«Οι επιχειρηματίες και η κυβέρνηση και η ΕΕ. να σκεφτόμαστε και να προγραμματίζουμε το τι θα γίνει την επόμενη ημέρα» σημειώνει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μάρκος Δέμπας

 Η απαγόρευση κυκλοφορίας έφερε σε ακόμη δυσχερέστερη θέση τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Μάρκος Δέμπας σχολίασε πως πρόκειται για ένα αναγκαίο κακό εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι θα ξεπεραστεί σταδιακά. Παράλληλα έκανε λόγω για πρωτόγνωρο lock down των επιχειρήσεων.

 Όπως τόνισε ο κ. Δέμπας «Νομίζω ότι επειδή οι ειδικοί κάτι παραπάνω πρέπει να ξέρουν από εμάς, ώστε να παίρνουν και να φέρνουν αυτά τα σκληρά και δύσκολα μέτρα τα οποία ίσως τελικά να είναι απολύτως απαραίτητα. Και το λέω αυτό γιατί η υγεία και η ζωή του καθενός μας είναι ίσως πιο σημαντική από οτιδήποτε άλλο, ώστε πραγματικά να μείνουμε στο σπίτι, να σπάσουμε την αλυσίδα μεταφοράς του ιού και όπως έγινε στην Κίνα και αφού εφαρμόσθηκαν μια σειρά από πολύ σκληρά μέτρα επί 3 μήνες ουσιαστικά έφτασαν να εξαλείψουν τον ιό.

 Έτσι και εμείς οι λίγο ατίθασοι ας μου επιτραπεί η έκφραση Έλληνες, να μην θέσουμε σε κίνδυνο ούτε τους εαυτούς μας, ούτε την οικογένεια μας, ούτε βέβαια και το σύνολο της κοινωνίας. Σίγουρα είναι δύσκολο, πρόκειται για δύσκολα μέτρα, νομίζω αναμενόμενα από την στιγμή που βρισκόμασταν στην αρχή της μετάδοσης του ιού.

Βλέπουμε τι συμβαίνει στην Ιταλία, την Γαλλία, την Ισπανία αλλά και στη Γερμανία και στη Μ. Βρετανία και αλλού. Τα κρούσματα αυξάνονται συνεχώς, μαζί και οι θάνατοι. Άρα τα μέτρα παρόλο που μας φαίνονται δύσκολα, θα πρέπει να εφαρμοσθούν από όλους μας».

 ΠΕΡΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Αναφορικά με τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο σημείωσε ότι  «Νομίζω ότι αυτό που συμβαίνει είναι πράγματι πρωτόγνωρο. Δεν νομίζω να είχαμε ποτέ ένα τέτοιο γενικευμένο lock down. Εκτιμώ ότι θα υπάρξει ίσως και ένα κλείσιμο σε όλες τις επιχειρήσεις το επόμενο διάστημα αν συνεχίσει βέβαια να εξαπλώνεται με ιούς με ανησυχητικά νούμερα. Νομίζω ότι θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για τις επόμενες 15-20 μέρες που είναι πολύ κρίσιμες. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, αλλά παράλληλα θα πρέπει και εμείς οι επιχειρηματίες και η κυβέρνηση και η ΕΕ. να σκεφτόμαστε και να προγραμματίζομε το τι θα γίνει την επόμενη ημέρα. Το κρίσιμο σημείο από εδώ και πέρα είναι ότι υπάρχει μια καταστροφή, ένα κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων γενικά και δεν θα το εξειδικεύσω σε ορισμένους μόνο κλάδους.

 Όλοι οι κλάδοι έχουν χτυπηθεί και θα χτυπηθούν ακόμη περισσότερο. Γι αυτό και λέμε από την πρώτη στιγμή ότι πρέπει να παρθούν μέτρα οριζόντια για όλους τους κλάδους. Δεν υπάρχει κλάδος που έχει κλείσει ή υπολειτουργεί που να μην έχει χτυπηθεί. Όλα στην οικονομία είναι αλυσίδα. Και όταν ένας κλάδος κλείνει, όπως είναι το εμπόριο, χτυπιέται και η παραγωγή και η μεταποίηση.

 Όταν κλείνει ένας κλάδος όπως τα τουριστικά καταλύματα και η εστίαση σημαίνει ότι ο κλάδος που τροφοδοτεί τα ξενοδοχεία και αυτός θίγεται και υπολειτουργεί. Έχω πάμπολλα μηνύματα από επιχειρήσεις και επιχειρηματίες που μου δείχνουν με στοιχεία την πτώση του τζίρου τους η οποία φτάνει στο 80%.  Και μιλάμε για επιχειρήσεις που προσπαθούν να σταθούν όρθιες, για επιχειρήσεις που είναι σε δύσκολη κατάσταση και προσπαθούν. Υπάρχουν φυσικά και οι επιχειρήσεις με μηδενικό τζίρο».

 ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Και πρόσθεσε πως «Γι αυτό και τα Επιμελητήρια όλης της χώρας αλλά και αυτό της Καβάλας στέλνουμε επιστολές στο υπουργείο και λέμε ότι αν είναι να ανοίξουμε μετά τον Απρίλιο, ας πούμε την 1η Μαΐου για παράδειγμα, θα πρέπει εκείνη την ημερομηνία οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες να έχουν πρόσβαση σε χρήμα για να μπορέσουν να ξεκινήσουν και πάλι την επιχειρηματική τους δραστηριότητα.

 Αυτό μπορεί να γίνει πολύ εύκολα. Μέσω του taxis net  η πολιτεία γνωρίζει πολύ καλά και τα έσοδα και τα έξοδα της κάθε επιχείρησης. Αν δούμε τι έχουμε χάσει ως επιχείρηση μεμονωμένα τον Μάρτιο και τον Απρίλιο θα πρέπει αντίστοιχα να έχουμε ζεστό χρήμα το οποίο είτε θα έρθει μέσω επιδότησης με τα προγράμματα ΕΣΠΑ είτε μέσα από άτοκα δάνεια μέσω των τραπεζών είτε σε συνδυασμό και των δύο.

 Αν κάποιος χρειάζεται αύριο 10 χιλιάδες ευρώ στο τέλος Απριλίου για να πληρώσει εργαζόμενους, χαρτί, ρεύμα κλπ θα πρέπει να έχει  το ποσό αυτό μέσα στον λογαριασμό του. Αυτό μπορεί να γίνει είτε με άτοκα δάνεια, είτε μέσω επιχορήγησης είτε μέσω προκαταβολής και επιστροφής των χρημάτων σε βάθος χρόνου. Το σήμερα το ξέρουμε. Οι επιχειρήσεις μας είναι κλειστές ή υπολειτουργούν και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει τις επόμενες 15-20 ημέρες. Αρκεί να βγούμε όλοι υγιείς. Η επόμενη ημέρα είναι αυτό που θα πρέπει να δούμε όλοι μας. Πρέπει ομάδα ειδικών και σε συνεργασία με την ΕΕ μια και τα κονδύλια από εκεί θα έρθουν – ευτυχώς η Ευρώπη για πρώτη φορά αντιδρά σωστά και φέρει και χαλάρωση με την έκδοση ρευστού χρήματος και στην εκτύπωση ευρώ – να εργασθεί ώστε να έρθουν κονδύλια για την επόμενη ημέρα». 

 Ο ίδιος ευχήθηκε όλοι να ακούσουν τις εντολές των ειδικών και όλοι να τηρήσουν τα μέτρα για να προστατευθούμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize
Contrast