ΚοινωνίαΚύριο άρθρο

Πιέζει ο δήμαρχος Νέστου Βαγγέλης Τσομπανόπουλος για την αποκατάσταση των πλημμυροπαθών

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστου Μέτιου κατόπιν εξουσιοδότησης του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Γιάννη Καπάκη, ο Δήμος Νέστου και η Δημοτική Ενότητα Ορφανού του Δήμου Παγγαίου, στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας.

Η κήρυξη αυτή είναι αποτέλεσμα αιτημάτων που υπέβαλε ο κ. Μέτιος προς τον κ. Καπάκη, μετά από σχετικά αιτήματα των Δήμων Νέστου και Παγγαίου στις 28 Ιουνίου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν έκτακτες ανάγκες και να υπάρξει άμεση διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών και ισχύει για τρεις μήνες.

ΑΠΟΥΣΑ Η ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Ο δήμαρχος Νέστου κ. Βαγγέλης Τσομπανόπουλος σε δηλώσεις του δεν έκρυψε την αγωνία του για την άμεση αποκατάσταση των πλημμυροπαθών. Παράλληλα επέρριψε ευθύνες για την απουσία της Αντιπεριφέρειας και άλλων φορέων που τους άφησαν να παλεύουν μόνοι τους όλες αυτές τις μέρες για να αποκαταστήσουν τις ζημιές.

Συγκεκριμένα είπε ότι «εδώ στο δήμο δεν υπήρχε ποτέ τέτοια κατάσταση. Ήταν κάτι πολύ τραγικό. Ήταν μια κοσμογονία στην κυριολεξία, μεγάλη καταστροφή, η οποία συνεχίζεται. Τώρα είμαστε στην επόμενη μέρα, βέβαια, αλλά για τρεις μέρες τελείως μόνοι, φυσικά σε συνεργασία με τους πυροσβέστες, χωρίς βοήθεια από πουθενά, με απούσα την Αντιπεριφέρεια –δηλαδή δεν ήρθε κανείς να ρωτήσει τι κάνουμε, αν  ζούμε, αν υπάρχουμε. Υπήρχε, βέβαια το Air Show από την άλλη μεριά…- και παλεύαμε στην κυριολεξία με τους αντιδημάρχους χωρίς τεχνογνωσία, χωρίς να γνωρίζουμε τίποτα.

Από την Παρασκευή ήμασταν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, αλλά αυτό τι λέει; Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ήταν μόνο για μας τελικά. Οι ίδιοι μας, με τους ανθρώπους του δήμου, με όλη τη δημοτική μου ομάδα, προσπαθήσαμε χωρίς να γνωρίζουμε τίποτα, να τρέχουμε από ‘δω κι από ‘κει για να σώσουμε πραγματικά το δήμο. Οι καταστροφές είναι τεράστιες».

«ΜΕΙΝΑΜΕ ΜΟΝΟΙ»

Για την έλλειψη βοήθειας που ανέφερε, σχολίασε ότι «δεν υπήρξε κανείς, τίποτε. Έγινε ένα συντονιστικό, καθαρά για τυπικούς λόγους. Από ‘κει και ύστερα μείναμε τελείως μόνοι. Και παλεύαμε χωρίς να γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε. Υπάρχουν κάποιες ευθύνες, βέβαια, αλλά από ‘κει και ύστερα σε ό,τι μας αναλογούσε τρέξαμε. Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή δεν κοιμήθηκε κανείς μας. Όλοι οι αντιδήμαρχοι, το δημαρχείο ήταν ανοιχτό, ήμασταν οι ίδιοι εδώ μέρα- νύχτα, συντονίζαμε τα μηχανήματα που είχαμε. Επιτάξαμε και μισθώσαμε πάρα πολλά ιδιωτικά μηχανήματα προκειμένου να ανταπεξέλθουμε, δεν υπήρχε μηχανισμός άλλος. Η βοήθεια του Δ’ Σώματος Στρατού, μ’ έναν εκσκαφέα, ήταν πολύ σημαντική. Σημαντική η συνεισφορά του ΤΑΡ. Φυσικά η πυροσβεστική, όχι μόνο της Χρυσούπολης, αλλά και άλλων δήμων και νομών που συνέτρεξαν και έκαναν ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν. Αυτό που μπορώ να πω σήμερα σαν απολογισμός, είναι ότι σώθηκαν και οι Πηγές, ήταν εκεί τα τελευταία πλημμυρισμένα σπίτια. Τώρα παραμένουν τα χωράφια στα οποία πρέπει να γίνει άμεσα η απάντληση. Μιλάμε για πάνω από 120 χιλιάδες στρέμματα. Μιλάμε για μεγάλη καταστροφή για τους αγρότες μας αλλά και φυσικά για πρώτη φορά υπάρχουν και πολλές καταστροφές σε σπίτια, στο Χρυσοχώρι, στις Πηγές, στη Νέα Καρυά. Έχουν καταστραφεί αυτοκίνητα, σπίτια έχουν πέσει. Η κατάσταση είναι τραγική. Κι από εκεί και ύστερα δεν είδα κανέναν να ενδιαφέρεται. Δεν πήρε τηλέφωνο κανείς, πέρα από τους τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που μας επισκέφθηκαν. Πέρα από το τηλέφωνο του κ. Μακάριου Λαζαρίδη δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον. Σαν να μην υπάρχουμε στο χάρτη. Αυτά είναι τα παράπονα. Δεν τους θέλουμε, πια, μπορούμε και μόνοι μας. Το αποδείξαμε και πάμε παρακάτω».

ΕΤΟΙΜΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΓΙΑ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΟ ΕΡΓΟ

Για το τι πρέπει να γίνει από ‘δω και πέρα ώστε να μην το ξαναζήσει αυτό η Χρυσούπολη είπε ότι «εμείς φωνάζαμε εδώ και πολύ καιρό. Έχουμε δύο μελέτες έτοιμες. Επισκεφθήκαμε και τον Περιφερειάρχη, έχουμε ένα πολύ σημαντικό αντιπλημμυρικό έργο. Ενώ δεν έχω μηχανικούς, έχω μόνο δύο, έκανα αγώνες μ’ αυτούς, έχω ετοιμάσει μελέτη για ένα πολύ σημαντικό έργο στη Χρυσούπολη που θα σώσει όλη την περιοχή από τα νερά, το οποίο παρακαλάω να μπει στο ΕΣΠΑ. Ένα και μοναδικό.

Είχα πάει στον Περιφερειάρχη πριν ένα μήνα, υπήρξε βεβαίωση, τώρα περιμένω τους υπουργούς, περιμένω την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, να μπουν κάποια έργα σημαντικά. Από την άλλη, θα πρέπει ΤΟΕΒ –έχουν κι αυτοί τις ευθύνες αλλά από την άλλη δικαιολογούνται ότι δεν υπάρχουν χρήματα- θα πρέπει η Περιφέρεια να ενσκήψει πάνω τους, να δώσει λεφτά για να καθαριστούν οι τάφροι, τα κανάλια, οι στραγγιστικές. Βρίσκαμε δέντρα μέσα, βρήκαμε συσκευές μέσα στα κανάλια με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν όλα αυτά που είδαμε. Έχουμε και εμείς οι πολίτες μεγάλη ευθύνη. Βγάζαμε από τα κανάλια συσκευές, όλα τα λιπάσματα, όλα τα τσουβάλια, όλα τα φυτοφάρμακα, τα λάστιχα, ήταν μέσα στα κανάλια και οι ίδιοι πνίγηκαν από την ακαταστασία και πολλές φορές από την αμέλεια που δείχνει ο καθένας μας. Θα πρέπει να συνετιστούμε, τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα. Τα φαινόμενα θα ενταθούν. Θα πρέπει να προλάβουμε. Εμείς έχουμε ήδη έργα που πρέπει να γίνουν, να τα προτάξουμε. Μένει κάποιοι να ενσκήψουν και στο δήμο Νέστου, να τα δουν, για να πάμε λίγο πιο μπροστά.

Έχω μελέτη για τη Χρυσούπολη, ένα πολύ σημαντικό έργο το οποίο θα σώσει το δήμο, θα πάρει όλα τα νερά της πόλης. Είναι ένα έργο 3 εκατομμυρίων που νομίζω θα λυθεί το πρόβλημα της πόλης. Από την άλλη υπάρχουν πολλά μικροέργα, τριγύρω στα χωριά, που μπορούν να γίνουν για να πάμε λίγο καλύτερα. Εμείς ξέρουμε ότι η κατάσταση είναι δύσκολη αλλά κάποια πράγματα νομίζω μπορούν να μπουν σε προτεραιότητα και να γίνουν πράξη».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *