσως στην υπερβολική χρήση, ίσως πάλι να έχει σχέση και η πολιτική των εταιρειών να μην φέρουν πολλά σκευάσματα στην αγορά.

Διότι πρέπει να σκεφτούμε ότι οι εταιρείες που κατασκευάζουν τα εμβόλια είναι πολυεθνικές. Καλύπτουν δηλαδή την παραγωγή του ίδιου εμβολίου σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Αν λοιπόν δεν μπορούν να στείλουν στην Ελλάδα μια Χ ποσότητα φαρμάκων, δεν μπορούν να το κάνουν και για άλλες χώρες και το αντίστροφο.

Παρατηρούνται σαφώς προβλήματα στην ανεύρεση πολλών εμβολίων».

ΜΗ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΊ

Και ενώ όλοι διαμαρτύρονται για την έλλειψη εμβολίων η άρνηση γονέων για εμβολιασμούς των παιδιών τους, καλά κρατεί. «Από τη μια λέμε που είναι τα εμβόλια και από την άλλη αν έρθουν τα εμβόλια δεν κάνουν τους εμβολιασμούς.

Υπάρχει και ένα σημαντικό ποσοστό – βέβαια σε άλλες χώρες τα ποσοστά είναι πιο υψηλά – όπου τα παιδιά δεν εμβολιάζονται συνειδητά. Διότι οι γονείς έχουν διαβάσει ότι με το εμβόλιο θα πάθουν κάποια ζημιά. Αυτό που πρέπει να ξέρουμε είναι ότι τα εμβόλια έχουν αλλάξει την ιστορία στην ιατρική με την έννοια ότι έχουμε καταφέρει να αλλάξουμε ασθένειες ή και ακόμη να τις εξαφανίσουμε χάρις τα εμβόλια. Και μιλάμε για χώρες όπως στην Αφρική, εκεί όπου δεν υπάρχουν εμβόλια και εκεί οι επιδημίες βρίσκονται συνεχώς σε έξαρση.

Από την άλλη έχουμε και περιστατικά στην χώρα μας, με ασθένειες όπως η ιλαρά, που ενώ χάθηκε ως αρρώστια,  έκανε και πάλι την εμφάνισή της, λόγω ανεμβολίαστων πληθυσμών, όπως οι ΡΟΜΑ».

ΝΑ ΜΗΝ ΑΜΕΛΟΥΝΤΑΙ

Πρόσθεσε δε πως «Βλέπουμε λοιπόν ότι όταν αμελούμε τα εμβόλια μας, εμφανίζονται οι επιδημίες, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν πολλές ασθένειες αλλά και θανάτους. Άρα αυτό πρέπει να το έχουν καλά υπόψιν οι γονείς και να σκεφτούν ότι δεν πρέπει να κάνουν άσκοπες κινήσεις.

Και ως λαός είμαστε πολύ εύκολοι στο να παίρνουμε αντιβιοτικά και πολύ δύσκολοι στο να κάνουμε ένα εμβόλιο. Ενώ τα αντιβιοτικά προκαλούν πολύ περισσότερες βλάβες από ένα εμβόλιο. ‘Όλοι δίδουν τα αντιβιοτικά που μπορούν να προκαλέσουν πολύ περισσότερα προβλήματα τόσο εύκολα και όμως αντιδρούν στο εμβόλιο που μπορεί να σώσει χωρίς να κινδυνεύει κανείς από την χρήση τους. Μόνο σε μεμονωμένα φαινόμενα μπορούν να έχουν κάποιες παρενέργειες τα εμβόλια. Ενώ τα αντιβιοτικά αποδεδειγμένα έχουν συνέπειες. Άρα πρέπει να γίνει σε όλους συνείδηση ότι τα εμβόλια σώζουν ζωές. Ας ακούμε τους ειδικούς, και όχι το διαδίκτυο που μπορεί να είναι ένα άριστο μέσο ενημέρωσης πρέπει όμως κάθε τι που διαβάζουμε να είναι ελεγμένο και μετά να το αποδεχόμαστε ως αξιόπιστη πηγή. Για αυτό ας γυρίσουμε στα εμβόλια και ας ακούμε μόνο τους ειδικούς».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *