Παραμένουν οι ελλείψεις σε φάρμακα στην Καβάλα, άφαντες οι μάσκες…..

Ελλείψεις σε βασικά φάρμακα υπάρχουν  στα φαρμακεία της Καβάλας λόγω του ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες προτιμούν να εξάγουν τα φάρμακα για περισσότερο κέρδος. Σύμφωνα με την πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Σίσσυ Ρακιντζή η τιμολογιακή πολιτική οδηγεί σε αυτή την πρακτική από πλευράς των εταιρειών.

Για σοβαρές ελλείψεις σε βασικά φάρμακα κάνουν λόγο οι φαρμακοποιοί και στην Αθήνα, κατηγορώντας, μάλιστα, το υπουργείο Υγείας.

Την ίδια ώρα, καταγράφεται αυξημένη ζήτηση σε προστατευτικές μάσκες και αντιικά φάρμακα, λόγω της έξαρσης της γρίπης, αλλά και της παγκόσμιας ανησυχίας που υπάρχει για τον Κορωνοϊό.

Όπως σημείωσε «Οι ελλείψεις δυστυχώς συνεχίζονται αν και έγινε ένα μνημόνιο συνεργασίας του υπουργείου Υγείας και του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκου όπου όλοι δεσμεύθηκαν ότι θα σταματήσουν τις εξαγωγές για ένα εξάμηνο το λιγότερο.

Δεν έχει ηρεμήσει το θέμα, δεν έχει αποκατασταθεί η αγορά και περιμένουμε να δούμε τι θα κάνουμε τους επόμενους μήνες. Ας ελπίσουμε ότι κάτι θα γίνει μια είναι φάρμακα πολύ βασικά που λείπουν από την αγορά».

Και πρόσθεσε πως «Το πρόβλημα είναι ότι η τιμολογιακή πολιτική στην ελληνική οικονομία δεν μπόρεσε ποτέ να βγάλει το φάρμακο και να είναι αυτή σωστή όπως είναι στην Ευρώπη. Αυτό λοιπόν δημιουργεί το πρώτο πρόβλημα. Επίσης πολλές ελληνικές εταιρείες έκλεισαν την προηγούμενη 3ετία οπότε έχουμε μόνο 8-10 ελληνικής παραγωγής και αυτό σαφώς επιδεινώνει το πρόβλημα διότι σαφώς είχαμε γενόσημα φάρμακα που κάλυπταν τις ελλείψεις και τις εξαγωγές κάποιων φαρμάκων. Αυτές όμως δεν ήταν μικρές κατηγορίες. Ήταν διαβήτης, ήταν υπέρταση, παυσίπονα, αντιφλεγμονώδη. Αντιβιώσεις, βασικές κατηγορίες φαρμάκων που τώρα δημιουργούν πρόβλημα. Ήταν φάρμακα για το στομάχι και πλέον χάσαμε και πολλές άλλες κατηγορίες από την ελληνική αγορά. Οπότε αυτό όλο επιδεινώνει το πρόβλημα των ελλείψεων και της ομαλής κυκλοφορίας των φαρμάκων στην χώρα μας. Εμείς κάνουμε τα πάντα, σαν φαρμακοποιοί και προσπαθούμε όλοι οι συνάδελφοι να τακτοποιήσουμε όλους τους ασθενείς προκειμένου να μην μείνουν χωρίς φάρμακο, είτε ανοίγοντας κάποια κουτιά και δίδοντας για 10 ημέρες φάρμακο, είτε συνεργαζόμενοι μεταξύ μας, έτσι ό ένας που έχει να δανείσει στον άλλο προκειμένου να βολέψουμε τον ασθενή. Είναι δύσκολα αλλά υπομονή».

ΜΑΣΚΕΣ

Αναφορικά με τις χειρουργικές μάσκες η ίδια τόνισε ότι «Είναι γεγονός πως έχουν γίνει ανάρπαστες. Βλέπετε είναι ο πανικός που πάντα δημιουργείται, η παραπληροφόρηση, οι συζητήσεις μεταξύ μας,…. Οπότε γίνεται μια υπερ κατανάλωση. Βέβαια εγώ θα ήθελα να συστήσω στους συμπολίτες μας και όσους μας ακούν να μην παίρνουν ένα κιβώτιο ή 40 – 50 μάσκες. Παίρνουμε 3-4 μάσκες για να καλυφθούμε και οι υπόλοιποι και στην πορεία υπάρχει μια ροή παραγωγής η οποία βέβαια από την υπερκατανάλωση έφτασε στο μηδέν αλλά υπάρχει ξανά ροή οπότε μάσκες υπάρχουν.  Παίρνοντας 3-4 μάσκες ο καθένας διευκολύνει να πάρουν όλοι. Βεβαίως υπερκαταναλώνονται και αυτές. Το να κυκλοφορούμε με μια μάσκα στο δρόμο αν δεν υπάρχει πρόβλημα υγείας – όπως κάποιος που έχει σοβαρό πρόβλημα υγείας και δεν πρέπει να κρυώσει – κάποιος που ανήκει στις ομάδες υψηλού κινδύνου και πρέπει κάπου να πάει σε ιατρείο ή αν βρεθεί σε κλειστό χώρο οπότε αναγκαστικά πρέπει να φορέσει την μάσκα… Εμείς όλοι αν δεν βρεθούμε σε χώρο υψηλού κινδύνου δεν υπάρχει λόγος να κυκλοφορούμε με μάσκα. Δεν ακούμε γιατρούς, φαρμακοποιούς, και προσπαθούμε ακούγοντας ο ένας τον άλλο να δώσουμε λύση. Ο ιός δεν ήρθε δίπλα μας, το Νοσοκομείο Καβάλας είναι έτοιμο,  έχει έτοιμη ομάδα υπό τον κ. Κροκίδη για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα αν βέβαια προκύψει κρούσμα, οπότε ηρεμία και ψυχραιμία, σωστή διατροφή και προσέχουμε το κρύο. Όχι επειδή έχει ήλιο να ντυνόμαστε χαλαρά. Μας ξεγελάει ο ήλιος, αλλά δεν ντυνόμαστε καλά, το κρύο επιδεινώνεται, πάμε σε ίωση και αν δεν το αντιμετωπίσουμε σωστά πάμε σε πνευμονία και μετά από ένα 10ημερό αν είμαστε με καραμέλες και βοηθητικά πάμε σε γρίππη που μπορεί να οδηγήσει και σε θάνατο.

Το σύμπτωμα δεν έγινε τώρα. Ας μην είμαστε υπερβολικοί, ας είμαστε ψύχραιμοι για να αντιμετωπίσουμε το κρύο. Τα παιδιά τα προφυλάσσουμε, δεν τα πάμε σχολείο αν έχουμε πρόβλημα και ψυχραιμία μέχρι να βγει ο χειμώνας. Απλά αντιμετωπίζουμε τα συμπτώματα. Δεν τα αφήνουμε».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize
Contrast