Νίκος Παναγιωτόπουλος: Η Αγία Μαρίνα πρέπει πάση θυσία να συνεχίσει να λειτουργεί

Σε ανακοίνωση του ο βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος σημειώνει ότι Στην τελευταία μας επίσκεψη στο Ίδρυμα «Μέριμνα για το Ειδικό Παιδί» Αγία Μαρίνα καταγράψαμε τα δεδομένα της υφιστάμενης κατάστασης του Ιδρύματος και το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχει αυτό περιέλθει, με τον κίνδυνο παύσης της λειτουργίας του να είναι περισσότερο ορατός από ποτέ.

Οι οφειλές ύψους 396.000 ευρώ του Ιδρύματος προς το Ι.Κ.Α. (οι οποίες περιλαμβάνουν προσαυξήσεις και πρόστιμα 125.000 ευρώ) και η μη χορήγηση, για το λόγο αυτό, της απαραίτητης πιστοποίησης από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στερούν από το Ίδρυμα τη δυνατότητα είσπραξης των εντελώς αναγκαίων για την ομαλή λειτουργία του χρηματοδοτικών πόρων».

Με ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής κ.  Παναγιωτόπουλος στη Βουλή επισημαίνει τα προβλήματα και τον κίνδυνο να κλείσει το Ίδρυμα ζητώντας από τους αρμόδιους Υπουργούς να διευκρινίσουν τις προθέσεις και το σχεδιασμό της κυβέρνησης.

Ακολουθεί αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ (Α.Π. 8040/8-9-2016)

ΠΡΟΣ: τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο
  τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό
  τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργο Κατρούγκαλο
   
ΘΕΜΑ: Κινδυνεύει με κλείσιμο το Ίδρυμα «Μέριμνα για το Ειδικό Παιδί» Αγία Μαρίνα

 

Το Ίδρυμα «Μέριμνα για το Ειδικό Παιδί» Αγία Μαρίνα είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 1975 από γονείς ατόμων με αναπηρία και ανθρώπων με ευαισθησία και ενδιαφέρον για την ευάλωτη αυτή κοινωνική ομάδα. Στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτήριο στην Καβάλα και λειτουργεί ως παιδαγωγική και εκπαιδευτική μονάδα ατόμων με πολύ βαριά συμπτώματα νοητικής αναπηρίας και κινητικών προβλημάτων. Στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος έχουν φιλοξενηθεί μέχρι και 55 παιδιά με στόχο τη βελτίωση της συμπεριφοράς τους, την εκπαίδευση και την ένταξη τους στην κοινωνία.

Οι εντελώς αναγκαίες δαπάνες για την εύρυθμη λειτουργία του Ιδρύματος υπολογίζονται στις 7.500 – 8.000 ευρώ περίπου ανά μήνα. Οι οικονομικοί πόροι του Ιδρύματος περιλαμβάνουν τις καταβολές των νοσηλίων από τον ΕΟΠΥΥ, ύψους 6.000 ευρώ περίπου ανά μήνα και τις δωρεές από ιδιώτες.

Το ΙΚΑ, εξαιτίας των οφειλών του Ιδρύματος «Μέριμνα για το Ειδικό Παιδί» Αγία Μαρίνα προς αυτό, ύψους 396.000 ευρώ (Αύγουστος 2016), κατάσχει τη μηνιαία χρηματοδότηση από τον ΕΟΠΥΥ προκαλώντας οικονομική ασφυξία στο Ίδρυμα.

Το Ίδρυμα, εδώ και τρία περίπου χρόνια, δεν λαμβάνει επιχορηγήσεις από το κράτος ή την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης δεν έχει χορηγήσει σε αυτό την απαραίτητη πιστοποίηση. Τον τελευταίο χρόνο, με χρήματα που δώρισε η Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, πραγματοποιήθηκαν οι αναγκαίες εργασίες τακτοποίησης ορισμένων οικοδομικών αυθαιρεσιών στις κτηριακές εγκαταστάσεις, ωστόσο η διαδικασία χορήγησης της πιστοποίησης δεν έχει ολοκληρωθεί καθώς παραμένει σε εκκρεμότητα η ρύθμιση των οφειλών του Ιδρύματος προς το ΙΚΑ.

Επειδή η κατάσταση των οικονομικών του Ιδρύματος είναι τόσο δραματικά οριακή που είναι αδύνατο να ανταπεξέλθει ακόμα και στις οφειλές του στη ΔΕΗ, η οποία έχει δώσει προθεσμία έως τις 15 Σεπτεμβρίου για την καταβολή μέρους των οφειλών, προκειμένου να μην προχωρήσει σε διακοπή της ηλεκτροδότησής των εγκαταστάσεων του Ιδρύματος,

Επειδή το κλείσιμο του Ιδρύματος «Μέριμνα για το Ειδικό Παιδί» Αγία Μαρίνα θα οδηγήσει σε περαιτέρω κοινωνική απομόνωση των ατόμων με βαριάς μορφής αναπηρία που φιλοξενεί διότι αυτά δεν γίνονται δεκτά σε άλλες Μονάδες Φροντίδας της περιοχής,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι αρμόδιοι Υπουργοί

  1. Προτίθεστε να προχωρήσετε σε μία ευνοϊκή για τη βιωσιμότητα του Ιδρύματος ρύθμιση των οφειλών του στο ΙΚΑ, διαγράφοντας παράλληλα τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα (125.000 ευρώ περίπου από τη συνολική οφειλή των 395.000) ώστε να αρχίσουν να καταβάλλονται στο Ίδρυμα τα νοσήλια από τον ΕΟΠΥΥ και να αρθεί το οικονομικό αδιέξοδο;
  2. Πότε σκοπεύετε να προβείτε στην χορήγηση της πιστοποίησης του Ιδρύματος;
  3. Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να εξετάσει το ενδεχόμενο, ως ύστατη λύση αποτροπής της παύσης λειτουργίας του Ιδρύματος «Μέριμνα για το Ειδικό Παιδί» Αγία Μαρίνα, την ένταξή του στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης;

                                                                                     Ο Ερωτών Βουλευτής

                                                                                    Νίκος Παναγιωτόπουλος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση