Οδηγίες και έλεγχοι  στην αγορά Καβάλας λίγο πριν το Πάσχα

Χθες το μεσημέρι ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θόδωρος Μαρκόπουλος μαζί με υπηρεσιακούς παράγοντες έδωσαν συνέντευξη τύπου κατά την οποία ενημέρωσαν το πρόγραμμα για την Εβδομάδα Υγείας καθώς και ζητήματα που αφορούν την αγορά των τροφίμων κατά την περίοδο του Πάσχα .

  Ο κ. Μαρκόπουλος είπε πως «οι τρείς υπηρεσίες της Π.Ε.Κ. τώρα που πλησιάζει το Πάσχα, όπως προβλέπεται από την υπηρεσία και παρά την στενότητα που υπάρχει  σε ανθρώπινους πόρους, διεξαγάγει ελέγχους για την διασφάλιση της υγείας των καταναλωτών. Πρόκειται για την Κτηνιατρική Υπηρεσία, την Διεύθυνση Υγείας και την Διεύθυνση Εμπορίου, με τους προϊσταμένους τους κ Αϊναλίδου, Χίζαρη και Λαζαρίδη αντίστοιχα. Γίνεται προσπάθεια ενημέρωσης των καταναλωτών γιατί σε πολλές περιπτώσεις χωρίς το ενεργό ενδιαφέρον του καταναλωτή δεν μπορούν να αποδώσουν μόνο οι έλεγχοι. Η ενημέρωση έχει μεγαλύτερη αξία την δεδομένη στιγμή που η οικονομική δυσκολία που ταλαιπωρεί όλους τους ανθρώπους πολλές φορές τείνει να οδηγήσουν κάποιοι άνθρωποι την σκέψη τους σε ένα φάσμα εκπτώσεων από τις ποιοτικές προδιαγραφές.   Οι υπηρεσιακοί παράγοντες μέσω από τα μέσα επικοινωνίας θα προσπαθήσουν αν δώσουν καίριες οδηγίες στους καταναλωτές για το τι πρέπει να προσέξουν εν όψει των ημερών του Πάσχα που θα καταναλωθούν σφάγια και αμνοερίφια, εντόσθια» .

ΑΝΑΦΟΡΕΣ

Η προϊσταμένη της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας κ Αϊναλίδου Θάλεια,  αναφέρθηκε στα αμνοερίφια, τα παραπροϊόντα τους και τα αυγά. Όπως είπε «η προμήθεια πρέπει να γίνεται από εγκεκριμένα καταστήματα  και να προσέχει να έχουν πάνω τους τις σημάνσεις καταλληλότητας. Η σήμανση των σφαγίων που έχουν κρεοσκοπηθεί είναι μια ωοειδής σφραγίδα χρώματος μπλε αν έχουν εκτραφεί και σφαγεί σε ελληνικό σφαγείο, αν προέρχονται από άλλη ευρωπαϊκή χώρα η σφραγίδα θα είναι μπλε ή κόκκινη και όσο προέρχονται από τρίτες χώρες η σφραγίδα τους θα είναι χρώματος καφέ. Τα παραπροϊόντα διατίθενται είτε πάνω στο σφάγιο είτε ξεχωριστά. Ο καταναλωτής θα πρέπει να μην παρουσιάζουν αλλοιώσεις. Όταν είναι κατεψυγμένα απαγορεύεται να αποψύχονται και να διατίθενται στους χώρους λιανικής πώλησης.  Τα αυγά έχουν πάνω στην συσκευασία και στο κέλυφος έναν κωδικό ο οποίος αποτελείται από έναν αριθμό ακολουθούμενο από την ένδειξη EL  ή τον κωδικό εκτροφής. Τα αυγά έχουν αριθμούς από το 1 έως το 4 που σημαίνει  το Ο πως προέρχονται από βιολογική εκτροφή, το 1 ότι είναι ελευθέρας βοσκής, το 2 ότι προέρχονται από εκτροφή όρνιθων που εκτρέφονται σε δάπεδο με στρωμνή και το 4 ότι προέρχονται από κότες που εκτρέφονται σε κλωβούς. Όλα τα αυγά διατηρούνται 28 μέρες σε δροσερό περιβάλλον. Στις λαικές δεν φαίνονται οι κωδικοί όμως στο πάγκο θα φαίνεται το ονοματεπώνυμο του παραγωγού.  Επισήμανση σημαντική είναι τα αυγά να μη πλένονται και να τοποθετούνται στο ράφι γιατί αφαιρείται μια προστατευτική μεμβράνη που βρίσκεται γύρω από το αυγό που το προστατεύουν από επιμολύνσεις».

 ΕΛΕΓΧΟΙ

Από την πλευρά του ο προιστάμενος της Διεύθυνσης Εμπορίου κ. Λευτέρης Λαζαρίδης, μίλησε τους εκτεταμένους ελέγχους που γίνονται στα προιόντα του κρέατος όπου έχουν εντατικοποιηθεί και προσανατολίζονται στο κρέας . Κατά τη προμήθεια του κρέατος θα πρέπει ο καταναλωτής να παρατηρεί τα προιόντα που υπάρχουν στις προθήκες πώλησης των κρεοπωλείων. Θα πρέπει να υπάρχει η πινακίδα που να φέρει το είδος του κρέατος,το τεμάχιο, αν είναι με οστά ή άνευ, την προέλευση του και την τιμή του. Ως προέκταση προσθέτω ότι δεν μπορεί ναυπάρχει ένα αποψυγμένο προιόν από τον κρεοπώλη . Η απόψυξη πρέπει να γίνεται από εγκεκριμένη μονάδα απόψυξης και είναι υποχρεωμένος ο πωλητής να φέρει την πινακίδα ότι το προιόν είναι αποψυγμένο.   Από το  Μεγάλο Σάββατο μέχρι την Κυριακή του Θωμά,  οι συκωταριές και κεφαλάκια στα αμνοερίφια μπορούν να πωλούνται όλα μαζί, ενώ τις υπόλοιπες μέρες οι συκωτεριές και τα κεφαλάκια πωλούνται ξεχωριστά .

Αναφερόμενος στα ωπορολαχανικά ο κ Λαζαρίδης, είπε πως πρέπει επίσης να φαίνονται σε πινακίδες  με το είδος του  προιόντος, την χώρα καταγωγής του ,τον τόπο προέλευσης, την τιμή τους και την ποικιλία τους.   Στα μη προσυσκευασμένα προϊόντα θα πρέπει αν φαίνεται η ονομασία του , η σύνθεσή του και αν αναφέρονται αλλεργιογόνα ή δυσανεξία όπως θέλει η Ευρωπαική και Κοινοτική νομοθεσία.

Προσοχή επίσης πρέπει να δείχνουμε στις προωθητικές ενέργειες που πωλούνται με μειωμένη τιμή τα προϊόντα ή συνοδεύονται από μία παροχή, γιατί πολλές φορές μπορεί το δώρο να το πληρώσουμε πολύ ακριβά.

Ο κόσμος φυσικά θα πρέπει να προσέξει και τους χώρους μαζικής εστίασης. Να ζητάνε τιμοκαταλόγους καθώς και τα έντυπα διαμαρτυρίας που μπορούν να τοποθετηθούν στο ειδικό κουτί και που θα αποστέλλονται στην διεύθυνση Εμπορίου.

Προσοχή και στα καύσιμα . Ο καταναλωτής θα πρέπει να προσέχει τις τιμές και τις ποσότητες.

Για όσους θέλουν να κάνουν καταγγελίες μπορούν να απευθύνονται στην Διεύθυνση Ανάπτυξης Τμήμα Εμπορίου, και στο τηλέφωνο 2513.503.660 που λειτουργεί πρωί και απόγευμα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΓΕΙΑΣ

Από την πλευρά του ο κ Χίζαρης από τη Διεύθυνση Υγείας είπε πως «πέρα από την τυπική αναφορά των ελέγχων που γίνονται συνεχώς όλο τον χρόνο  και για όσα είπαν οι συνάδελφοί του, συμπλήρωσε για το προϊόν του τσουρεκιού που είναι κατά κύριο λόγο το δώρο του Πάσχα . Αν το αγοράζουμε είπε το τσουρέκι από το αρτοποιείο μπορεί να είναι εκτός συσκευασίας, ,αλλά αν το αγοράζουμε από πρατήριο άρτου ή άλλες μονάδες που μπορούν να πουλήσουν τυποποιημένα μπορεί  να είναι σε σακούλες με τις ενδείξεις που πρέπει.  Τα νηστήσιμα είδη πρέπει να προσφέρονται κατά τον ίδιο τρόπο επίσης με την αναγραφή του είδους ,του βάρους και τα αλλεργιογόνα που πρέπει να αναγράφονται στην συσκευασία. Οι έλεγχοι θα γίνονται επίσης και στα καταστήματα μαζικής εστίασης».

 

 

ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΥΓΕΙΑΣ 16-22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Ο κ Χίζαρης αναφέρθηκε επίσης και στην Εβδομάδα Υγείας που θα γίνει στην Καβάλα από 16-22 Απριλίου που θα γίνει  από την Διεύθυνση Υγείας  σε συνεργασία με τους Γιατρούς του Κόσμου .

Η εβδομάδα θα περιλαμβάνει επισκέψεις της κινητής παιδιατρικής μονάδας, οδοντιατρικής και οφθαλμολογικής σε όλο τον Νομό Καβάλας.  Παράλληλα θα γίνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα απ το κέντρο «Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδας» στα σχολεία, για την βοήθεια των τυφλών ατόμων, σε συνεργασία με τον σύλλογο ΑμεΑ. Επίσης θα γίνει ενημερωτική εκδήλωση στη Ι.Μ.Φ.Ν.Θ. για την υγιεινή στον κύκλο των  τροφίμων , την οικιακή κουζίνα ,το μήλο και την σοκολάτα. Όπως επίσης και ομιλία στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου για τα εμβόλια σε παιδιά και ενήλικες  και το αντιεμβολιαστικό κίνημα.  Ομιλίες για την εθελοντική αιμοδοσία, τις μεταμοσχεύσεις οργάνων, την πρόληψη από τις εξαρτήσεις στους εφήβους, βιωματικά εργαστήρια από τη Μονάδα Ψυχικής Υγείας ,ενώ  θα γίνουν  επιδείξεις κίνησης  αναπηρικών αμαξιδίων με τα μέσα μαζικής μεταφοράς .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *