Παρών στη συνάντηση του Υπουργού Ναυτιλίας με τους δήμαρχος των νησιών ο δήμαρχος Θάσου, Κώστας Χατζηεμμανουήλ

Συνάντηση στην Αθήνα με τον Υπουργό Ναυτιλίας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή είχε χθες ο δήμαρχος Θάσου κ. Κώστας Χατζηεμμανουήλ για το θέμα του μεταφορικού ισοδύναμου λόγω της κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ στη Θάσο.

Πριν από αυτήν τη συνάντηση είπε ότι «μας κάλεσε –τη Μεγάλη Εβδομάδα πήραμε την ειδοποίηση- ο κ. Υπουργός Ναυτιλίας, ο κ. Κουρουμπλής, σχετικά με το θέμα του μεταφορικού ισοδύναμου. Δηλαδή, τα νησιά τα οποία είχαν κάποτε τον ευνοϊκό Φ.Π.Α. και έχασαν αυτό το ευνοϊκό μέτρο, πώς μπορεί τώρα να κινηθεί η Κυβέρνηση, η Πολιτεία, αντισταθμιστικά. Δηλαδή ποιο μέτρο είναι αυτό που ονομάζεται και ισοδύναμο το οποίο να έρθει ούτως ώστε να απαλύνει την απώλεια του ευεργετικού, κάποτε, μέτρου με κάτι άλλο αντισταθμιστικό, αντίστοιχο, το οποίο θα συζητηθεί. Είμαστε στη φάση ενημέρωσης και ανταλλαγής απόψεων με τον κ. Υπουργό».

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΘΕΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ

Για το αν γνωρίζει ποια μπορεί να είναι τα αντισταθμιστικά μέτρα που θα δοθούν είπε ότι «έχουν ακουστεί τρία σενάρια. Θα έχουμε επίσημη ενημέρωση, θα καταθέσουμε κι εμείς κάποιες απόψεις. Γίνεται, δηλαδή, μια διαβούλευση μεταξύ των νησιωτικών δήμων και του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής, ούτως ώστε να μπορέσουμε να βρούμε έναν τρόπο πρακτικό και εφαρμόσιμο. Μακάρι να ευοδώσει γιατί θα είναι πάρα πολύ σημαντικό για τον πληθυσμό των νησιών μας και μάλιστα υπάρχουν νησιά που είναι σε πολύ ευαίσθητες περιοχές και πρέπει να δοθούν κίνητρα παραμονής και αύξησης του πληθυσμού».

ΕΠΑΛ

Σχετικά με το ΕΠΑΛ είπε ότι «ξεκίνησε το δρόμο του. Οι μαθητές κανονικά πηγαίνουν στα μαθήματά τους. Βεβαίως, έχουμε μπροστά μας μεγάλη διαδρομή, όσον αφορά και το κτιριολογικό πρόγραμμα το οποίο το υποστηρίζουμε εμείς με τα τοπογραφικά μας, με τις μελέτες μας, με τα αιτήματά μας προς το Υπουργείο. Το Υπουργείο έχει επιδείξει μέχρι στιγμής πάρα πολύ θετική στάση και συγκεκριμένα ο υφυπουργός ο κ. Μπαξεβανάκης από την πρώτη στιγμή το αγκάλιασε. Είναι αυτός ο οποίος υπέγραψε το συγκεκριμένο ΦΕΚ της δημιουργίας του, από ‘κει και πέρα όμως χρειάζονται αρκετά πράγματα. Χρειάζεται νέες αίθουσες. Αυτό, όμως, το οποίο είναι άμεσο και θα πρέπει εδώ να επιληφθεί η Περιφέρεια γιατί είναι δική της υποχρέωση, είναι η μεταφορά των μαθητών. Δεν μπορεί να έχουμε φτάσει στα μέσα Απριλίου και ο Δήμος -ο οποίος δεν έχει ούτε την υποχρέωση αλλά κυρίως δεν έχει το δικαίωμα- να καλύπτει τη μεταφορά των μαθητών. Είναι ένα έργο το οποίο είναι ξεκάθαρα της Περιφέρειας, είναι έργο για το οποίο δέχεται κονδύλια η Περιφέρεια και άρα θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της, τις υποχρεώσεις της, να βρει τον τρόπο. Το ότι «σκοντάφτει» γραφειοκρατικά, εμείς οι οποίοι δεν είναι στη δική μας αρμοδιότητα και βρίσκουμε τον τρόπο, πόσο μάλλον όταν ο Νόμος σου δίνει το δικαίωμα, την υποχρέωση και τη χρηματοδότηση. Εκεί, λοιπόν, είναι και η επιστολή που έχουμε στείλει ότι –εντάξει- στηρίξαμε το μεταφορικό έργο μη έχοντας υποχρέωση, έχοντας μόνο την ηθική υποχρέωση, γιατί αν θέλετε ο Δήμος ήταν αυτός ο οποίος πίστεψε, αγωνίστηκε και μέχρι τελευταία στιγμή αντιστάθηκε στις «σειρήνες» και τις αντίθετες φωνές που έλεγαν ότι «καλύτερα να μην λειτουργήσει φέτος, ας το αφήσουμε στις καλένδες και δεν πάθαν τίποτα» –αλλά έπαθαν πάρα πολλά τα παιδιά μας που ταλαιπωρήθηκαν τόσα χρόνια. Δεν θέλαμε να ταλαιπωρηθούν ούτε μία μέρα παραπάνω. Άρα, λοιπόν, αυτό το νόημα έχει η επιστολή. Να υπενθυμίσουμε στην Περιφέρεια την υποχρέωσή της απέναντι στους μαθητές που πρέπει να μεριμνήσει για τη μεταφορά τους».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *