Οι Ιατρικοί Σύλλογοι της Περιφέρειας ΑΜΘ ζητούν να εφαρμόζεται απαρέγκλιτα ο αντικαπνιστικός νόμος

Οι Ιατρικοί Σύλλογοι της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης ζητούν με επιστολή τους να εφαρμοστεί  πιστά ο αντικαπνιστικός νόμος. Η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας κ. Αναστασία Αντωνίου σημείωσε ότι πρέπει να εφαρμοστεί πιστά ο νόμος για την προστασία των πολιτών.

 Η κ. Αντωνίου ανέφερε ότι «Πράγματι οι Ιατρικοί Σύλλογοι της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι κάθετα αντίθετοι σε «παραθυράκια» στον Αντικαπνιστικό Νόμο. Η νομοθεσία πρέπει να εφαρμοσθεί απαρέγκλιτα, όπως ακριβώς ισχύει και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Και αυτό γιατί ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας κ. Βενετίδης έδωσε μια συνέντευξη που ζητούσε ειδικές ρυθμίσεις του αντικαπνιστικού νόμου στη Βόρεια Ελλάδα λόγω κρύου.

 Εμείς δεν το υποστηρίζουμε όλο αυτό. Ο νόμος πρέπει να τηρηθεί σωστά για να διασφαλισθεί η δημόσια υγεία. Ήταν αυτονόητο να αντιδράσουμε ως ιατρική κοινότητα.

 Ο καπνός του τσιγάρου δε σκοτώνει μόνο όσους καπνίζουν. Μπορεί να σκοτώσει και αυτούς που χωρίς να το θέλουν αναπνέουν τον καπνό των άλλων (παθητικό κάπνισμα). Σε αυτούς περιλαμβάνονται τόσο οι μη-καπνιστές θαμώνες των καφέ και εστιατορίων, όσο και οι εργαζόμενοι σε αυτές τις επιχειρήσεις, οι οποίοι χωρίς να το επιθυμούν, εισπνέουν τον καπνό και υφίστανται τις βλαβερές και αναμφισβήτητες συνέπειές του καθ’ όλη τη διάρκεια της εργασίας τους και για τους οποίους δυστυχώς δεν είδαμε μέχρι σήμερα καμία φωνή υποστήριξης των ανθρωπίνων και εργασιακών δικαιωμάτων τους.

 Ο αντικαπνιστικός νόμος ψηφίσθηκε το 2002, δεν εφαρμόσθηκε ποτέ έγινε όμως πρόσφατα  πιο αυστηρός. Εμείς πάντοτε ήμασταν της άποψης ότι πρέπει να είναι πιο αυστηρός».

 ΜΙΑ ΜΕΛΕΤΗ

Πρόσθεσε δε πως «Παλαιότερη μελέτη ανεβάζει τον αριθμό των ενηλίκων στην Ε.Ε. που πέθαιναν μέσα σε ένα έτος από το παθητικό κάπνισμα σε 80.000. Αν τον αναγάγουμε στον πληθυσμό της Ελλάδας, τότε υπολογίζουμε ότι περίπου 2.000 άνθρωποι κάθε χρόνο πεθαίνουν στη χώρα μας  λόγω παθητικού καπνίσματος. Παγκόσμια υπολογίζονται 600.000 θάνατοι ετησίως από το παθητικό κάπνισμα, μεταξύ των οποίων οι 150.000 είναι παιδιά.

 Ήρθε η στιγμή η Ελλάδα μας να αλλάξει σελίδα, να τηρηθεί επιτέλους ο Αντικαπνιστικός Νόμος και να πάψουμε να αποτελούμε την θλιβερή εξαίρεση της Ευρώπης. Γιατί ο νόμος προφυλλάσει τα παιδιά, τους μη καπνιστές αλλά και τους καπνιστές από τη βλαβερή συνήθεια. Είναι πολλοί οι καπνιστές που λένε ότι έχουν ελαττώσει το κάπνισμα και αυτό είναι ευχάριστο. Μείωση του καπνίσματος είναι επιτυχία.

 Ερωτηματικά και προβληματισμό προκαλούν οι δηλώσεις του Αντιπεριφερειάρχη Υγείας της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για τροποποίηση του Νόμου λόγω των έντονων καιρικών συνθηκών τους χειμερινούς μήνες στην περιοχή μας. Υπενθυμίζουμε ότι ανάλογες και βαρύτερες καιρικές συνθήκες επικρατούν στις βόρειες ευρωπαϊκές χώρες όπου εφαρμόζεται απαρέγκλιτα η αντικαπνιστική νομοθεσία. Ζητούμε από την Περιφέρεια ΑΜΑΘ να μας πουν την επίσημη θέση τους στο ζήτημα αυτό. Όπως επίσης θα θέλαμε και την δημόσια τοποθέτηση όλων των Δημάρχων της περιφέρειας σε αυτό το σοβαρό ζήτημα.

 Υπενθυμίζουμε προς όλους τους ενδιαφερομένους ότι η πλειοψηφία των πολιτών, πάνω από τα 2/3 είναι μη-καπνιστές. Επίσης ότι σύμφωνα με τελευταία στοιχεία ελέγχου της αστυνομίας ο Νομός Θεσσαλονίκης κατέχει την πρωτιά στην εφαρμογή του Νόμου».

 ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ

Τέλος «Καπνιστές και μη καπνιστές ιατροί οφείλουμε να διασφαλίσουμε τη Δημόσια Υγεία προστατεύοντας τους πολίτες από τις θανατηφόρες συνέπειες του καπνίσματος. Αν για κάποιους η εφαρμογή του νόμου σημαίνει περιορισμό των επιθυμιών τους, η μη-εφαρμογή του σημαίνει σοβαρή και συχνά ανεπανόρθωτη βλάβη της υγείας όλων  των πολιτών. Πρέπει να υποστηρίζουν ειδικά οι άνθρωποι που έχουν να κάνουν με την υγεία και ήταν άστοχη η συνέντευξη αυτή και θέλω να πιστεύω ότι ο Αντιπεριφερειάρχης μας θα μας δώσει εξήγηση. Μας έχουν ενοχλήσει και πρόεδροι από άλλους νομούς για το συγκεκριμένο θέμα.

 Οι γιατροί δεν τα βάζουμε με τους καπνιστές. Τα βάζουμε με το κάπνισμα. Αυτός είναι ο εχθρός μας. Οι καπνιστές είναι εθισμένοι και πρέπει να τους βοηθήσουμε. Με το νόμο τους βοηθάμε και θέλω να πιστεύω ότι όλη  η κοινωνία θα βοηθήσει μια και δεν θα είμαστε οι τιμωροί». 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *