Πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ θα ζητήσει ο Δήμος Παγγαίου για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες

Η Διοίκηση του Δήμου Παγγαίου τρέχει όλες τις διαδικασίες για την αποκατάσταση των ζημιών στη Δημοτική Ενότητα Ορφανού και στα Τενάγη Φιλίππων από τις πρόσφατες πλημμύρες. Ο δήμαρχος κ. Αναστασιάδης συναντήθηκε χθες με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ για το θέμα των αποζημιώσεων των πληγέντων.

Πριν από αυτήν τη συνάντηση είπε ότι «οι ζημιές ήταν πάρα πολλές. Από την πρώτη μέρα, κιόλας, από τα ξημερώματα προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα το οποίο είναι πολύ μεγάλο, τόσο στη δημοτική ενότητα Ορφανού αλλά και στα τενάγη όπου κι εκεί είχαμε πλημμύρες. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα (σ.σ. χθες) επισκέπτεται την περιοχή μας ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, ο κ. Θεοφάνης Κουρεμπές, που την Τετάρτη ταξιδέψαμε μαζί από την Αθήνα και ήταν και ο λόγος που επέστρεψα κι εγώ γιατί είχα κάποιες άλλες υποχρεώσεις εκεί. Σήμερα (σ.σ. χθες) θα επισκεφθούμε για να δούμε κυρίως τις ζημιές που έχουν προκληθεί στα Τενάγη Φιλίππων οι οποίες δεν ήταν λίγες. Θεωρώ ότι θα ανταποκριθούν στο αίτημα των παραγωγών για τις ζημιές που έχουν πάθει από τις πλημμύρες.

Στη δημοτική ενότητα Ορφανού, πέρα από τις χαλαζοπτώσεις που υπήρχαν, ωστόσο συνεχίζουμε να έχουμε προβλήματα κυρίως με το αγροτικό δίκτυο καθώς επίσης και το επαρχιακό δίκτυο και προσπαθούμε συνέχεια με όσα μηχανήματα έχουμε και με τα λίγα χρήματα που μπορεί να διαθέσει ο δήμος, να ανταποκριθούμε στο αίτημα των πολιτών. Εμείς έχουμε κάνει σχετικό αίτημα προς το υπουργείο Εσωτερικών και επιδιώκουμε να χρηματοδοτηθούμε για τις ζημιές που έχουμε πάθει. Φυσικά είναι νωρίς ακόμη, δεν έχουμε πάρει απάντηση, άρα πρέπει να γίνουν κάποια έργα αποκατάστασης των ζημιών αλλά και να καθαριστούν και αρκετά ρέματα που δεν δύναται ο δήμος από μόνος του να προβεί σε τέτοιου είδους ενέργειες αν δεν έχει τη σχετική οικονομική ενίσχυση από την Πολιτική Προστασία, από το υπουργείο Εσωτερικών».

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΖΗΜΙΩΝ

Για το αν μπορεί να γίνει μια πρώτη εκτίμηση των ζημιών, είπε ότι «έχουμε πολλές ζημιές στους καταστηματάρχες στην παραλία που έχει ξηλώσει τα πάντα η ορμή του νερού που υπήρχε. Βέβαια υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην παραλία Οφρυνίου που αναφερόμαστε, δεν υπάρχει απόληξη των ρεμάτων, των όμβριων υδάτων προς τη θάλασσα κι αυτό δημιουργεί το μεγάλο πρόβλημα. Το ύψος των ζημιών, αν το δούμε ως κόστος, το αίτημά μας είναι πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ, προκειμένου και να αποκατασταθούν σε πολλά σημεία του αγροκτήματος η αγροτική οδοποιία αλλά και να γίνουν και κάποιοι καθαρισμοί ρεμάτων που δυστυχώς τόσα χρόνια δεν έχουν γίνει και φυσικά από το γεγονός ότι ο δήμος δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να το κάνει».

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ

Πάντως η επίσκεψη του προέδρου του ΕΛΓΑ κ. Κουρεμπέ ήταν πολύ εποικοδομητική, καθώς  είδε από κοντά όλες τις ζημίες που προκλήθηκαν και θα κινηθεί άμεσα η διαδικασία των αποζημιώσεων..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *