Πολύ καλή δουλειά γίνεται στην Δημόσια Βιβλιοθήκη Ελευθερούπολης

Πολύ καλή δουλειά γίνεται στην Δημόσια Βιβλιοθήκη Ελευθερούπολης. Ενόψει των Χριστουγέννων  θα γίνουν και κάποιες εκδηλώσεις όπως ανέφερε η διευθύντρια του κ. Κωνσταντινιά Τρούπερλη.

Σύμφωνα με την ίδια «Προσπαθούμε με νύχια και με δόντια να κρατήσουμε ανοικτή και δη σε όλους τη Δημόσια Βιβλιοθήκη γιατί αυτός είναι ο ρόλος μας. Επειδή τα τελευταία χρόνια το προσωπικό της βιβλιοθήκης έχει μειωθεί πάρα πολύ γι αυτό και μίλησα για πολύ μεγάλη προσπάθεια.

 Είναι άθλος γιατί όλοι οι συνάδελφοι της Βιβλιοθήκης δίδουν τον καλύτερο τους εαυτό για να μπορούμε να κάνουμε πράγματα μέσα στη βιβλιοθήκη που αφορούν τον κόσμο. Έτσι θα έρχεται ο κόσμος στη βιβλιοθήκη για να έρχεται σε επαφή με το βιβλίο και τον κόσμο του».

 ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗ…

Το θέμα της υποστελέχωσης των βιβλιοθηκών σε όλη την Ελλάδα είναι χρόνιο και σύμφωνα με την συνομιλήτρια μας το κράτος δεν έχει αποφασίσει να το αντιμετωπίσει ουσιαστικά.

 «Κάποιες προσπάθειες έγιναν αλλά δεν προσελήφθη κόσμος. Έχουμε μια ελπίδα με την κινητικότητα και υπάρχει περίπτωση κάποιες θέσεις να καλυφθούν. Θέλουμε όμως και άλλο προσωπικό για να μπορούμε να κάνουμε αυτά που θέλουμε.

 Μία πολύ μεγάλη δωρεά παρέλαβε τον περασμένο μήνα η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ελευθερούπολης από το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (Κ.Ι.Κ.Π.Ε.) μέσω της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας Future Library, η οποία υλοποιεί τη δράση «Ανάπτυξη Συλλογών Δημόσιων και Δημοτικών Βιβλιοθηκών».

 Πρόκειται για 465 καινούρια βιβλία, τα περισσότερα πρόσφατες εκδόσεις, που καλύπτουν όλο το φάσμα της συλλογής της Βιβλιοθήκης: λογοτεχνία, παιδικά βιβλία, ιστορία, πολιτική, τέχνες κλπ. Τα βιβλία θα εμπλουτίσουν σημαντικά τη συλλογή τόσο της Κεντρική όσο και των κινητών μονάδων της Βιβλιοθήκης της Ελευθερούπολης.

 Το «Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου» έχει ως στόχο την ετήσια υλοποίηση δράσεων, οι οποίες προωθούν το εκπαιδευτικό και πολιτιστικό έργο φορέων και οργανισμών που συνεισφέρουν στην πνευματική, πολιτιστική και εκπαιδευτική ανύψωση του τόπου μας. Η παρούσα δωρεά προς τη βιβλιοθήκη Ελευθερούπολης υλοποιήθηκε στο πλαίσιο των δωρεών του 2019 που έχει επιλέξει να κάνει το ΚΙΚΠΕ σε 12 βιβλιοθήκες της χώρας.

 Μάλιστα την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019 στις 6:00 μ.μ. η Βιβλιοθήκη παρέμεινε ανοιχτή πέραν του ωραρίου λειτουργίας της για να παρουσιάσει στο κοινό της κάτι πολύ όμορφο και πρωτότυπο.

 Στον 1ο όροφο της Βιβλιοθήκης ήταν στημένες δύο εκθέσεις: Η πρώτη είναι η έκθεση βιβλίου της δωρεάς του ΚΙΚΠΕ. Τα 465 ολοκαίνουργια βιβλία που παραλάβαμε από το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου είναι έτοιμα για δανεισμό και θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στο κοινό την ημέρα της έκθεσης.

 Η δεύτερη είναι η έκθεση με τις φωτογραφίες που τράβηξαν τα παιδιά το καλοκαίρι στη δράση «BookfaceFriday». Τα βιβλία που χρησιμοποίησαν για να βγάλουν φωτογραφίες προέρχονταν από τη δωρεά του ΚΙΚΠΕ και σκεφτήκαμε ότι θα ήταν πολύ όμορφο να παρουσιάσουμε ταυτόχρονα και την πρώτη ύλη και τις ευφάνταστες δημιουργίες των παιδιών.

Ο κόσμος ήρθε, είδε, απόλαυσε και θαύμασε ενώ δανείσθηκε και πάρα πολλά βιβλία. Τα καινούρια βιβλία πάντα ενθουσιάζουν τον κόσμο και όλα ήταν πολύ όμορφα» τόνισε χαρακτηριστικά.

ΔΡΑΣΕΙΣ

«Φέτος στη Βιβλιοθήκη Ελευθερούπολης θα γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα με παραμύθια, μουσικές και… μαύρο θέατρο! Με την αμέριστη υποστήριξη του Δήμου Παγγαίου και την αγαστή σύμπραξη με την Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Παγγαίου, θα φιλοξενήσουμε στο χώρο μας τρεις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις για παιδιά, οι οποίες εντάσσονται στο Χριστουγεννιάτικο Όνειρο 2019 του Δήμου Παγγαίου. Παιδιά και ενήλικες μπορούν να έρθουν κοντά μας.

Σας περιμένουμε με ανυπομονησία να πασπαλίσουμε με χριστουγεννιάτικη αστερόσκονη τα όνειρά μας και τις ιστορίες και τους μύθους που κρύβονται μέσα στα βιβλία» σημείωσε με έμφαση.

 ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ

Οι δράσεις που ακολουθούν είναι οι εξής:

Παρασκευή, 27/12, 6:00 μ.μ. «Ιστορίες και μύθοι με καλικάντζαρους» με τους Παραμυθάδες

Σάββατο, 28/12, 6:00 μ.μ. «Τι γίνεται όταν οι άνθρωποι φεύγουν από τη βιβλιοθήκη και κλείνουν τα φώτα;» με τον Ιορδάνη Καλαϊτζίδη.

«Με τη βοήθεια του Δήμου Παγγαίου νομίζω ότι θα μπορέσουμε να προσφέρουμε κάτι πολύ όμορφο στα παιδιά και στους μεγάλους» τόνισε χαρακτηριστικά.

Στην ερώτηση ποια βιβλία διαβάζουν οι αναγνώστε απάντησε ότι  «Μια δημόσια βιβλιοθήκη σημαίνει ότι έχει υλικό από όλες τις κατηγορίες. Ο κόσμος έρχεται για να διαβάσει κυρίως λογοτεχνία και σίγουρα επειδή έχουμε μεγάλη συλλογή  έρχονται πολλοί ερευνητές, σπουδαστές, φοιτητές για να κάνουν εργασίες, έρευνα κλπ

 Κυρίως η λογοτεχνία και τα παιδικά βιβλία έχουν πολλούς θαμώνες. Παιδιά και γονείς έρχονται εδώ, ενώ έχουμε και επιτραπέζια παιχνίδια για να παίζουν γονείς και παιδιά. Ο κόσμος κάθεται και αυτό είναι πολύ ευχάριστο μια και δημιουργείται μια κουλτούρα εκπαίδευσης.

 Η κοινωνία στηρίζει την  βιβλιοθήκη και χωρίς αυτή την στήριξη δεν θα μπορούσαμε πέντε άνθρωποι να κάνουμε αυτά που κάνουμε. Δύο υπάλληλοι φεύγουν κάθε μέρα στην Κινητή  Βιβλιοθήκη οπότε χωρίς την στήριξη του Δήμου Παγγαίου, της τοπικής κοινωνίας και των εθελοντών δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε πολλά.

 Έρχεται νέα χρονιά και αυτό που περιμένουμε είναι να έρθει επιτέλους προσωπικό, είθε δύο άνθρωποι για να μπορέσουμε να λειτουργούμε ομαλά».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *