Οριστική λύση στο πρόβλημα των Tεναγών Φιλίππων δρομολογεί ο βουλευτής Μακάριος Λαζαρίδης

Σε λίμνη έχουν μετατραπεί τα Τενάγη Φιλίππων από τις τελευταίες βροχοπτώσεις  με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση οι αγρότες να προχωρήσουν σε σπορά. Ο βουλευτής κ. Μακάριος Λαζαρίδης ανέλαβε την πρωτοβουλία να βρεθεί μία οριστική λύση στο θέμα καθώς το πρόβλημα χρονίζει επί μία 15ετία τουλάχιστον. Στο πλαίσιο αυτό θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στην  Καβάλα βουλευτών Καβάλας, Δράμας και Σερρών καθώς και οι Αντιπεριφερειάρχες, δήμαρχοι και επιστημονικοί φορείς.

Ο κ. Λαζαρίδης δήλωσε ότι «είναι κάτι που το έχω δουλέψει πάρα πολύ καιρό και με καθηγητές πανεπιστημίων διότι κάθε φορά που προκύπτει αυτό το ζήτημα λέμε τα ίδια. Είναι ένα θέμα που κρατάει πάνω από 15 χρόνια, όσον αφορά τα ακραία καιρικά φαινόμενα, αποφάσισα να ανακοινώσω αυτήν τη σημαντική πρωτοβουλία. Μπορεί να βρισκόμαστε στο επίκεντρο μιας τεράστιας υγειονομικής κρίσης με συνέπειες στην οικονομία και την κοινωνία, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να σχεδιάζουμε την επόμενη μέρα σε όλα τα επίπεδα, ειδικά όταν πρόκειται για χρονίζοντα προβλήματα».

ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

Συνέχισε λέγοντας ότι «ευελπιστώ η συγκεκριμένη πρωτοβουλία να αποτελέσει την αρχή του τέλους στο πρόβλημα των Tεναγών. Έχουμε φτάσει στο σημείο «μηδέν» και με σχέδιο, όραμα, συνεργασία και πολλή δουλειά, θα πετύχουμε αυτό που μέχρι σήμερα ενδεχομένως φάνταζε ακατόρθωτο. Θα κληθούν να συμμετέχουν εκπρόσωποι της κυβέρνησης, οι βουλευτές Καβάλας, Δράμας και Σερρών, οι αντιπεριφερειάρχες των τριών νομών και οι δήμαρχοι των δήμων Καβάλας, Δράμας, Σερρών, Παγγαίου, Δοξάτου, Προσοτσάνης και Αμφίπολης, το Διεθνές Πανεπιστήμιο και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το ΤΕΕ, το ΓΕΩΤΕΕ, το ΡΗΓΜΕ, οι ΤΟΕΒ των περιφερειακών ενοτήτων και οι αγροτικοί σύλλογοι. Θα κάνουμε μια στρογγυλή τράπεζα στην Καβάλα για να κατατεθούν απόψεις και να υπάρξουν συγκεκριμένα συμπεράσματα αναφορικά με τα επόμενα βήματα δράσης. Βρίσκεται σε εξέλιξη μία μελέτη με τίτλο «Αντιπλημμυρική προστασία περιοχής Τεναγών Φιλίππων Νομών Καβάλας, Δράμας και Σερρών» που έχει αναθέσει σε εταιρεία το υπουργείο Υποδομών από το Σεπτέμβριο του 2018.

Η λογική αυτής μελέτης λέει ότι τα νερά από το φράγματα της Νικήσιανης και πάνω, θα γυρίζουν πίσω και θα ακολουθήσουν άλλη ροή. Από το φράγμα και κάτω τα νερά θα συνεχίσουν τη σημερινή ροή προς τον Αγγίτη. Επειδή αυτή η λύση αναμένεται να προκαλέσει σοβαρή οικολογική ανισορροπία στον κόλπο της Καβάλας και ειδικά στην τουριστική περιοχή του Παληού, που έχει και μόνιμους κατοίκους, ζητήσαμε από κοινού με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Αντωνιάδη να διερευνήσει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών την πιθανότητα τροποποίησης της σύμβασης έτσι ώστε η εταιρεία να αναζητήσει ένα plan B για την επίλυση του προβλήματος. Ο υπουργός κ. Καραμανλής δεσμεύτηκε ότι θα το εξετάσει προς τη θετική κατεύθυνση, ωστόσο οι εξελίξεις με την πανδημία πάγωσαν τις εξελίξεις. Ενημέρωσα ήδη τον κ. Αντωνιάδη για την πρωτοβουλία μου, όπως τον δήμαρχο Καβάλας κ. Μουριάδη και τον δήμαρχο Παγγαίου κ. Αναστασιάδη, οι οποίοι ενώνουν τις δυνάμεις τους σε αυτήν την κοινή προσπάθεια».

ΤΕΛΟΣ ΣΤΟ «ΚΛΑΜΑ»

Και πρόσθεσε πως «Ήρθε η ώρα τυπικές δηλώσεις και ερωτήσεις στη Βουλή, που είναι χρήσιμες γενικά, αλλά στο τέλος της ημέρας δεν κερδίζουμε κάτι, και το κλάμα πάνω από το χυμένο γάλα των πλημμυρισμένων Τεναγών, τελείωσαν οριστικά και αμετάκλητα. Και το λέω με αφορμή μια ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ κας Ελευθεριάδου, η οποία ήταν λες και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κυβέρνησε 4,5 χρόνια. Κάνοντας ένα τεράστιο «μηδέν» για τα αντιπλημμυρικά έργα της περιοχής, για να αντιμετωπίσει τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Μέσα από αυτήν την πρωτοβουλία και με επαφές με πανεπιστημιακούς ειδικούς, υπάρχουν σχέδια, θα τα δούμε στην στρογγυλή τράπεζα και το παίρνω επί προσωπικού με την έννοια ότι πρέπει αυτό το μεγάλο πρόβλημα να το αντιμετωπίσουμε αναζητώντας την καλύτερη δυνατή λύση».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *