Νομικά θα προσφύγει η Συντονιστική Επιτροπή κατά του ΤΑΡ για την όδευση του αγωγού

Στην απόφαση να καταγγείλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις αντίθετες με τον κανονισμό ενέργειες κυβέρνησης και ΤΑΡ, όπως τις χαρακτηρίζει, θα προβεί η συντονιστική επιτροπή αγώνα κατά της όδευσης του αγωγού ΤΑΡ, όπως έκανε γνωστό χθες  ο καθηγητής του Δ.Π.Θ. Μιχάλης Χρυσομάλλης, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που δόθηκε στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων.

Στη συνέντευξη έδωσαν το «παρών» οι δημοτικοί σύμβουλοι Θοδωρής Μουριάδης, Βαγγέλης Παππάς, Μάκης Παπαδόπουλος και Άρης Βέρρος, ο αντιπρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Α.Μ. Θόδωρος Παπαδόπουλος και φυσικά ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καβάλας Θέμης Καλπακίδης αλλά και άλλα μέλη της Επιτροπής όπως οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Κελαϊδάκης και Πουρσαέφ, κ.λ.π.  . Εκ μέρους της διοίκησης του Δήμου Καβάλας  δεν παρέστη κάποιος εκπρόσωπος.

ΤΗΡΗΣΑΝ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

«Εδώ και πέντε χρόνια γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια να πείσουμε για την αλλαγή όδευσης του αγωγού. Πλην της διοίκησης του δήμου, αυτοί που είναι παρόντες προσπαθούν να εφαρμόσουν τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Οι παρατάξεις τήρησαν τις αποφάσεις. Ο Αγροτικός Σύλλογος κατέθεσε αίτημα στον δήμο για τις άδειες, αλλά δεν πήραμε απαντήσεις. Καταγγέλουμε την κοινοπραξία για το ότι μπήκε σε χωράφια οι ιδιοκτήτες των οποίων δεν το γνώριζαν. Έγιναν μηνύσεις, αλλά τα αυτόφωρα είναι μόνο για εμάς», τόνισε στις δηλώσεις του ο κ. Καλπακίδης.

ΣΥΜΠΡΑΞΗ

Από την πλευρά του ο καθηγητής ευρωπαϊκού δικαίου του Δ.Π.Θ. σημείωσε αρχικά ότι  «Κληθήκαμε πρόσφατα να συμπράξουμε και η εμπλοκή μας έχει περίπου εδώ και15 μέρες. Ο ΤΑΡ είναι έργο ευρωπαϊκού κοινού ενδιαφέροντος, τα οποία διέπονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Τοποθετούνται σε έναν κανονισμό και διέπονται από νομικό καθεστώς που πρέπει να τηρείται. Έτσι δικαιολογείται η εμπλοκή μας. Είμαστε σε πρώιμη φάση και αυτά που βρήκε η έρευνα δεν θα διαρεύσουν, αλλά στο τέλος της άλλης εβδομάδας θα είναι το κείμενο έτοιμο. Δυο σκοπούς παράλληλους έχει ο κανονισμός αυτός, να διασφαλίσει τη γρήγορη εκτέλεση του έργου και να διασφαλίσει ότι στο σχεδιασμό του έργου θα υπάρχει διαφάνεια και διαβούλευση. Με ειδικές διατάξεις αναλυτικές και λεπτομερείς δεν αφήνουν περιθώριο μη τήρησης από κράτος και κοινοπραξία του κανονισμού».

Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ

«Ο κανονισμός είναι μια πράξη αμέσου εφαρμογής και υπερέχει έναντι κάθε διατάξεως νόμου. Είναι υποχρεωμένο το κράτος να τον εφαρμόσει. Δίνει επίσης δικαίωμα σε όποιο άτομο θέλει να τον επικαλεστεί. Αυτό είναι καλό για εμάς.

Η διαβούλευση έγινε μετά τη ΜΠΕ, υπάρχουν σημεία που πρέπει να δούμε, που μπορούμε να επικαλεστούμε. Θα συλλέξουμε στοιχεία, αν και δεν είναι εύκολο αυτό, αλλά θα το κάνουμε. Στο δικονομικό μέρος θα καταγγείλουμε τις αντίθετες με τον κανονισμό ενέργειες κυβέρνησης και ΤΑΡ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή γιατί εγγυήτρια της εφαρμογής του κανονισμού είναι η ελληνική δημοκρατία. Θα κινηθούμε ευελπιστώντας ότι η επιτροπή, που είναι ευαίσθητη, θα κινηθεί κατά του ελληνικού κράτους και σε εθνικό επίπεδο θα κινηθούμε στα ελληνικά δικαστήρια περισσότερο ατομικά», συμπλήρωσε σχετικά ο κ. Χρυσομάλλης.

ΑΛΛΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Από τη μεριά του ο Θόδωρος Παπαδόπουλος αντιπρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Α.Μ. τόνισε ότι  «Το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Α.Μ. έχει σταθερή άποψη από την αρχή. Κάναμε ομάδα εργασίας διεπιστημονική και μελετήσαμε την όδευση κι είχαμε πει ότι δεν είναι ενδεδειγμένη, αφού θίγει τον πρωτογενή τομέα. Μέχρι σήμερα επιμένουμε σε αυτή τη θέση, αλλά υφιστάμεθα μποϊκοτάζ, καθώς φαίνεται ότι οι απόψεις μας δεν είναι αρεστές».

Ο δημοτικός σύμβουλος Βαγγέλης Παππάς ανέφερε ότι  «Τα όσα ειπώθηκαν από τον κ. Χρυσομάλλη είναι μια από τις πτυχές του αγώνα. Η κινητοποίηση είναι στα χωράφια, εκεί που παραβιάζονται τα δικαιώματα. Επειδή η αρχαιολόγια συνεργάζεται άψογα με ΤΑΡ θα παρακαλούσα την εταιρεία να μας …λύσει ένα ακόμη θέμα στον Αμυγδαλεώνα (νεκροταφείο)… προσφέροντας σε ακόμη ένα έργο. Ο ΤΑΡ πρέπει να περάσει από τα βουνά.

Ο Μάκης Παπαδόπουλος από τη μεριά του σημείωσε ότι «Έχουμε δείξει σοβαρότητα κι εφαρμόζουμε ομόφωνες αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Να εξαντλήσει η δήμαρχος όλα τα περιθώρια για να βρεθεί λύση».

Ο Θοδωρής Μουριάδης σημείωσε ότι  «Έμπρακτα δείχνουμε τη στήριξη δημοτικού συμβουλίου. Η γη υψηλής παραγωγικότητας για εμάς πρέπει να μείνει ως έχει. Μη ξεχνάμε ότι έρχονται κι άλλοι αγωγοί στην περιοχή μας. Δεν θα γίνουμε λεωφόρος αγωγών».

Τέλος, ο Άρης Βέρρος υπογράμμισε ότι  «Δεν είμαστε αντίθετοι με έργο, αλλά με την όδευση. Κάθε μέρα θα βλέπουν οι δημότες ότι ο αγώνας αφορά όλη κοινωνία και είναι δίκαιος. Η διοίκηση του δήμου δυστυχώς δεν είναι μαζί σε αυτόν τον αγώνα, γιατί αποδέχεται χρήματα για εκδηλώσεις. Διευκολύνει την εταιρεία, υπογράφει για το έργο (ύδρευσης – άρδευσης). Δεν είναι μαζί μας. Επιτέλους ας πει την αλήθεια. Έχουμε δώσει ραντεβού στα χωράφια και θα είμαστε συνεπείς σε αυτήν την υπόσχεση».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *