Κύριο άρθροΟικονομία

«Οι πολίτες να πάνε στις τράπεζες για να δουν πως θα ρυθμίσουν τις οφειλές τους» δηλώνει η πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Καβάλας   Κατερίνα Γεροστεργίου

Από τις 15 Σεπτεμβρίου ξεκινούν πλειστηριασμοί κατοικιών οφειλετών στις Τράπεζες όπως διαβεβαίωσε η πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Καβάλας κ. Κατερίνα Γεροστεργίου. Σε πρώτη φάση πανελλαδικά υπολογίζονται σε 2000 κατοικίες ενώ σε τοπικό επίπεδο δεν υπάρχει ακόμη ξεκάθαρη εικόνα σύμφωνα με την Γεροστεργίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι όσοι οφειλέτες έχουν έρθει σε διακανονισμό με τις Τράπεζες δεν κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους σε πλειστηριασμό.  «Πραγματικά στις 15 του μηνός, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε θα ξεκινήσουν και πάλι οι πλειστηριασμοί. Πρόκειται για ακίνητα ανθρώπων οι οποίοι δεν έχουν δεχθεί και δεν έχουν μπει σε καμία διαδικασία ρύθμισης των οφειλών τους, επομένως όσοι έχουν κάνει ρυθμίσεις ή ακόμη αυτοί που έχουν μπει στο νόμο 3869 έχουν πρόβλημα.

Όσο για τον αριθμό των ακινήτων αυτά θα είναι 2000 πανελλαδικά και θα ξεκινήσουμε με ακίνητα που έχουν μεγάλη αξία και δεν ξέρουμε αν πρόκειται για πρώτη κατοικία, για οικίες. Μπορεί να αφορά σε σπίτια δεύτερα ή και τρίτα. Αυτό θα το ξέρουμε όταν θα ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί».

ΤΟΠΙΚΑ

Πρόσθεσε δε πως  «Τώρα, σε τοπικό επίπεδο δεν ξέρουμε ακόμη τι πρόκειται να γίνει και πόσα σπίτια θα βγουν αλλά μπορώ να πω ότι άνθρωποι που έχουν προσφύγει στην Ένωση Καταναλωτών τέτοιο πρόβλημα δεν υπάρχει.

Μέσα από αυτή τη διαδικασία τώρα θα ξεκινήσουν δυστυχώς οι πλειστηριασμοί και όταν είχαμε πει εμείς αναφορικά με την τροποποίηση του νόμου 3869 ή και πιο πριν ότι θα πρέπει να υπάρχει πάγωμα στους πλειστηριασμούς έτσι ώστε να προστατευθεί τουλάχιστον η πρώτη κατοικία των πολιτών, λόγω της οικονομικής κατάστασης, αυτό το οποίο εμείς συμβουλέψαμε να παγώσει η όλη διαδικασία, δεν έγινε. Για αυτό και εμείς αυτό που συμβουλεύουμε τους πολίτες είναι ότι αν έρθει κάποιος φάκελος από την τράπεζα ας πάνε εκεί ώστε να κάνουν κάποια συζήτηση ώστε να μην αδιαφορήσουν για την ρύθμιση των οφειλών τους. Γιατί ακούσαμε ότι όταν ήρθαν κάποιες ειδοποιήσεις σε πολίτες αυτοί είπαν πως τους ενημέρωσαν ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτε. Πρέπει όμως να το ψάξουν όλο αυτό, γιατί τελικά αυτούς αφορούν ώστε να πάρουν και μια βεβαίωση ότι έγινε συζήτηση για επίλυση του προβλήματος της υπερχρέωσης.

Άλλωστε ακόμη και αν δεν βρεθεί λύση μια και οι τράπεζες δεν προτείνουν τελικά βιώσιμες λύσεις για αποπληρωμή των οφειλών των πολιτών, δεν ελάμβαναν υπόψη ότι ο πολίτης χρωστά και σε άλλες τράπεζες. Άρα αν η κάθε τράπεζα μόνο το δικό της κομμάτι και όχι όλο το θέμα της οφειλής δεν μπορεί να δώσει λύση.

Πιστεύουμε να λυθεί αυτό το θέμα τώρα με την τροποποίηση ότι δηλαδή οι τράπεζες θα είναι υποχρεωμένες να στείλουν επιστολές στους πολίτες και να τους προτείνουν να λύσουν το όλο θέμα με βιώσιμο όμως τρόπο. Κάτι τέτοιο δεν έγινε μέχρι τώρα. Βέβαια ο κώδικας άλλαξε και ελπίζουμε να το δούμε στην πράξη αν θα μπορέσει να έχει αποτελέσματα σε αυτή την φορά».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *