Ομιλία του Γ. Πασχαλίδη στην Βουλή για τον προϋπολογισμό

Ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας, Γιάννης Πασχαλίδης, κατά τη συζήτηση της κύρωσης του κρατικού Προϋπολογισμού του 2020 ανέφερε ότι μεγάλος στόχος της κυβέρνησης είναι να επανέλθει η ευημερία , που θα επιτευχθεί με το συνδυασμό ελαφρύνσεων και βελτίωσης του επενδυτικού κλίματος, το οποίο θα έχει , άλλωστε, ως αποτέλεσμα τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, τονίζοντας ότι είναι ένας προϋπολογισμός κοινωνικός και αναπτυξιακός, με οικονομικό σχεδιασμό και πολιτικό όραμα ώστε να αντιμετωπιστεί η χαμηλή παραγωγικότητα της εργασίας στην Ελλάδα καθώς και η γήρανση του πληθυσμού, με απώτερη πάντα επιδίωξη τη διατήρηση στη χώρα ανθρώπων με υψηλό επίπεδο και δεξιότητες.

Ειδικότερα επισήμανε ότι με βασική προτεραιότητα της δημοσιονομικής στρατηγικής για το έτος 2020  την αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης, ο παρών προϋπολογισμός προσανατολίζεται στην πλήρη αξιοποίηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, το δε πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης για το 2020 ανέρχεται σε 3,56% του ΑΕΠ και θα επιτευχθεί σε ένα έτος που η οικονομία θα τρέξει με ρυθμό 2,8%.

Εν συνεχεία ο κ .Πασχαλίδης έκανε μνεία στα βασικά μέτρα για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και ειδικότερα στην αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών με βάση τις πραγματικές αξίες, γεγονός που θα συμβάλλει στην αύξηση της εισπραξιμότητας σε ιδιοκτησίες συγκεκριμένων περιοχών της χώρας που τώρα το επίπεδο των αντικειμενικών αξιών είναι αρκετά χαμηλότερο έναντι της εμπορικής αξίας, ενώ θα ενισχυθούν και οι έλεγχοι σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων (πχ. AirBnB).

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από το Βουλευτή στα μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, τη μείωση της παραοικονομίας και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, προϋπόθεση απαραίτητη για να μειωθούν περαιτέρω τα φορολογικά βάρη στους πολίτες που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Η ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών είναι αποδεδειγμένα το πιο αποτελεσματικό μέτρο σε αυτή την κατεύθυνση. Για αυτό το σκοπό θεσμοθετείται αυξημένος συντελεστής 30% κατά τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

Άξιο αναφοράς, όπως δήλωσε ο Βουλευτής, και το πλεόνασμα ύψους 1,021 εκατ. ευρώ  που προβλέπεται να εμφανίσουν τα ασφαλιστικά ταμεία το 2020, σύμφωνα με τον κοινωνικό προϋπολογισμό, βελτιωμένο κατά 202 εκατ. ευρώ έναντι των εκτιμήσεων για το 2019, η υλοποίηση του σχεδίου για την ψηφιοποίηση της έκδοσης των συντάξεων καθώς και η θέσπιση του Λευκού Μητρώου των επιχειρήσεων που θα επιβραβεύει τους συνεπείς εργοδότες, αλλά και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών πλήρους απασχόλησης κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες από 1/7/2020.

Ακόμη, ο προϋπολογισμός προβλέπει αύξηση της απασχόλησης κατά 1,8% και μείωση της ανεργίας από 17,4% φέτος στο 15,6% το 2020, ενώ  η αύξηση του μέσου μισθού υπολογίζεται σε 1,2%, δηλαδή διπλάσια σε σχέση με το 2019.
Σημειωτέον, ότι ο παρών προϋπολογισμός προβλέπει επίσης κονδύλι για το επίδομα γέννησης 2.000 ευρώ συνολικού ύψους 123 εκατ ευρώ για το 2020.

Τελειώνοντας την ομιλία του ο κ.Πασχαλίδης δήλωσε ότι: «Ο παρών προϋπολογισμός περιλαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα και τις επιμέρους εκείνες ρυθμίσεις που μπορούν πράγματι να σηματοδοτήσουν την επιτάχυνση της οικονομίας, την επίτευξη των συμφωνημένων δημοσιονομικών στόχων, αλλά και τη μείωση του χρέους και των δανειακών αναγκών της Ελλάδος.»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *