Ομιλία στην Βουλή του Γιάννη Πασχαλίδη για τις φωτιές στο Μάτι

Ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας, Γιάννης Πασχαλίδης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Ολομέλεια της Βουλής σχετικά με το σχέδιο νόμου «Κύρωση της από  24.07.2019 Π.Ν.Π. «Λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση άμεσων κινδύνων και αναγκών στις περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου 2018» (Α΄ 127), σύσταση και καταστατικό λειτουργίας της εταιρείας «Μάτι Ξανά» ανέφερε ότι το εν λόγω νομοσχέδιο σηματοδοτεί την έναρξη ανάπλασης όλων των πληγεισών περιοχών, εκκινώντας από την άμεση απομάκρυνση απορριμμάτων, αποβλήτων και κάθε υλικού εν γένει επικίνδυνου, όπως έγινε και στο οικόπεδο όπου είχε συγκεντρωθεί τεράστια ποσότητα καύσιμης ύλης και του οποίου ο καθαρισμός ολοκληρώθηκε άμεσα τον προηγούμενο μήνα. Συγχρόνως, δήλωσε, με το παρόν νομοσχέδιο προωθούνται άμεσα έλεγχοι, ενώ  εντατικοποιούνται οι διαδικασίες για αποξήλωση αμιάντου από οποιαδήποτε κατασκευή ή αντικείμενο, διαδικασία ζωτικής σημασίας, δεδομένου ότι  ο σημαντικότερος κίνδυνος για την υγεία των κατοίκων εντοπίζεται στην ύπαρξη αμιάντου. Μάλιστα, ο Βουλευτής έκανε ειδική αναφορά στη μελέτη του Δρ. Δημοσθένη Σαρηγιάννη, καθηγητή του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ και Υπευθύνου  Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής, ο οποίος προειδοποίησε ότι  ο κίνδυνος καρκινογένεσης στις περιοχές όπου υπάρχει επιμόλυνση από την πυρκαγιά, είναι περίπου 50% μεγαλύτερος σε σχέση με τις περιοχές που δεν υπήρξε επιμόλυνση, ενώ ο κίνδυνος νευροαναπτυξιακών διαταραχών για τα παιδιά είναι 21% μεγαλύτερος.

Χαρακτηριστικά είναι , άλλωστε, τα όσα ανέφερε ο κ.Πασχαλίδης σχετικά με την ολιγωρία που επέδειξε η προηγούμενη κυβέρνηση όσον αφορά το φλέγον ζήτημα της απομάκρυνσης του αμιάντου. Η λεγόμενη «επιχείρηση αμίαντος», ανέφερε, «δηλαδή η απομάκρυνση όλων των επικίνδυνων αμιαντούχων υλικών που έμειναν εκτεθειμένα στα καμένα σπίτια, τις αυλές και τους δημόσιους χώρους, θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί έως τις 30/12/2018, βάσει της συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και τεσσάρων εξειδικευμένων εταιρειών. Όμως, κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ και οι συνεχείς εκκλήσεις όσων επέζησαν από τη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου με τους 100 νεκρούς, να απαλλαγούν μια για πάντα από τον αργό και ύπουλο θάνατο του αμιάντου, έπεφταν μέχρι τώρα στο κενό. ….Από τις 475 κατεδαφίσεις μόνο 61 προχώρησαν,  από τις 2.430 αιτήσεις-εντολές αποκατάστασης πραγματοποιήθηκαν μόνο 440 και από 885 περιπτώσεις επισκευών προχώρησαν άδειες μόλις για τις 342. ….Τώρα πλέον ορίζεται ότι η ανάθεση των εργασιών θα γίνει το αργότερο μέχρι την 30η Οκτωβρίου και οι εργασίες θα έχουν ολοκληρωθεί έως την 30ή Ιουνίου 2020.»

Αξιοσημείωτη, εξάλλου , χαρακτήρισε  και τη σύσταση αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας, με την επωνυμία «Μάτι Ξανά», η οποία θα έχει σκοπό την προώθηση της ανάπτυξης και εφαρμογής σχεδίου δράσης για την περιοχή, σύμφωνα με το καταστατικό της οποίας, θα υπάρχει αυξημένη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και εκπροσώπηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ενώ θα εκπροσωπούνται τα αρμόδια Υπουργεία και το ΤΕΕ για την τεχνοκρατική υποστήριξη των δράσεων. Η ως άνω εταιρία θα λειτουργεί για την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος, αλλά σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας, δηλαδή, για λόγους ταχύτητας και ευελιξίας, ενώ  κύριος πόρος της εταιρίας θα είναι ο ειδικός λογαριασμός για την αρωγή των πυρόπληκτων, και θα εποπτεύεται από τον Υπουργό Εσωτερικών.

Συνεχίζοντας, ο κ.Πασχαλίδης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη χάραξη ενός νέου πρότυπου χωρικού σχεδίου για την περιοχή, που σκοπό έχει να επιλύσει μακροχρόνια προβλήματα με τη συνεργασία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του ΤΕΕ.

Στη συνέχεια, επισημάνθηκε από το Βουλευτή  η σύνταξη μητρώου εγκαυματιών θυμάτων δασικών πυρκαγιών συμπεριλαμβανομένων και αυτών της περσινής φονικής πυρκαγιάς και της διάθεσης σε αυτούς των πάσης φύσεως φαρμάκων, επουλωτικών και αναπλαστικών σκευασμάτων καθώς και της παροχής της απαραίτητης κατ΄ οίκον νοσηλείας τους, συμπεριλαμβανομένων των φυσικοθεραπειών και λοιπών θεραπειών αποκατάστασής τους. Ακόμη, με το παρόν νομοσχέδιο προβλέφθηκε και η παράταση της απαλλαγής από πλειστηριασμούς και κατασχέσεις έως την 31η Ιουλίου 2020, ενώ επίκειται, όπως , άλλωστε προανήγγειλε και  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος , πενταετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ που αφορά σε τέσσερις χιλιάδες τριακόσιους τριάντα τέσσερις(4.334) κατοίκους .

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ.Πασχαλίδης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: « Το παρόν νομοσχέδιο είναι καίριας σημασίας, με μοναδικό στόχο την ανακούφιση των πολύπαθων κατοίκων των πληγεισών περιοχών, γι’ αυτό και δε θα πρέπει να υπάρξει ούτε ένας από εμάς που δε θα το υπερψηφίσει μόνο και μόνο για λόγους μικροκομματισμού και μικροπρέπειας.»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *