Νίκος Παναγιωτόπουλος: «Αν η Ελλάδα συνεχίζει να απειλείται θα έχει κάθε δικαίωμα να αντιδράσει με κάθε τρόπο, ακόμη και δυναμικό»

 Ο Καβαλιώτης Υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος μέχρι σήμερα έχει δώσει εξετάσεις και τις έχει περάσει με άριστα. Ο υπουργός έκανε δηλώσεις για την μέχρι σήμερα κυβερνητική πολιτική, αρχής γενομένης από τα Ελληνοτουρκικά.

Σύμφωνα με τον Καβαλιώτη υπουργό «Η κατάσταση είναι καινούρια, άνευ προηγουμένου θα έλεγα. Όχι κυρίως από δική μας υπαιτιότητα αλλά από αυτή των γειτόνων μας, οι οποίοι σε επίπεδο επιθετικής πολιτικής αλλά και πράξεων θα έλεγα ότι έχουν ξεφύγει. Έχουν ξεφύγει όταν σχεδόν κάθε μέρα ένας κορυφαίος διπλωματούχος κάνει μια δήλωση προκλητική. Και επίσης υπάρχουν και πράξεις που αποτελούν ευθεία αμφισβήτηση και παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας ή άλλων χωρών.

Αυτή η τελευταία συνέχεια των γεωτρήσεων στο οικόπεδο 8 της Κύπρου, στα όρια της ΑΟΖ της Κύπρου εκεί που υποτίθεται ότι έχουν συμφέροντα γαλλικές και ιταλικές εταιρείες το αποδεικνύει ακόμη περαιτέρω. Εμείς ως Κυβέρνηση απλά πήραμε την απόφαση. Και φυσικά αυτό έχει να κάνει με τον πρωθυπουργό που χαράζει πολιτική, τον υπουργό εξωτερικών που είναι ο βασικός βραχίονας άσκησης της εξωτερικής πολιτικής της ελληνικής πολιτείας και κάπως της δικής μου ενέργειας μια και έχω λόγο σε αυτά τα θέματα, κυρίως σε ό,τι αφορά την ανάγκη της χώρας να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Είπαμε λοιπόν ότι πρέπει και εμείς να εκπέμψουμε μήνυμα στιβαρότητας και αποφασιστικότητας. Παρά το όσα ακούγονται για το ταξίδι στην Αμερική και μόνο από την αντίδραση των Αμερικανών, μια και όλοι οι παράγοντες βγήκαν και είπαν καλά λόγια για την Ελλάδα, καθίσταται σαφώς ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέρασε απόλυτα αυτό το μήνυμα. Και είπε με δυο λόγια ότι αν η Ελλάδα συνεχίζει να απειλείται θα έχει κάθε δικαίωμα να αντιδράσει με κάθε τρόπο. Ακόμη και δυναμικό».

ΩΣ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΕΙΠΩΘΟΎΝ…

Και πρόσθεσε πως «Κάποιος έπρεπε να πει τα πράγματα ως έχουν. Και αυτό έκανε και ο πρωθυπουργός και στελέχη μας στις επαφές τους στην Αμερική. Όταν βέβαια η άλλη πλευρά παραβιάζει το διεθνές δίκαιο από εκεί και πέρα κανείς μόνο μήνυμα αποφασιστικότητας πρέπει να εκπέμπει. Όταν για 16 νησιά  αποστρατικοποίηση ζήτησαν για παράδειγμα κάτι που είναι πάρα πολύ μεγάλη υποκρισία, όταν η ίδια η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

Εγώ μίλησα για αυτό και τόνισα το αυτονόητο λέγοντας ότι από την στιγμή που υπάρχει πραγματική απειλή στο Αιγαίο από την Τουρκία εναντίον κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος και αυτά αποδεικνύονται με όλες τις παραβιάσεις, την επιθετική πολιτική πολλών αξιωματούχων θα έλεγα ότι είναι περιττό να μιλάμε για αποστρατικοποίηση.  Ό,τι απειλείται δεν αποστρατικοποιείται. Πολλές φορές νομίζω ότι βουλιάζουμε σε μια πολύπλοκη κατάσταση., Αλλά χρειάζεται και πολλή δουλειά».

ΘΕΛΕΙ ΔΟΥΛΕΙΑ

Ο ίδιος μιλά για έντονη κινητικότητα στη διεθνή διπλωματική σκακιέρα η οποία έρχεται με δουλειά, καλή προετοιμασία και επαφές συνέχειας και εγρήγορσης.

«Δεν είναι τυχαίο ότι σιγά σιγά η κυβέρνηση πετυχαίνει βήματα αλλά δεν είναι εύκολη υπόθεση μια και η Τουρκία αισθάνεται ισχυρή χώρα. Κάποιες κινήσεις τις βγήκαν όπως η ανεμπόδιστη εισβολή στη βόρεια Συρία, μια μονομερής ενέργεια για την οποία κανέναν δεν ρώτησαν ή η υπόθεση συμφωνίας με την  κυβέρνηση Τρίπολης.  Η Τουρκία λειτουργεί ως ταραξίας της περιοχής όμως και αυτό το δέχονται πια πολλοί. Το πολιτικό σύστημα της Αμερικής έχει αλλάξει στάση ενώ ο Πομπέο πήρε θέση υπέρ της στήριξης των ΗΠΑ για τη διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος ενώ και ο Τραμπ που βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο έκανε κινήσεις υπέρ της χώρας μας με τρόπο βέβαια προσεκτικό και ξεκάθαρο. Αναγνώρισε τα καλά πράγματα της Ελλάδας και δήλωσε ότι θα στηρίξει την προσπάθεια. Άρα η Ελλάδα πλέον και αυτή η στάση παγιώνεται, τείνει να θεωρηθεί παράγοντας σταθερότητας και όχι αστάθειας. Δεν είναι η κατάσταση που να μας επιτρέπει να κοιμόμαστε ήσυχα, Θέλει προσπάθεια» τόνισε καταληκτικά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *