Παντελής η έλλειψη αντιγριπικών εμβολίων και στα φαρμακεία της Καβάλας

Παντελή έλλειψη αντιγριπικών εμβολίων έχουν και τα φαρμακεία της Καβάλας όπως παραδέχθηκε η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Σίσσυ Ρακιντζή. Μάλιστα ανέφερε ότι υπάρχουν ελλείψεις και σε πολλά άλλα φάρμακα, κάτι που οφείλεται στην πολιτική των εταιρειών.

Συγκεκριμένα στις δηλώσεις της η κ. Ρακιντζή σημείωσε πως «αυτό το θέμα προσπάθησε να το λύσει αυτή η φαρμακευτική εταιρία που τα διακινεί στη χώρα μας, ήρθε πάρα πολύ μικρή ποσότητα αντιγριπικών εμβολίων όπου το κάθε φαρμακείο μπορούσε να προμηθευτεί ένα την ημέρα και σε μία εβδομάδα τελειώσανε. Διοχετεύτηκαν προς τα φαρμακεία, εμβολιάστηκαν όσοι πρόλαβαν να εμβολιαστούν και από δω και πέρα δεν έχουμε καμία απολύτως πληροφορία ως προς το τι θα συμβεί. Αν θα ξαναγίνει εισαγωγή ή όχι, αυτό εννοώ. Δεν μπορώ ούτε να το προβλέψω γιατί δεν έχουμε καμία απολύτως τοποθέτηση της εταιρίας. Είναι και ο Χειμώνας βαρύς φέτος και το πρόβλημα είναι πάρα πολύ έντονο. Ας ελπίσουμε ότι αυτοί που τα είχαν απόλυτη ανάγκη όχι ως πρόληψη αλλά αυτοί που έχουν πρόβλημα υγείας, ανοσοκατασταλμένοι, καρκινοπαθείς, παιδάκια και έφηβοι σε περιβάλλον επικίνδυνο, ότι πρόλαβαν και τα έκαναν. Από κει και πέρα η κατάσταση είναι αυτή. Ούτως ή άλλως οι ελλείψεις είναι πλέον τεράστιες, δεν υπάρχουν φάρμακα στην αγορά και αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για το οποίο και εμείς έχουμε κάνει ως κλάδος προς τον ΕΟΦ καταγγελία ότι πρέπει οι ελλείψεις να σταματήσουν στη χώρα μας. Ή να πούνε οι φαρμακευτικές εταιρίες ότι το συγκεκριμένο α β χ προϊόν δεν θα το ξανακυκλοφορήσει στην ελληνική αγορά».

ΚΑΤΑΝΤΙΑ

Πρόσθεσε δε πως «Γιατί αυτή είναι μια κατάντια, κυκλοφορούν πέντε κομμάτια την εβδομάδα για όλο το Νομό Καβάλας. Αυτό είναι κοροϊδία και για μας και για τους ασθενείς και γενικότερα για ότι αφορά την υγεία. Είναι κάτι που για μένα δεν στέκεται και δεν πρέπει να γίνεται. Είναι προτιμότερο να πουν ευθέως ότι εμάς δεν μας συμφέρει κάποια φάρμακα λόγω τιμής να τα διακινούμε στην ελληνική αγορά και θέλουμε να τα κάνουμε εξαγωγή, γιατί και το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να έχει εδώ έξι ευρώ και στην Ευρώπη μπορεί να κάνει 35 ευρώ. Οι εξαγωγές είναι θέμα τιμών. Εμείς είμαστε πάρα πολύ χαμηλά στις τιμές γιατί αυτό μπορεί να πληρώσει το ελληνικό κράτος και η Ευρώπη έχει άλλες τιμές γιατί έχει άλλο πρόγραμμα υγείας και άλλες παροχές τελείως διαφορετικές από μας και μπορεί να πληρώσει τα φάρμακα αυτά που έχει στο πρόγραμμα και σε υψηλές τιμές. Ενώ εμείς καταναλώνουμε και ένα μεγάλο ποσό είναι η αλήθεια σε φάρμακα τα οποία είναι καθημερινής χρήσης και συνταγογραφούνται από τον ΕΟΠΥΥ. Κάποια βεβαίως έχουν βγει από τη λίστα αλλά ακόμα πολλά συνταγογραφούνται, οπότε υπάρχει αυτή η δυσαναλογία. Για μένα το πιο έντιμο από όλα είναι η κάθε φαρμακευτική εταιρία να τοποθετηθεί και να πει ότι εμείς αυτά τα προϊόντα δεν μπορούμε να τα διαθέσουμε στην ελληνική αγορά. Ούτως ώστε να ξέρουμε και εμείς και οι ασφαλισμένοι και οι γιατροί και όλοι που τους αφορά το φάρμακο τι ακριβώς κυκλοφορεί στη χώρα μας και τι μπορούμε να πούμε στους ασθενείς μας ότι υπάρχει και θα υπάρχει πάντα. Αυτό είναι τραγικό που γίνεται εδώ και πολλά χρόνια, ειδικά τα δύο τελευταία χρόνια δεν υποφέρεται αυτό. Σε αυτόν τον παρονομαστή δεν μπορούν να λειτουργήσουν ούτε τα φαρμακεία, ούτε οι φαρμακοποιοί σωστά προς τον ασφαλισμένο, ούτε οι γιατροί και γενικότερα το κράτος».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *