Πλούσιο το πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ Cosmopolis

Πλούσιο το πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ Cosmopolis

Ο Δήμος Καβάλας, η Δημωφέλεια και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Cosmopolis Festival, Άλκης Ζοπόγλου,   κάλεσαν  δημοσιογράφους από την Καβάλα την Θεσσαλονίκη και την Αθήνα στην  επίσημη παρουσίαση του νέου προγράμματος του Φεστιβάλ,  που έγινε στην στη Μεγάλη Λέσχη.

Στο πάνελ των ομιλητών ήταν ο Δήμαρχος Καβάλας κ Θόδωρος Μουριάδης, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ κ Άλκης Ζοπόγλου, ο  πρόεδρος της Δημωφέλειας κ Αγγελίδης και ο πρόεδρος των ξενοδόχων Καβάλας κ Μιτζάλης.

O ΔΗΜΑΡΧΟΣ

Παίρνοντας τον λόγο αρχικά ο Δήμαρχος είπε για την Μεγάλη Λέσχη, πως  ήταν ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο που τώρα έχει πάρει μια άλλη πολύ όμορφη μορφή, κρατώντας φυσικά όλα τα στοιχεία του αρχιτεκτονικού του αρχικού σχεδίου.  Υπήρχε πρόγραμμα επι δημαρχίας Σιμιτσή και άλλων  Δημάρχων να το ανασκευάσουν, όμως τώρα ήρθε η ώρα που ολοκληρώθηκε, αυτό το πρωτοποριακό κτίσμα από την γέννηση του το 1909  μέχρι τα εγκαίνιά του το 1910. Ένας χώρος, που υπήρχε τόπος πολλαπλών πολιτιστικών χρήσεων κατά καιρούς.

Είμαι είπε περήφανος για την ομάδα που δούλεψε για το «Cosmopolis» . Είναι ένα φεστιβάλ θεσμός από το 2006 που φέτος συμπληρώνει 13 χρόνια παρουσίας στην Καβάλα. Φέτος το στοίχημά μας είναι να αλλάξουν τα πράγματα ,  γιατί « ότι γίνεται μια ευθεία πεθαίνει». Στόχος μας είναι να ενισχυθεί ο πολιτισμός από ένα φεστιβάλ που είναι το πρώτο που ανακοινώνει το πρόγραμμά του ανά την Ελλάδα.  Προσπαθήσαμε και κάναμε μια πολύ συνετή οικονομική διαχείριση , για να προστατέψουμε τον θεσμό και την ιστορία του. Η ομάδα του  Cosmopolis  δούλεψε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα για να δώσει στην πόλη αυτό που της αξίζει.

ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ!!!

Ο πρόεδρος της Δημωφέλειας κ  Τάκης Αγγελίδης  στον χαιρετισμό του είπε πως ο τομέας του πολιτισμού δέχτηκε πλήγμα λόγω της πανδημίας. Ο Δήμος Καβάλας, αποφάσισε να στηρίξει μέσω του φεστιβάλ τους επαγγελματίες, τους καβαλιώτες και τους επισκέπτες της πόλης, δίνοντας ερεθίσματα για τον πολιτισμό.  Η σύνδεση του πολιτισμού με τον τουρισμό είναι υποχρέωσή μας. Αυτό που διαφοροποιεί το  Cosmopolis  είναι ότι διαχωρίζεται σε γεωγραφική και χρονική επιμήκυνση. Θα υπάρξουν δράσεις που δεν έχουμε ξαναδεί στην  Καβάλα. Θα ψυχαγωγηθούμε με καλλιτέχνες της χώρας μας αυτή την φορά, λόγω των καταστάσεων και θα «χαιρετίσουμε τον κόσμο από το σπίτι μας» την Καβάλα.

ΞΕΝΟΔΟΧΟΙ

  Ο πρόεδρος των ξενοδόχων Καβάλας κ Αντώνης Μιτζάλης, αναφέρθηκε στην δύσκολη κατάσταση που υπάρχει στον τομέα του τουρισμού. Θα πρέπει να ξεπεράσουμε τα όρια μας αν θέλουμε να ανταπεξέλθουμε στις προκλήσεις  που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Στην οικονομία και ειδικά στον τουρισμό πρώτη μας επιλογή, είναι η ανάρτηση των χαμένων μας επιδόσεων.  Όλοι μας θα έχουμε στο μυαλό μας την χρονιά ρεκόρ των επιδόσεων μας στην τουριστική κίνηση που είναι το 2019 και στόχος μας είναι πως θα φτάσουμε πάλι εκεί. Αφού κερδήθηκε η μάχη της υγείας , τώρα πρέπει να κερδηθεί η μάχη της οικονομίας. Το σενάριο βλέπει το 2020 ισοπεδωμένο  και στοχεύει στην οικονομική επιβίωση  και το πέρασμα στη απέναντι όχθη. Το 2021 θα είναι χρονιά μετάβασης για τον τουρισμό μέχρι και το 2024. Αν όλα πάνε καλά θα κλίσει ένα σενάριο πενταετίας, για να ξαναφτάσουμε εκεί που βρισκόμασταν.  Η κρίση θα αλλάξει τους τρόπους που ταξιδεύουμε και η κινήσεις που κάνει ο Δήμος, όπως αυτή του φεστιβάλ Cosmopolis δίνει δύναμη στο τουριστικό προϊόν.

ΕΙΝΙΑ ΤΙΜΗ

Τέλος τον λόγο που είχε την μερίδα του λέοντος είχε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του  Cosmopolis  κ Άλκης Ζοπόγλου ο οποίος και ανακοίνωσε το πρόγραμμα του φεστιβάλ, το οποίο χωρίζεται σε τρείς ενότητες.  Είναι τιμή για την πόλη μας είπε να φιλοξενούμε ένα τέτοιο φεστιβάλ, το οποίο  ηλικιώνεται και ανανεώνεται συμπληρώνοντας 13 χρόνια ύπαρξης.  Ένα φεστιβάλ το οποίο από 4 ημέρες που διαρκούσε, τώρα φτάνει σε διάρκεια όλο τον χρόνο, επιδεικνύοντας 35 συναυλίες , 185 μουσικούς, και 15 χορευτές  ανά σχήματα , με την πλειοψηφία των καλλιτεχνών να είναι έλληνες.  Η πολυπολιτισμικότητα, η εξωστρέφεια και η αίσθηση της χαράς διαχέονται μέσα στην πόλη. Είναι ένα από  τα μεγαλύτερα φεστιβάλ στην Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια, βάζοντας δυναμικά στο στίγμα του στον χάρτη της περιοχής.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα του  Cosmopolis  ο κ Αλκης  Ζοπόγλου, είπε πως χωρίζεται σε τρείς μεγάλες ενότητες που είναι το  CosmoHome και διαρκεί από τις 16 Ιουλίου μέχρι τις 20Αυγούστου. Το CosmoWorld από 27 μέχρι 30 Αυγούστου και περιλαμβάνει τις ενότητες CosmoLights  και  CosmoEvents   και ολοκληρώνεται με το  CosmoClassical από τις 6 Νοεμβρίου μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου.

Σε όλο το φάσμα των εκδηλώσεων το φεστιβάλ περιλαμβάνει μουσικές παραδόσεις από την Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, την Καππαδοκία, την Βόρεια Ελλάδα,  τον Πόντο, συνθέσεις Αρμενίων, Τούρκων, από την Κρήτη και άλλες νησιωτικές περιοχές, καθώς και Αργεντίνικα τάνγκο. Ενώ θα υπάρχουν και σύγχρονων μωσαϊκών ήχων ρυθμών και χορών στα μονοπάτια του Διόνυσου, την προκλασική και κλασσική εποχή, μουσική jazz  και Ημέρες του Γιάννη Παπαϊωάννου. Φυσικά δεν θα λείψουν  εκδηλώσεις για τα παιδιά  και την παρουσίαση γεύσεων από όλο τον κόσμο στο τετραήμερο των κεντρικών εκδηλώσεων στην Παναγία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *