Πάση θυσία πρέπει να σωθεί το κτήριο της παλιάς Μεραρχίας τονίζει το δημοτικός σύμβουλος Καβάλας Θόδωρος Μουριάδης

Το κτήριο της παλιάς Μεραρχίας Καβάλας κυριολεκτικά ρημάζει ενώ η δήμαρχος κ. Τσανάκα δήλωσε πως θα το διεκδικήσει από το κράτος. Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Μουριάδης δήλωσε πως πρέπει πάση θυσία να σωθεί το κτήριο.

Στις δηλώσεις του ο κ. Μουριάδης σημείωσε πως «καταρχήν το κτήριο αυτό είναι ένα πάρα πολύ ωραίο κτήριο και ιστορικό, δηλαδή μιας ιστορικής περιόδου που χτιζόταν τέτοια σπίτια, είναι χτισμένο γύρω στο 1890 με 1900. Ήταν σπίτι ενός Τούρκου καπνέμπορα, ο οποίος μάλιστα όταν χτιζόταν μπροστά το Γυμνάσιο ήταν διατεθειμένος να χρηματοδοτήσει το χτίσιμο αυτού του σχολείου να γίνει κάπου αλλού, ούτως ώστε να μην του κλείνει τη θέα. Παρόλα αυτά το σχολείο έγινε εκεί. Το συγκεκριμένο λοιπόν κτήριο έχει πάρα πολύ όμορφα διακοσμητικά στοιχεία, τα οποία δεν μπορούν να ξαναγίνουν. Σώζεται ακόμα το κτήριο, δηλαδή οι σοβάδες έχουν αρχίσει να πέφτουν, αλλά όμως αν το αφήσουμε κι άλλο πολλά από αυτά τα διακοσμητικά στοιχεία θα πέσουν γιατί είναι γύψινα τα περισσότερα οπότε θα πέσουν και θα καταστραφούν. Οπότε υπάρχει ελπίδα σωτηρίας αρκεί να κινηθούμε γρήγορα».

ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

Όπως διευκρίνισε ο κ. Μουριάδης «και λέω να κινηθούμε γιατί το κτήριο αυτό δυστυχώς δεν είναι στο δήμο, ούτε στην Περιφέρεια, ανήκει στο υπουργείο Οικονομικών. Η οικονομική δυσπραγία μάλλον έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να συντηρηθούν τα κτήρια. Άρα λοιπόν πρέπει ως δήμος να κινηθούμε, η κ. δήμαρχος είπε ότι το έχει ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών, αλλά αν καθυστερήσουν κι άλλο νομίζω ότι θα πρέπει να προσφύγουμε ακόμα και στη δικαιοσύνη, ούτως ώστε να ευαισθητοποιηθούν κάποιοι για να μπορέσει να σωθεί το κτήριο. Είναι πολιτιστική κληρονομιά, είναι ένα κτήριο το οποίο είναι διατηρητέο και δεν μπορεί να αφήνεται, αυτή τη στιγμή υπάρχει αμέλεια. Δεν είναι ότι το έχει ένας ιδιώτης που δεν έχει χρήματα γιατί του το αφήσανε κληρονομιά. Είναι το κράτος που του έχει. θα πει κανείς βέβαια ότι στο κράτος υπάρχουν οικονομικά προβλήματα, σωστό. Αλλά όμως πρέπει να σώσουμε και αυτήν την περιουσία που έχουμε διότι είναι περιουσία του ελληνικού λαού. Και μπορούν να γίνουν και πολλά. Δηλαδή θα μπορούσε να γίνει ακόμα και Ωδείο, καθώς το Ωδείο ασφυκτιά εκεί που είναι. Θα μπορούσε να γίνει παράρτημα του Ωδείου, πολλά μπορούν να γίνουν αν το πάρει ο δήμος».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση