Οργανωμένος κι έτοιμος ο Δήμος Καβάλας για ό,τι χρειαστεί λόγω του κορωνοϊού, ολοκληρώθηκε το τοιχίο Αγίας Παρασκευής

Ολοκληρώθηκε η κατασκευή του τοιχίου στην Αγία Παρασκευή οπόταν σήμερα πολύ πιθανόν να γίνει και η ασφαλτόστρωση. Χθες ο δήμαρχος Καβάλας κ. Θεόδωρος Μουριάδης έκανε αυτοψία στο έργο και δήλωσε βέβαιος ότι θα παραδοθεί ο δρόμος στην κυκλοφορία μέσα στην εβδομάδα.

Συγκεκριμένα είπε χθες το πρωί ότι «το έργο ολοκληρώνεται. Έχει τελειώσει το τοιχίο, φτιάξαμε τα ίσαλα για να μπορέσει μετά να πέσουν τα μπετά και ενδεχόμενα την Τρίτη να μπορέσουμε να ρίξουμε την άσφαλτο. Την Τετάρτη δίνει πάλι βροχές οπότε θα υπάρξει καθυστέρηση. Ελπίζουμε να προλάβουμε να ρίξουμε την άσφαλτο. Το έργο έχει σχεδόν τελειώσει και αν δεν είχαμε αυτές τις καιρικές συνθήκες θα είχε δοθεί πιο πριν. Το έργο έγινε με όλους τους κανόνες της μηχανικής, κάνουμε ένα σωστό τοιχίο, με τα χέρια, ξεκινώντας από πάχος 2,5 μέτρα και καταλήγοντας πάνω στα 50 εκατοστά».

ΜΕΤΡΑ ΕΛΑΦΡΥΝΣΗΣ

Για τα μέτρα ελάφρυνσης προς τους καταστηματάρχες λόγω του κορωνοϊού είπε ότι «ανακοινώθηκαν τα μέτρα που θα εισηγηθούν στο δημοτικό συμβούλιο (σ.σ. το χθεσινό). Τα καταστήματα απαλλάσσονται από τα δημοτικά τέλη όσο θα διαρκέσει το κλείσιμο των καταστημάτων. Επίσης τα μαγαζιά του Δήμου Καβάλας που νοικιάζονται από ιδιώτες, για τους μήνες που έχουν κλείσει δεν θα πληρώσουν ενοίκιο. Γενικά είναι μέτρα ανακούφισης της αγοράς.

Επειδή ακούω διάφορα ότι καθυστερήσαμε, θέλω να πω… ψυχραιμία. Οι στιγμές αυτές δεν είναι στιγμές για πολιτική αντιπαράθεση. Υπήρχε ένας λόγος. Όταν ανακοινώθηκαν τα μέτρα, δεν το είχαμε βάλει ως τακτικό θέμα. Φυσικά και θα γινόταν συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο για μέτρα αυτά. Την Παρασκευή όταν εξαγγέλθηκαν όλα αυτά, το έστειλα και στους πολιτικούς αρχηγούς και στους αρχηγούς των παρατάξεων για να ξέρουν τα μέτρα. Τη Δευτέρα που θα γίνει τηλεδιάσκεψη (σ.σ. χθες), για πρώτη φορά με 41 άτομα, είναι μια διαδικασία η οποία δεν ξέρουμε αν θα την αντέξει το σύστημα. Συνεπώς δεν θα μπορούσαμε να βάλουμε προ ημερησίας διάταξης και να αρχίσουν να μιλάνε 41 άτομα. Δεν θα προλαβαίναμε σε χρόνο και δεν θα ξέραμε πώς θα πήγαινε το σύστημα. Γι’ αυτό είπαμε δεν θα συζητηθούν εκτός ημερησίας. Φυσικά και θα γινόταν η συζήτηση επάνω στα θέματα του κορωνοϊού. Όσο για τα οικονομικά, είχα σκοπό να εισηγηθώ σήμερα (σ.σ. χθες) την Πέμπτη να κάνουμε μια τηλεδιάσκεψη επάνω στο θέμα αυτό, ούτως ώστε να δούμε αν έχουμε και κάτι άλλο. Τέλος πάντων, με απαλλάσσουν από το να συναντηθούμε ξανά την Πέμπτη. Θα συζητηθούν σήμερα τα μέτρα. Είναι μέτρα που έχουν αποφασιστεί από όλους τους δημάρχους της Ελλάδας. Γι’ αυτό και η ΚΕΔΕ μέσω του προέδρου της έβγαλε αυτήν την πράξη νομοθετικού περιεχομένου για να μπορέσουν να ληφθούν αυτά τα μέτρα. Θέλω να πιστεύω, αν εξαιρέσουμε κάποιες φωνές, υπάρχει ομόνοια και κοινή γραμμή στα θέματα του κορωνοϊού. Κι όποιος θέλει να προτείνει κάποια μέτρα παραπάνω, είμαι εδώ να τον ακούσω.

Στηρίζουμε την αγορά με διάφορους τρόπους, ακόμη και με το παζάρι. Λένε κάποιοι ότι το παζάρι πρέπει να κλείσει. Στο παζάρι τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας. Οι ίδιοι οι άνθρωποι των λαϊκών αγορών θέλουν να τηρήσουν αυτά μέτρα. Δίνουν γάντια στους πελάτες. Ο κορωνοϊός αργά ή γρήγορα θα περάσει. Εκεί που κινδυνεύουμε είναι η παραγωγή. Στην Ιταλία και την Ισπανία αρχίζουν κι έχουν πρόβλημα διατροφής. Αν τα κλείσουμε όλα αυτήν την στιγμή σε λίγο δεν θα έχουμε να φάμε. Ψυχραιμία λοιπόν. Υπάρχει μία κυβέρνηση η οποία αντιμετωπίζει πολύ ψύχραιμα και λογικά την όλη κατάσταση. Παραλείψεις σίγουρα θα υπάρχουν σε μία τέτοια κατάσταση αλλά υπάρχει μία κυβέρνηση με ανθρώπους που ξέρουν τι κάνουν. Και για τον κ. Τσιόνδρα αναφέρομαι που είναι ένας πολύ αξιόλογος επιστήμονας και οι δήμοι συντασσόμαστε και ακολουθούμε αυτές τις οδηγίες. Από ‘κει και πέρα στο χέρι μας είναι το πώς υλοποιούμε αυτές τις αποφάσεις».

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ

Συνέχισε λέγοντας ότι «υπάρχει ένας μηχανισμός του Δήμου Καβάλας, το «Βοήθεια στο σπίτι», που έχει ενισχυθεί με το προσωπικό των ΚΑΠΗ, των παιδικών σταθμών και άλλων υπηρεσιών, για να μπορούν να εξυπηρετούν τις ευπαθείς ομάδες. Γίνεται μια πολύ καλή δουλειά. Το τηλέφωνο είναι το 2513-500000, που πρέπει να πάρει ένας ηλικιωμένος ή κάποιος που είναι ασθενής για να μπορέσουν να τους πάνε τα φάρμακα ή ακόμη και τα ψώνια τους. Επίσης, η Δημοτική Αστυνομία, όταν βλέπει ηλικιωμένους δίνει ειδικά χαρτάκια με το τηλέφωνο του «Βοήθεια στο σπίτι».

Η υπηρεσία καθαριότητας υπερβάλλει εαυτόν. Το Σάββατο πλύθηκαν και καθαρίστηκαν οι πεζόδρομοι. Μόνο ανεγκέφαλος είναι αυτήν τη στιγμή κάποιος που προτάσσει τα προσωπικά του συμφέροντα. Είναι ευκαιρία αυτήν τη στιγμή με τις απολυμάνσεις να καθαρίσει όλη η πόλη. Τη Δευτέρα πλύναμε κι απολυμάναμε τους κάδους. Η ΔΕΥΑΚ επί 4 μέρες δούλεψε σε αντλιοστάσιο γεμάτο λύματα.

Ο Δήμος Καβάλας δουλεύει και αυτήν τη στιγμή φαίνονται οι αδυναμίες του συστήματος. Η ΔΕΥΑΚ είναι ακόμη με τον παλιό εξοπλισμό. Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε κι ας αφήσουμε τα υπόλοιπα. Σαν δήμαρχος είδα πόσο μεγάλη είναι η ευθύνη μου, ώστε να μπει σωστή βάση σε όλα τα πράγματα».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *