Οικονομικές εκκρεμότητες άφησε η Διοίκηση της πρώην δημάρχου, Δήμητρας Τσανάκα, στην νυν διοίκηση του Δήμου Καβάλας

Η Διοίκηση της πρώην δημάρχου κ. Δήμητρας Τσανάκα άφησε οικονομικές εκκρεμότητες στην νυν διοίκηση του Δήμου Καβάλας, σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Κοινωνικών κ. Λεωνίδα Παππά. Όπως σημείωσε δεν έχουν την παραμικρή ενημέρωση.

Ο κ. Παππάς είπε ότι «το θέμα προέκυψε στη συζήτηση και το δημόσιο διάλογο για το αν υπάρχει πνεύμα συνεργασίας. Και είπα εγώ όπως και πολλοί άλλοι, πώς να υπάρξει πνεύμα συνεργασίας όταν καθημερινά διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν τεράστιες οικονομικές τρύπες στο δήμο και τα Νομικά Πρόσωπα. Όποιον επαγγελματία και προμηθευτή συναντούμε στο δρόμο, κυριολεκτικά έχει αξιώσεις από το δήμο χωρίς συμβάσεις, χωρίς παραστατικά. Αυτά είναι απαράδεκτα. Καμία φορά γίνονται, αλλά όχι σε τέτοια έκταση και όχι χωρίς ενημέρωση. Λέει, λοιπόν, η κα Τσανάκα για συνεργασίες την ίδια ώρα που η πρόεδρος της Δημωφέλεια υπογράφει στις 31 Αυγούστου σύμβαση για την τουριστική προβολή του δήμου Καβάλας για τα επόμενα 2 χρόνια 350 χιλιάδων ευρώ και τις επόμενες μέρες μετά την αλλαγή διοίκησης υπογράφει απόφαση να καταβληθεί και 20% προκαταβολή στον ανάδοχο χωρίς να έχει κάνει ακόμη τίποτε. Κι έρχονται τα τιμολόγια στα νομικά πρόσωπα, τις σχολικές επιτροπές. Κυριολεκτικά όποιος μιλάει ελληνικά έχει να παίρνει λεφτά από το δήμο. Είναι αυτό πνεύμα συνεργασίας; Δεν όφειλε η κα Τσανάκα και οι συνεργάτες της ενδελεχώς να έχουν ενημερώσει τον Θόδωρο Μουριάδη και τη νέα διοίκηση για όλα αυτά τα ανοίγματα και τις οφειλές; Είμαστε σε βαθύ σκοτάδι κι αν συνεχιστεί αυτό το πράγματα δεν βλέπω άλλη λύση από τον ορισμό ορκωτών ελεγκτών σε όλα τα νομικά πρόσωπα και στο δήμο για να λυθεί αυτό το ζήτημα της ελλιπέστατης ενημέρωσης. Δεν μπορεί να ερχόμαστε σήμερα να αναλάβουμε μία διοίκηση και κάθε μέρα να προκύπτουν και νέες υποχρεώσεις. Εκτός του πολύ μεγάλου αποθεματικού που άφησε η διοίκηση Κωστή Σιμιτσή το Σεπτέμβριο του 2014, αυτήν την 5ετία η κα Τσανάκα και οι συνεργάτες της είχαν να διαχειριστούν γύρω στα 10 εκ ευρώ επιπλέον διότι αποχώρησαν στο μεταξύ περίπου 150 μόνιμοι υπάλληλοι, αλλά οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι, τα λεφτά δηλαδή που έρχονται από το κράτος στο δήμο, συνέχισαν να έρχονται ακριβώς στο ίδιο επίπεδο γιατί έρχονται με βάση τον πληθυσμό του δήμου Καβάλας. Άρα, παρ’ ό,τι μειώθηκε το προσωπικό, αυξήθηκαν κατακόρυφα τα έσοδα του δήμου που είχαν να διαχειριστούν και σήμερα δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ. Αντίθετα, υπάρχουν πάρα πολλές υποχρεώσεις. Ο προϋπολογισμός έχει σχεδόν εξαντληθεί για όλα τα ζητήματα πλην των ανελαστικών δαπανών της μισθοδοσίας κλπ από το μήνα Σεπτέμβριο και η οικονομική κατάσταση δεν είναι καλή. Ενώ μ’ αυτές τις συνθήκες έπρεπε να είναι εύρωστος ο Δήμος Καβάλας».

ΟΥΤΕ ΩΣ ΣΚΕΨΗ

Πρόσθεσε δε πως «Εν τω μεταξύ έχει παραταθεί μια βδομάδα η συγκρότηση των διοικήσεων στα Νομικά Πρόσωπα και σήμερα που μιλάμε δεν έχουν πλήρη ενημέρωση από τη διοίκηση οι προτεινόμενοι πρόεδροι και όλοι όσοι ασχολούνται με τα Νομικά Πρόσωπα σχετικά με την οικονομική κατάσταση αυτών. Υπάρχουν περιπτώσεις που κόβονται ή θα κοπούν τηλεφωνικές συνδέσεις σε σχολεία. Αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα. Και μετά η κα Τσανάκα μιλάει για συνεργασία. Αν εννοεί συνεργασία το να μείνουν στις καρέκλες τους κάποιοι συνεργάτες της, αυτό να το ξεχάσει. Δεν υπάρχει ούτε ως σκέψη. Αν σκέφτεται να προσέλθει στη συνάντηση που θα κάνει ο δήμαρχος με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης με αυτό το σκεπτικό, δηλαδή να κρατήσουμε τις καρέκλες μας, αυτό πρέπει να το ξεχάσει.

Το πάρτυ τελείωσε. Εμείς είμαστε περαστικοί αλλά διαχειριζόμαστε τα λεφτά την Καβαλιωτών και πρέπει να σεβόμαστε και το παραμικρό ευρώ. Αυτό που θα χαλούσαν χρήματα σε εκδηλώσεις χωρίς φειδώ –χρειάζονται οι εκδηλώσεις, δε λέω- τεράστια ποσά επί μία πενταετία, αυτό έχει τελειώσει. Έχουμε άλλες προτεραιότητες, αλλού πρέπει να ρίξουμε τη βαρύτητα. Οι πολίτες θέλουν άλλα πράγματα από μας. Εμείς είμαστε ανοιχτοί για συνεργασίας. Το μεγάλα ζητήματα της Καβάλας δεν λύνονται μόνο από μία διοίκηση. Και μου προξενεί εντύπωση ότι εν γνώσει της κας Τσανάκα επί 5 χρόνια, όχι μόνο δεν έδινε χείρα συνεργασίας στην αντιπολίτευση. Ίσα- ίσα την αντιπολίτευση την έβαλε στο περιθώριο πολλές φορές με τρόπο μειωτικό και προσβλητικό για μέλη παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Εμείς λέμε ότι τα προβλήματα της Καβάλας δεν λύνονται από καμία διοίκηση χωρίς συνεργασία. Και θεωρώ ότι αν όλοι βάλουμε το χέρι μας μπορούμε να πάμε την Καβάλα μπροστά. Λέω να κάνουμε ένα βήμα πίσω, να βάλουμε τον εγωισμό μας λίγο πιο πίσω, μήπως και κάνει η Καβάλα μας κάποια βήματα μπροστά. Τα μεγάλα ζητήματα πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε από κοινού».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *