Ο  Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος  Στασινός στην Καβάλα: Αφανίζεται ο κλάδος μας!!!

Σήμερα  στις  13:30, επισκέφθηκε  τον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας κ. Θεόδωρο Μαρκόπουλο , στο γραφείο του, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, κ. Στασινός. Μάλιστα ο τελευταίος χαρακτήρισε ως τεράστιο το πρόβλημα που υπάρχει με την προκήρυξη των έργων.

«Γνωρίζουμε ότι με την ψήφιση του νόμου 4412 έχει δημιουργηθεί ένα τεράστιο πρόβλημα για την προκήρυξη των έργων, γιατί δεν έχουν βγει ακόμη τα πρότυπα τεύχη με ευθύνη του υπουργείου Υποδομών. Δεν θα κρίνω τους προηγούμενους προέδρους στο Τ.Ε.Ε., άλλωστε τους κρίνουν οι μηχανικοί και ο κόσμος, όπως κι εμένα. Είναι τραγικό όμως από την πλευρά του υπουργείου, ενώ υπάρχει ένας νόμος τόσο καιρό, να μην είναι έτοιμα τα πρότυπα τεύχη», σημείωσε σχετικά στις δηλώσεις του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο κ. Στασινός.

ΕΡΓΑ ΕΣΠΑ

«Αν μας είχε ζητηθεί νωρίτερα βοήθεια θα είμασταν έτοιμοι κι όταν θα είχε ψηφιστεί το νομοσχέδιο. Περιμένουμε από το υπουργείο να προχωρήσει άμεσα και να βγάλει τα πρότυπα τεύχη σε συνεργασία με την ανεξάρτητη αρχή δημοσίων συμβάσεων για να προχωρήσουν τα έργα. Χάνουμε πολύτιμο χρόνο σε γραφειοκρατία και μετά λέμε ότι δεν ότι δεν προλαβαίνουν να ολοκληρωθούν τα έργα του Ε.Σ.Π.Α.», σημείωσε ο πρόεδρος του Τ.Ε.Ε.

«Δεν μπορεί να προχωρήσει καμιά ανάθεση, ούτε 10 ευρώ για το παραμικρό. Μπλοκάρει ο νόμος και την παραμικρή ανάθεση, ακόμη και για μια συνδιοργάνωση, ακόμη και για να αγοράσουμε γραφικά υλικά», τόνισε από τη μεριά του ο κ. Μαρκόπουλος.

Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Αναφορικά με την επίσκεψη του στην Καβάλα, ο Γιώργος Στασινός δήλωσε ότι «Κάνω μια προσπάθεια να επικοινωνήσω με τους συναδέλφους μηχανικούς και τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης σε όλη την Ελλάδα για να δούμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι τοπικές κοινωνίες. Συζητήσαμε όλα τα θέματα των έργων που απασχολούν την περιοχή. Συζητήσαμε θέματα που αφορούν το πρόγραμμα της περιφέρειας, το αντίστοιχο κομμάτι του Ε.Σ.Π.Α. και πως μπορούν να γίνουν το συντομότερο, δίνοντας απασχόληση σε συναδέλφους μηχανικούς και ανάπτυξη στην περιοχή. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες στην περιοχή σας, είτε στον τουριστικό τομέα, είτε στον αγροτοδιατροφικό, αλλά και σε υπηρεσίες νέας τεχνολογίας ακόμη και σε θέματα που αφορούν εξόρυξη μαρμάρων από λατομεία».

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ

«Είχαμε τη δυνατότητα συζήτησης θεμάτων που έχουν κοινό ενδιαφέρον ανάμεσα στην περιφέρεια, στην Π.Ε. Καβάλας και φυσικά στα επιστημονικά θέματα που υπηρετούν οι μηχανικοί της χώρας. Πιστεύω ότι είναι αναγκαίο σήμερα να αξιοποιηθεί η επιστημονική γνώση και στον τομέα των έργων και στον τομέα τον οικονομικό, αλλά και στον πρωτογενή τομέα. Είναι γεγονός ότι μια βασική αιτία, στην οποία διαφέρει η χώρα μας σε σχέση με άλλες της Ευρώπης, είναι στο πως διαχειρίζεται τα διάφορα θέματα, καθώς πολλές φορές επικρατούν οι «πολιτικές» απόψεις κι όχι οι τεχνοκρατικές και επιστημονικές» δήλωσε ο κ. Μαρκόπουλος.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ερωτηθείς σχετικά με το θέμα της Τράπεζας Αττικής ο κ. Στασινός απάντησε: «Όσον αφορά το κομμάτι της Τράπεζας Αττικής έχω τοποθετηθεί δημόσια. Για εμένα προσωπικά ήταν ένα «μαύρο κουτί», το οποίο πρέπει να ανοίξει για να βγουν όλα στη διαφάνεια, όχι για να τα μάθω εγώ, αλλά και ο τελευταίος μηχανικός. Έχουν επενδυθεί χρήματα στην Τράπεζα και θα πρέπει να μάθουν όλοι που πήγαν, αν έγινε σωστή διαχείριση. Θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες νόμιμες ενέργειες, αν δεν έγινε σωστή διαχείριση, είτε από εμένα, είτε από άλλους φορείς που πρέπει να τις κάνουν. Εγώ θέλω πλήρη διαφάνεια, για να μάθουν όλοι τι έχει γίνει».

ΧΑΝΟΝΤΑΙ

Αναφορικά με την ανεργία στον κλάδο των μηχανικών, αλλά και για την κατάσταση που επικρατεί στα παραρτήματα του Τ.Ε.Ε. ανά την Ελλάδα, ο πρόεδρος του, δήλωσε ότι  «Το ποσοστό ανεργίας δεν μπορεί να προσδιοριστεί, γιατί οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν μπορούν να γραφτούν στον Ο.Α.Ε.Δ. Το ποσοστό πάντως είναι μεγάλο. Είναι υπέρογκες οι ασφαλιστικές εισφορές και οι μηχανικοί δεν έχουν δουλειά. Από το ταμείο μας διαγράφηκαν πέρυσι 4.000 μηχανικοί και φέτος αναμένεται να είναι πάνω από 6.000 άτομα. Αν συνεχίσουμε με αυτό το ρυθμό μετά από επτά ή οκτώ χρόνια δεν θα υπάρχουν μηχανικοί στη χώρα. Κάνουμε κάθε προσπάθεια, αλλά πρέπει κάποιος από την κυβέρνηση να μας ακούσει. Αναφορικά με τα τμήματα του Τ.Ε.Ε. στη χώρα και σε σχέση με αυτά που παρέλαβα πριν ενάμιση χρόνο, τα πράγματα είναι καλύτερα, καθώς προσπαθούμε να συμμαζέψουμε ένα μαγαζί που ήταν ασυμμάζευτο».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *