ΚοινωνίαΚύριο άρθρο

«Πάμε καλά με την καταπολέμηση κουνουπιών, ξεκινήσαμε έγκαιρα» δηλώνει ο Νομίατρος Χρήστος Παπαδόπουλος

Από τις αρχές του Ιούλη άρχισε το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών για την εξέλιξη του οποίου μας ενημέρωσε ο διευθυντής της Διεύθυνσης Υγείας κ.  Χρήστος Παπαδόπουλος. Σύμφωνα με τον ίδιο « Η έναρξη του προγράμματος έγινε προκειμένου να προληφθούν οι εκκολάψεις των εντόμων. Επίσης, έχει εγκριθεί και η εναέρια καταπολέμηση όπως προβλέπεται, αρκετά συντομότερα συγκριτικά με τις προηγούμενες χρονιές, όταν παρατηρούνταν καθυστέρηση εξαιτίας της γραφειοκρατίας. Οι άδειες ερχόταν Ιούλιο πριν από λίγα χρόνια.

Η βάση του ενός ελικοπτέρου που θα κάνει του ψεκασμούς βρίσκεται στο δρόμο προς Κεραμωτή, εκεί δηλαδή που εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα λόγω των ορυζώνων. Έτσι, είναι έτοιμα για την επέμβαση και τα επίγεια και τα εναέρια μέσα. Κατόπιν της εξέτασης του φυσικού περιβάλλοντος και όταν κριθεί ότι οι συνθήκες είναι κατάλληλες τότε πραγματοποιείται η επέμβαση».

ΑΣΤΙΚΕΣ

Αναφορικά με την καταπολέμηση των κουνουπιών  στις αστικές περιοχές κι εντός των πόλεων ο κ. Παπαδόπουλος μας ενημέρωσε ότι «άρχισαν οι ψεκασμοί των φρεατίων και των εστιών, όπου καταγράφηκαν προβλήματα από πέρσι. Στο Περιγιάλι, για παράδειγμα, έγινε ήδη επέμβαση σε εστίες όπου είναι γνωστό πως υπάρχουν εκκολάψεις κουνουπιών. Ανάλογες επεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν στη Νέα Πέραμο, στη Νέα Καρυά, στην Κεραμωτή.

Σαφής πρόβλεψη  τέλος για τη φετινή εμφάνιση ή μη των κουνουπιών είναι ανέφικτο να γίνει από τώρα, αφού πολλοί είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν. Οι κλιματολογικές συνθήκες είναι εκείνες που επηρεάζουν άμεσα την επιτυχία της διαδικασίας. Αν και το πρόγραμμα βοηθά πάντοτε, ωστόσο το τελικό αποτέλεσμα συναρτάται με προϋποθέσεις ανεξάρτητες του ανθρώπινου παράγοντα. Μάλιστα προσωπικά συνιστώ  στους πολίτες να μη δημιουργούν εστίες στάσιμων νερών. Ό,τι είναι στο χέρι τους ας το κάνουν».

 

ΚΑΠΝΙΣΜΑ

 

Την αλλαγή του αντικαπνιστικού νόμου ζητά ουσιαστικά από την πλευρά του

ο νομίατρος! Η άποψη που διατυπώνει περί του αντικαπνιστικού νόμου είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. Προέρχεται από έναν άνθρωπο που στο Νομό Καβάλας είχε (επί σειρά ετών) και συνεχίζει να έχει την ευθύνη της τήρησης του. Σύμφωνα λοιπόν με την πρόσφατη και παλαιότερη εμπειρία του, «χρειάζεται μια αλλαγή. Κάτι πιο ήπιο μιας και όπως διαπιστώνω ο έλληνας δεν είναι από αυτούς που πειθαρχούν.

«Στα μαγαζιά παίζουμε τους κλέφτες κι αστυνόμους  για τη διαδικασία των ελέγχων. Συμφωνώ  ότι εκεί που τηρείται ο νόμος, αυτό επιτυγχάνεται μόνο μετά από επιβολή προστίμων. Για τον Χειμώνα που πρόσφατα τέλειωσε η υπηρεσία μου επέβαλε δεκάδες πρόστιμα σε καταστήματα, από 600 ευρώ έως 1.600 ευρώ. Τα περισσότερα αφορούν επαγγελματίες καταστηματάρχες. Μνημονεύω δε καταστήματα στα οποία έπρεπε να γίνει έλεγχος ενώ άπαντες οι θαμώνες του κάπνιζαν! Μετά από τόσα χρόνια η όποια συμμόρφωση γίνεται με πρόστιμα. Αλλά αυτό δεν είναι λύση. Δεν μπορούμε να παίζουμε συνεχώς το ποντίκι με τη γάτα. Πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία αλλιώς θα βάζουμε συνεχώς πρόστιμα και σε επιχειρήσεις και σε θαμώνες. Απλά οι θαμώνες πρέπει να πάρουν όλοι πρόστιμο…».

Με λίγα λόγια ο διευθυντής της Υγείας στην Π.Ε. Καβάλας απευθύνθηκε στην πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου από την οποία ζήτησε μια νέα αντικαπνιστική νομοθεσία που θα είναι πιο ρεαλιστική και δεν θα εξοντώνει όσους επιμένουν να καπνίζουν.

 

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ

Άνευ καθαριότητας έχει απομείνει από τις αρχές του μήνα του κτήριο του διοικητηρίου, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι της περιφερειακής ενότητας Καβάλας να φροντίζουν μόνοι τους για την υγιεινή του χώρου τους. Την εξέλιξη επέδωσε ο κ. Παπαδόπουλος στις γραφειοκρατικές διαδικασίες που ωστόσο δεν ανήκουν στην ευθύνη της περιφέρειας, αλλά οφείλονται στη νομοθεσία η οποία ενίοτε επιβάλλει ακόμη και παράλογους κανόνες.  Δυστυχώς, το πρόβλημα δεν αναμένεται να λυθεί άμεσα και το χειρότερο είναι πως κανείς εκ των τοπικών παραγόντων δεν μπορεί να επισπεύσει τις διαδικασίες. Ούτε ο Αντιπεριφερειάρχης μπορεί να το λύσει το θέμα. Αυτή είναι η Ελλάδα μας και εμείς καλούμαστε να εφαρμόσουμε τη γραφειοκρατία. Αλλά αν δεν αλλάξει η νομοθεσία, όταν έχεις ελλείψεις προσωπικού, όταν έχεις και τη γραφειοκρατία τι να περιμένεις πια.;  Δεν λέω ότι δεν φταίνει και οι υπάλληλοι. Φταίνε όταν αργούν να εφαρμόσουν έναν νόμο που όμως είναι σωστός. Και δεν μπορεί όλοι οι υπάλληλοι να είναι κακοί. Και υπάρχουν στο τέλος τέλος άνθρωποι που δουλεύουν διπλά. Αλλά δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν λόγω των ελλείψεων. Όταν έχεις έλλειψη προσωπικού κοιτάς να διευκολύνεις τα πράγματα. Εμείς πάμε ανάποδα» κατέληξε.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *