«Ο Ιατρικός Σύλλογος διοργανώνει εντός του μηνός τρεις σημαντικές εκδηλώσεις» κάνει γνωστό ο πρόεδρος του συλλόγου  Ξενοφών Κροκίδης

Μία ημερίδα για την σήψη θα πραγματοποιήσει ο Ιατρικός Σύλλογος Καβάλας στις 15 Σεπτεμβρίου όπως  έκανε γνωστό ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Ξενοφών Κροκίδης.

Ο κ. Κροκίδης αρχικά ανέφερε «Πράγματι ετοιμάζουμε μια εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Σεπτεμβρίου στο ξενοδοχείο ΓΑΛΑΞΙΑΣ και ο τίτλος του είναι ΣΗΨΗ 2018. Θα αναφερθούν δηλαδή θέματα που αφορούν στην σήψη,  θα ακουσθούν νέες εξελίξεις μια και σε αυτό τον τομέα της ιατρικής η γνώση καθημερινά πολλαπλασιάζεται.

Έχουν προσκληθεί λοιπόν  καθηγητές, γιατροί του ΕΣΥ, Πανεπιστημιακοί, από την Θεσσαλονίκη, την Αλεξανδρούπολη, την Καβάλα και αλλού και ο καθείς από τη δική του πλευρά θα αναφέρει σε δύο στρογγυλά τραπέζια τις απόψεις του για την σήψη. Η σήψη είναι μια λοίμωξη που δεν έχει αντιμετωπισθεί σωστά, είτε γιατί δεν την αντιλήφθηκε ο ίδιος ο ασθενής και δεν πήγε στο γιατρό, είτε γιατί ο γιατρός δεν το αντιμετώπισε σωστά με την κατάλληλη αγωγή και έτσι έφτασε η σήψη να απειλεί την ίδια την ζωή του πολίτη. Διότι μέσω της οργανικής ανεπάρκειας, της ανεπάρκειας του αναπνευστικού αλλά και των νεφρών και άλλων οργάνων, ένα σημαντικό μέρος στο τέλος καταλήγει.

Και μάλιστα αναφέρουμε ότι 100 χιλιάδες άνθρωποι στην Ελλάδα θα υποστούν ένα επεισόδιο σήψης κάθε χρόνο και παγκόσμια 25 χιλιάδες πολιτών περίπου εξαφανίζονται από προσώπου γης λόγω ακριβώς αυτής της σοβαρής κατάστασης. Είναι ένα μεγάλο θέμα που έχει να κάνει και με την χρήση των αντιοβιοτικών και ξέρουμε ότι με την χρήση των αντιοβιοτικών σε υπέρμετρο βαθμό, δημιουργείται μεγάλο θέμα και φτάνουμε τελικά στο στάδιο της σήψης, του σοκ και τέλος του θανάτου. Είναι μια σημαντική δραστηριότητα του ιατρικού συλλόγου που έχει ως στόχο να ενημερώσει όλους τους ιατρούς».

ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ

Στη διάρκεια της εκδήλωσης εξάλλου όπως έκανε γνωστό ο κ. Κροκίδης θα γίνει ιδιαίτερη μνεία στη μνήμη του εκλιπόντος ιατρού Δημήτρη Έλληνα και ένας παθολόγος θα μιλήσει για το τι πρέπει να κάνει κανείς έγκαιρα και έξω από το νοσοκομείο.

«Γιατί όταν αντιληφθεί κανείς το σημείο στο οποίο έχει φτάσει ο ασθενής μπορεί να είναι αργά. Ας μην ξεχνάμε ότι έχουμε την Θάσο και μέχρι να έρθει ο ασθενής από το νησί στο νοσοκομείο χρειάζεται κάποιος χρόνος. Άρα οι γιατροί πρέπει έγκαιρα να αντιληφθούν τη σοβαρότητα της κατάστασης και στην συνέχεια να προωθήσουν τον ασθενή στο νοσοκομείο. Και εκτός νοσοκομείου οι γιατροί κάτι πρέπει να κάνουν. Και θα κάνουμε και ενημέρωση στον τομέα της νοσηλευτικής μια και η σωστή υγειονομική των χεριών είναι ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο που αφορά στο τομέα της υγείας. Ένα κεφάλαιο μεγάλης σημασίας για την πρόληψη των λοιμόξεων και της λήψης. Η δεύτερη ημερίδα που είναι αφιερωμένη στο Δημήτρη Έλληνα θα γίνει 29-30 του μηνός υπό την αιγίδα του Δήμου Θάσου μια και ο Δημήτρης Έλληνας ήταν ένας σκαπανέας της ιατρικής, ένας άνθρωπος της προσφοράς, ένας γιατρός που έφυγε νωρίς…. ένα μεγάλο κενό που καλύπτεται βέβαια από τον Θωμά Αγγελόπουλο και τον οποίο εμείς ως ιατρικός σύλλογος στηρίζουμε κατά πολύ».

Ο κ. Κροκίδης ανέφερε επίσης ότι στις 21-22 Σεπτεμβρίου θα γίνει άλλο ένα συνέδριο με θέμα την αρτηριοσκλήρωση. «Θα μιλήσουμε για αυτές τις ασθένειες με τις αρτηρίες, για το κάπνισμα, το διαβήτη και αρκετοί καβαλιώτες γιατροί θα μιλήσουν για τα παραπάνω θέματα. Νομίζω ότι οι γιατροί  κατά κύριο λόγο αλλά και οι νοσηλευτές και οι παρασκευαστές πρέπει να τιμήσουν αυτές τις εκδηλώσεις. Μάλιστα στις  15 Σεπτεμβρίου θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης με 4 μόρια στους μετέχοντες στην ημερίδα ενώ ανάλογα πιστοποιημένη και μοροδιοτημένη μεταπτυχιακή εκπαίδευση θα δοθεί και στο συνέδριο μας. Εμείς το φροντίζουμε αυτό, ώστε να πάρουν μόρια οι συνάδελφοι μια και δεν είναι εύκολη η μετακίνηση των συναδέλφων. Καλούμε όλους τους επαγγελματίες υγείας και τους γιατρούς αφού τα θέματα αυτά μας αφορούν όλους. Άλλωστε στα νοσοκομεία η δουλειά είναι ομαδική και αν δεν λειτουργήσουμε όλοι μαζί δεν θα έχουμε καλό αποτέλεσμα. Να σκεφτείτε ότι ο γιατρός πρέπει να συνεργασθεί με όλους αρμονικά για να έχει το καλό αποτέλεσμα. Χρειάζεται και τον τραυματιοφορέα για παράδειγμα που είναι ένα σημαντικό κομμάτι της αλυσίδας αυτής που λέγεται καθημερινότητα στο Νοσοκομείο Καβάλας» κατέληξε ο ίδιος.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *