«Οφείλουμε να βρούμε μια εναλλακτική λύση για να διευκολύνουμε την πολιτεία να κάνει αυτό που υποσχέθηκε» δηλώνει για το προσφυγικό ο Αντιδήμαρχος Λεωνίδας Παππάς

Πολύ μεγαλύτερο βάρος έχει αναλάβει η Καβάλα για το προσφυγικό όπως δηλώνει ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικών κ. Λεωνίδας Παππάς. Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο οφείλουν να βρουν μία εναλλακτική λύση για το θέμα φιλοξενίας των προσφύγων που δεν πρέπει να διαμένουν στο Ασημακοπούλου.

Ο κ. Παππάς δήλωσε ότι «στην προηγούμενη συνεδρίασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας προχώρησε στη συγκρότηση κάποιων Νομικών Προσώπων και κάποιων Επιτροπών μεταξύ των οποίων το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων. Αυτό το συμβούλιο υπήρξε πριν προκύψει το πρόβλημα και απευθύνεται κυρίως σε μετανάστες και πρόσφυγες που έχουν γίνει μόνιμοι κάτοικοι Καβάλας. Αυτό δεν ήταν τόσο εκτεταμένο ως γεγονός. Αλλά εμείς θα εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία για να αναλάβουμε κάποιες πρωτοβουλίες, για να έρθουμε σε επαφή και να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο και τους ίδιους τους πρόσφυγες αναφορικά με το προσφυγικό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αλλάζει ο σχεδιασμός μας για την αντιμετώπιση του ζητήματος της δομής στο στρατόπεδο Ασημακοπούλου. Εμείς λέμε ότι η Καβάλα έχει αναλάβει μεγαλύτερο βάρος από αυτό που της αναλογεί, ότι κακώς φιλοξενούνται πρόσφυγες στον αστικό ιστό. Βεβαίως και πρέπει να φιλοξενηθούν οι άνθρωποι, βεβαίως και θα αναλάβουμε το φορτίο που μας αναλογεί, βεβαίως και ως προσφυγική πόλη θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό, αλλά έπρεπε να βρεθεί πολύ καλύτερη δομή και να μην δημιουργείται πρόβλημα στον δήμο αναφορικά με τη διεκδίκησή του στο στρατόπεδο Ασημακοπούλου αλλά και στους κατοίκους του Περιγιαλίου που βλέπουν για πολλοστή φορά να υποβαθμίζεται η ζωή και η περιουσία τους».

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ

Πρόσθεσε δε πως «Συνεχίζουμε τις προσπάθειες με την Πολιτεία. Μίλησε ο δήμαρχος για μια συμφωνία και υπόσχεση του υπουργού κ. Χρυσοχοϊδη ότι θα έχουν μετεγκατασταθεί όλοι από το στρατόπεδο Ασημακοπούλου τέλος του 2020. Διατηρώ, βέβαια, κάποιες επιφυλάξεις. Κι από ‘κει και πέρα εμείς οφείλουμε να βρούμε μια εναλλακτική λύση να προτείνουμε για να διευκολύνουμε την πολιτεία να κάνει αυτό που υποσχέθηκε. Από την άλλη πλευρά, όσο αυτοί οι άνθρωποι παραμένουν εδώ ασχέτως αν οι πρόσφυγες με τους οικονομικούς μετανάστες πρέπει να αντιμετωπίζονται διαφορετικά, εμείς οφείλουμε να τους παρέχουμε ασφαλείς συνθήκες διαβίωσης. Να τους βάλουμε στην εκπαίδευση, να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο, να τους κάνουμε να νοιώσουν ότι εδώ δεν είναι ανεπιθύμητοι και σ’ αυτά τα πλαίσια θα λειτουργήσει αυτό το Συμβούλιο και θα αναλάβουμε κάποιες πρωτοβουλίες, χωρίς να μειώνεται στο παραμικρό η διεκδίκηση και ο σχεδιασμός μας».

ΕΥΚΑΙΡΙΑ

Συνέχισε λέγοντας ότι «δεν ξέρω αν είμαστε η μοναδική πόλη με στρατόπεδο μέσα στον αστικό ιστό, αλλά σίγουρα είμαστε από τις ελάχιστες. Και δεν είναι μόνο αυτό το πρόβλημα. Είναι μέσα σ’ ένα στρατόπεδο που ας πούμε τελεί υπό παραχώρηση, ας πούμε ότι το διεκδικούμε σθεναρά και σ’ αυτό συμφωνούμε όλες οι παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Έχουμε υπουργό Εθνικής Άμυνας έναν συντοπίτη μας που είναι βέβαιο θα κάνει ότι καλύτερο δυνατό γίνεται. Είναι κρίμα να χαθεί αυτή η ευκαιρία. Θα πρέπει η πολιτεία να βρει έναν τρόπο σε συνεργασία με το δήμο και τους φορείς, να υποδείξουμε και να βρούμε μία εναλλακτική πρόταση. Δεν μας ενδιαφέρει η δαπάνη στην οποία θα υποβληθεί η πολιτεία αλλά και εμείς έχουμε κάποιες διεκδικήσεις και κάποιους στόχους κι έχουμε και μια ιερή υποχρέωση απέναντι στους κατοίκους του Περιγιαλίου. Έφτυσαν αίμα για να δούνε μετά από 30 χρόνια το Περιγιάλι να μπαίνει στο σχέδιο πόλης, με τις ενέργειες της διοίκησης Σιμιτσή. Είναι κρίμα που τώρα δίνεται μια ευκαιρία να εκμεταλλευτούν την περιουσία τους και να γίνονται κάποια έργα υποδομής, να υποβαθμίζεται και πάλι η ζωή τους και η περιουσία τους.

Μεταξύ των προσφύγων και μεταναστών είναι προφανές ότι θα υπάρχουν και παραβατικά στοιχεία. Όταν 700-800 ανθρώπους τους πληρώνεις για να κάθονται χωρίς να έχουν μια συγκεκριμένη δραστηριότητα, θα μπουν σε μία λογική γκέτο. Εμείς όσο αυτοί οι άνθρωποι είναι εδώ, θα πρέπει να βοηθήσουμε να αποτραπούν όλα αυτά τα φαινόμενα και αν υποδείξουμε εναλλακτικές λύσεις».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *