Πλήθος κόσμου στη χθεσινή παρουσίαση της έκδοσης του ΙΛΑΚ από τη Θασιακή Ένωση Καβάλας και τη Δημοτική Βιβλιοθήκη

Η Θασιακή Ένωση Καβάλας και η Δημοτική Βιβλιοθήκη διοργάνωσαν χθες την παρουσίαση της έκδοσης του Ιστορικού Λογοτεχνικού Αρχείου Καβάλας που πραγματοποιήθηκε από τον πρόεδρο του κ. Νίκο Ρουδομέτωφ και αναφέρεται στην Δημογεροντία Άνω Θεολόγου Θάσου μέσα από έναν κώδικα εξερχομένων εγγράφων των ετών 1902 – 1914.

Η παρουσίαση έγινε χθες στις 7 το απόγευμα ενώ το έργο παρουσίασε ο ιστορικός κ. Χιόνης με  συντονιστή της συζήτησης τον Αντιπρόεδρο της Θασιακής κ. Νίκο Τσιλογεώργη.

Σε δηλώσεις του ο κ. Τσιλογεώργης σημείωσε πως «πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα έκδοση του Ιστορικού Λογοτεχνικού Αρχείου Καβάλας. Βεβαίως συγγραφέας αν μπορούμε να το πούμε γιατί έχει επεξεργαστεί ο κ. Ρουδομέτωφ πρόεδρος του Ιστορικού Λογοτεχνικού Αρχείου Καβάλας το αρχειακό υλικό της περιόδου 1902 – 1914 που αναφέρεται στη Δημογεροντία Άνω Θεολόγου Θάσου μέσα από έναν κώδικα εξερχομένων εγγράφων. Έχει κάνει μια πολύ καλή δουλειά για τους ιστορικούς μελετητές και αυτό το βιβλίο λοιπόν παρουσιάστηκε χθες στις 7 η ώρα στην αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός». Μέσα από τα έγγραφα βγαίνουν ιστορικά γεγονότα. Παραδείγματος χάριν ένα σημαντικό ιστορικό γεγονός που φαίνεται μέσα από τα έγγραφα που δημοσιεύει ο κ. Ρουδομέτωφ είναι μια θεομηνία που έπληξε την περιοχή του Θεολόγου από τα Κοίνυρα μέχρι τον Ποτό στις 16 Οκτωβρίου 1902 και καταστράφηκαν πάρα πολλά, ξεριζώθηκαν περίπου 3.000 ελαιόδεντρα, πνίγηκαν περίπου 2.000 ζώα, αιγοπρόβατα και άλλα, γενικά έγιναν πολύ μεγάλες ζημιές. Τέτοιου είδους θεομηνία δεν καταγράφεται στα ιστορικά γεγονότα της Θάσου, παρά μόνο αυτό που μας αναφέρει ο κ. Ρουδομέτωφ. Κατά συνέπεια για τον τοπικό ερευνητή υπάρχει πολύ υλικό να επεξεργαστεί κάποιος και να βγάλει ειδήσεις και να καταγράψει γεγονότα της περιόδου εκείνης. Με τον κ. Ρουδομέτωφ έχουμε συνεργαστεί πάρα πολλές φορές, συμμετέχει σε όλα τα συμπόσια που κάνει η Θασιακή Ένωση Καβάλας κάθε τέσσερα χρόνια στη Θάσο. Κατά συνέπεια η συνεργασία μας είναι πολύχρονη, είναι πολύ εποικοδομητική, δημιουργική. Έχουμε πολύ καλές σχέσεις Θασιακή Ένωση και ΙΛΑΚ και ιδιαίτερα εγώ προσωπικά και ο κ. Χιόνης που παρουσίασε το βιβλίο μαζί με τον κ. Απότα, τον υπεύθυνο του Ιστορικού Αρχείου Δημοτικού Μουσείου Καβάλας. Κατά συνέπεια οι σχέσεις μεταξύ των δύο συλλόγων του ΙΛΑΚ και της Θασιακής Ένωσης είναι πολύχρονες, έχουν αποδώσει καρπούς και στα Συμπόσια και στη γενικότερη συνεργασία που έχουμε μέχρι τώρα, κατά συνέπεια οφείλαμε να παρουσιάσουμε το νέο έργο του κ. Ρουδομέτωφ, ο οποίος κάνει έναν αγώνα για να συγκεντρώσει και να αναδείξει τα ιστορικά στοιχεία της περιοχής μας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στους παρευρισκομένους δόθηκαν κάποια αναμνηστικά που έχει συγκεντρώσει ο κ. Ρουδομέτωφ, όπως καρτ ποστάλ της εποχής και ιστορικοί χάρτες.

** Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παρέστησαν η δήμαρχος κ. Τσανάκα, η Αντιδήμαρχος κ. Πρασσά, ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Δέμπας και ο πρόεδρος της Θρακικής κ. Τσουμπάκης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *