«Ο σκοπός είναι κυρίως να χρησιμοποιηθεί ως πολιτιστικό κέντρο» δηλώνει ο δήμαρχος Παγγαίου, Φίλιππος Αναστασιάδης, για το κτήριο της Λέσχης Αξιωματικών Φρουράς Ελευθερούπολης

Υπεγράφη προχθές στο δημαρχείο Παγγαίου, παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου το Πρωτόκολλο συναντίληψης και συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Δήμου Παγγαίου, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης  στρατηγικής συνεργασίας, που αποσκοπεί αφενός, στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής του Δήμου και αφετέρου στη βέλτιστη αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΥΠ.ΕΘ.Α. δια των εποπτευομένων νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου. Αφορμή της επίσκεψης του Υπουργού ήταν η παράδοση του κτηρίου της Λέσχης Αξιωματικών Φρουράς Ελευθερούπολης, το οποίο μέσα από μια καρποφόρα συνεργασία, θα καταλήξει σε μια σύμβαση εκμισθώσεως  με την οποία παραχωρείται επί ενοικίω στον Δήμο Παγγαίου για να χρησιμοποιηθεί κυρίως, ως Πολιτιστικό Κέντρο. Ο δήμαρχος Παγγαίου κ. Φίλιππος Αναστασιάδης, ευχαρίστησε τόσο τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Πάνο Καμμένο, όσο και τους συνεργάτες του για την αγαστή συνεργασία ενώ σε δηλώσεις που έκανε χθες αναφέρθηκε στο πως θα αξιοποιήσουν αυτό το κτίριο.

Συγκεκριμένα είπε ότι «ο λόγος για τον οποίο προβήκαμε σ’ αυτήν την κίνηση είναι διότι πρόκειται για ένα εξαιρετικό κτήριο που βρίσκεται στην καρδιά της Ελευθερούπολης. Κι επειδή για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν χρησιμοποιούνταν από τη Λέσχη, είχε πλέον φτάσει σε μία τέτοια κατάσταση που δεν άρμοζε στο κέντρο της πόλης. Εμείς ερμηνεύσαμε απόλυτα τον νόμο που ισχύει περί εκμίσθωσης των ακινήτων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Ήρθαμε σε επαφή με το ΥΠΑΔΕΔ και τον υπουργό και καταφέραμε να υποβάλλουμε ένα αίτημα το οποίο ήταν στα πλαίσια του νόμου και μέσα σε λογικά και για τις δύο πλευρές οικονομοτεχνικά πλαίσια ώστε να μπορούμε να το νοικιάσουμε και να το αξιοποιήσουμε. Καταλήξαμε στη συμφωνία ώστε να το έχουμε για 25 χρόνια με τη δυνατότητα περαιτέρω 25 ετών για να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το χώρο.

Ο σκοπός είναι κυρίως να χρησιμοποιηθεί ως πολιτιστικό κέντρο. Μπορούν να γίνουν πάρα πολλές πολιτιστικού περιεχομένου εκδηλώσεις, περιβαλλοντικές εκδηλώσεις. Κάνουμε συζήτηση και είμαστε σε διαπραγματεύσεις και με τον καλλιτέχνη μας, Θεόδωρο Κοκκινίδη, που έχει τα κέρινα ομοιώματα. Μία έκθεση και κάποια δημιουργήματα τα οποία είναι μοναδικά μπορώ να πω στη χώρα μας. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα, ένα μεγάλο τμήμα του συγκεκριμένου χώρου να χρησιμοποιηθεί γι’ αυτόν τον σκοπό. Βέβαια θα συζητήσουμε σε κάθε περίπτωση με το δημοτικό συμβούλιο και με τους αρχηγούς των άλλων παρατάξεων για να δούμε την καλύτερη δυνατή πρόταση αλλά γενικά το πλάνο μας είναι αυτό.

Έσοδα δεν μπορεί να έχει αυτό το κτήριο εκτός αν γίνει κάτι αντίστοιχο με αυτό που μιλήσαμε με τον κ. Κοκκινίδη που θα υπάρχει ένα τίμημα ούτως ή άλλως. Διαφορετικά, τα χρήματα είναι 15.950 ευρώ το χρόνο και να αρχίσουν να πληρώνονται μετά τα 8 έτη περίπου διότι μέσα στις διαπραγματεύσεις που κάναμε ήταν και το γεγονός ότι θα χρειαστούμε κάποια χρήματα για να ανακαινίσουμε το χώρο, να τον διαμορφώσουμε ανάλογα και αυτά τα χρήματα θα πιαστούν από τα ενοίκια. Άρα για ένα χρονικό διάστημα περί τα 8 έτη δεν θα πληρώνουμε, απλώς θα δώσουμε αυτά τα χρήματα για την ανακαίνιση. Νομίζω ότι είναι μια πολύ καλή συμφωνία, επ’ ωφελεία και της τοπικής κοινωνίας αλλά και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και γι’ αυτό προχωρήσαμε άμεσα. Ελήφθη ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και προχωρήσαμε κρίνοντας ότι είναι μία πολύ καλή σύμβαση».

ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ

Για το αν υποβλήθηκε κάποιο άλλο αίτημα του δήμου στον κ. Καμμένο με την ευκαιρία της επίσκεψής του, είπε ότι «παράλληλα υπογράψαμε και ένα σύμφωνο συνεργασίας, συναντίληψης και παράλληλης αξιοποίησης όλων των ακινήτων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας τα οποία βρίσκονται μέσα στα διοικητικά όρια του δήμου Παγγαίου ώστε μέσα στο επόμενο τρίμηνο, μέχρι το τέλος του έτους περίπου, να δούμε και να κρίνουμε ποια από τα ακίνητα μας εξυπηρετούν και για αυτά να κάνουμε μία σχετική πρόταση ως δήμος σε συνεννόηση με το υπουργείο για να τα αξιοποιήσουμε. Αυτό θα γίνει άμεσα. Παράλληλα, στο σύμφωνο συνεργασίας έχουμε μιλήσει για κάποιες παρεμβάσεις που θέλουμε να κάνουμε στα ΚΑΑΥ της Νέας Περάμου όπου δυστυχώς εκεί πέρα δεν υπάρχουν πεζοδρόμια. Άρα εκεί θα συνεννοηθούμε με το υπουργείο ώστε να μπορέσουμε να προκύψουν κάποια και ηλεκτροφωτισμός για να υπάρχει και η σύνδεση της ανακτορούπολης με τη Νέα Πέραμο. Ταυτόχρονα κάναμε μία συμφωνία με την ΜΟΜΚΑ για να μπορούμε να χρησιμοποιούμε τα μηχανήματα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, να τα παραχωρήσουν σε μας αναλαμβάνοντας τα λειτουργικά τους έξοδα, ώστε να μπορέσουμε να διανοίξουμε ρέματα, να συντηρήσουμε την αγροτική οδοποιοία, να συντηρήσουμε το οδικό δίκτυο στο Παγγαίο και στο Σύμβολο, που θα είναι με πολύ χαμηλό κόστος γιατί θα έχουμε να πληρώσουμε μόνο τα πετρέλαια και θα αναλάβουμε τη συντήρηση των μηχανημάτων και τη φιλοξενία των ανθρώπων του Στρατού που θα έρθουν για να μας βοηθήσουν».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *