Πολύ  πιο κάτω από το επιτρεπόμενο όριο οι ρύποι τη ςΒιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων όπως ανέφερε η Αναπληρώτρια Διευθύντρια της εταιρείας Λιπάσματα Καρβάλης ΑΕ   Θεοδώρα Κουλουρά

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στη Νέα Καρβάλη την περασμένη εβδομάδα για το θέμα των αέριων ρύπων και τη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων παρουσία στελεχών της Περιφέρειας και του Δήμου Καβάλας, λοιπών φορέων, κατοίκων και εκπροσώπων της εταιρείας. Αφορμή στάθηκε το θέμα της δυσοσμίας στην Καρβάλη τη Μεγάλη Εβδομάδα με την Αναπληρώτρια Διευθύντρια της εταιρείας Λιπάσματα Καρβάλης ΑΕ κ. Θεοδώρα Κουλουρά να τονίζει ότι οι μετρήσεις των ρύπων που γίνονται από την Βιομηχανία είναι πολύ πιο κάτω από το επιτρεπόμενο όριο.  Δυστυχώς η κ. Κουλουρά δεν ολοκλήρωσε την ομιλία της καθώς την διέκοψαν κάποιοι  «αγανακτισμένοι» χωρίς να την σεβαστούν. Σήμερα λοιπόν η κ. Κουλουρά έδωσε συνέντευξη τύπου όπου επανέλαβε ότι οι μετρήσεις των ρύπων που κάνει η Βιομηχανία είναι πολύ πιο κάτω από τα επιτρεπόμενα όρια  και τόνισε  ότι  το εργοστάσιο δραστηριοποιείται έχοντας αρκετές παραγωγικές μονάδες οι οποίες είναι υπό τον πλήρη έλεγχο των Αρχών και κάτω από όρους οι οποίοι τίθενται από διάφορες αδειοδοτήσεις. Το εργοστάσιο και οι διάφορες μονάδες του φροντίζουν και είναι πάντοτε κάτω από αυτά τα όρια των επιτρεπόμενων ατμοσφαιτικών ρύπων και για να είναι σίγουροι  ότι είναι κάτω από αυτά τα όρια, μετρούν συνεχώς αυτές τις εκπομπές. Το εργοστάσιο εφαρμόζει ένα πρόγραμμα μετρήσεων σε τρία επίπεδα. Το πρώτο επίπεδο είναι στην πηγή εκπομπής, δηλαδή στην καμινάδα και εκεί  υπάρχουν συνεχείς μετρήσεις και για πάρα πολλά χρόνια και οι μετρήσεις αυτές για το επίμαχο τουλάχιστον χρονικό διάστημα που γίνεται τόσος μεγάλος ντόρος δείχνουν ότι είναι όχι απλά κάτω τα όρια, είναι πολύ κάτω από τις οριακές τιμές, σε επίπεδα πάρα πολύ χαμηλά που δεν μπορούν να στοιχειοθετήσουν καμία ανησυχία. Το δεύτερο επίπεδο μετρήσεων είναι αυτό που γίνεται μέσα στο εργοστάσιο, στον εργασιακό χώρο. Και το τρίτο επίπεδο μετρήσεων που κάνει το εργοστάσιο, χωρίς να είναι υποχρέωσή του και χωρίς να επιβάλλεται από κάποια νομοθεσία, είναι στον ευρύτερο περιβάλλοντα χώρο. Διαθέτει ιδιόκτητο σταθμό ελέγχου περιβάλλοντος από το 1991  με πολλαπλά όργανα, ο οποίος βρίσκεται σε μία απόσταση από το εργοστάσιο και καταγράφει κάποιες μετρήσεις κάποιων ρύπων. Μάλιστα από τότε έως σήμερα έχουν ανανεώσει αυτόν τον μηχανισμό  με ένα πολύ σεβαστό ποσό και κάνουν συνεχείς βελτιώσεις ενώ στο εγγύς μέλλον θα προχωρήσουν και σε νέα προμήθεια μηχανισμών αντιμετώπισης ρύπων όπως τα γνωστά πλυντήρια ρύπων, δηλαδή κάποια πολύ ακριβά φίλτρα.  Μάλιστα η αντικατάσταση των μηχανημάτων έγινε μόλις πριν 2 χρόνια!!  Όλες αυτές οι μετρήσεις δίνονται όπως ανέφερε  στις Υπηρεσίες της Περιφέρειας και  φαίνεται ότι για το επίμαχο διάστημα της Μεγάλης Εβδομάδος ότι όχι μόνο είναι απλά χαμηλές, είναι πάρα πολύ χαμηλές, σε επίπεδα πολύ κάτω από τις οριακές τιμές, μετρήσεις για τις οποίες δεν πρέπει να ανησυχεί κανείς.

ΟΠΤΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ

Για τη νέφωση που παρατήρησαν οι κάτοικοι της Νέας Καρβάλης  και σε ερώτηση μας αν αυτό οφείλεται και στις καιρικές  συνθήκες ς απάντησε  ότι «ανάλογα με το τι καιρικές συνθήκες που επικρατούν σε μία περιοχή, οι διάφορες αέριες μάζες φαίνονται και διαφορετικά κάθε φορά. Αυτό σημαίνει ότι όταν υπάρχει, για παράδειγμα, πολύ υγρασία στην ατμόσφαιρα, βλέπουμε να στέκεται ένα σύννεφο πάνω από κάθε περιοχή. Αυτό ακριβώς συνέβη κι εκείνες τις μέρες».

ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ

Σχετικά με τις μετρήσεις που αποστέλλουν στην Περιφέρεια και όπου αλλού είναι απαραίτητο επανέλαβε  ότι «τις μετρήσεις από τις καμινάδες –το πρώτο επίπεδο, δηλαδή- τις στέλνουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα στην Υπηρεσία της Περιφέρειας και σε κάποιες άλλες υπηρεσίες που είμαστε υποχρεωμένοι, στην Αθήνα. Τις μετρήσεις στον ευρύτερο περιβάλλοντα χώρο, μας ζητήθηκαν, τις δώσαμε για όλο αυτό το διάστημα, αναλυτικά, για να έχει η Περιφέρεια όλα τα δεδομένα που χρειάζεται για να δει τι συνέβαινε στην περιοχή».

ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΗ

Η κ. Κουλουρά σχολίασε πως υπάρχει μία προκατάληψη στους κατοίκους της Καρβάλης  αναφορικά με την Βιομηχανία και τους ρύπους που εκπέμπει ενώ στους ισχυρισμούς ότι δήθεν στο Face Book της έγραψε ότι τώρα ξύπνησαν οι καρβαλιώτες, απάντησε ότι η ίδια δεν έχει Face Book αποδίδοντας όλα αυτά που της προσάπτουν σε λασπολογία.

Τέλος ανέφερε ότι  δεν έχουν το παραμικρό πρόβλημα αν θα αγοράσει ο Δήμος Καβάλας μετρητές ατμοσφαιρικών ρύπων ώστε να καταγράψουν τους ρύπους στην περιοχή ώστε να  γίνει η σύγκριση με τις δικές τους μετρήσεις.  Καταληκτικά ανέφερε ότι οι ρύποι της περιοχής μπορεί να οφείλονται και σε άλλες βιομηχανικές δραστηριότητες αλλά και στα καυσαέρια, τις καμινάδες από τις σόμπες και τα τζάκια  και δεν είναι δυνατόν να στοχοποιείται η ΒΦΛ.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *