Μια υπέροχη βραδιά  παιδιών με ειδικές ανάγκες από την Κύπρο στην Ταβέρνα «Βόσπορος»

Μία πολύ ζεστή βραδιά χθες  Πέμπτη  έζησαν στην Ταβέρνα «Βόσπορος» στον Άγιο Νικόλαο  της Καβάλας τα άτομα του Σωματείου   «Αγάπη»  ΑΜΕΑ από την Κύπρο που φιλοξενούνται στην Καβάλα μέσω του προγράμματος Erasmus + . Τα παιδιά  αυτά είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν την καβαλιώτικη κουζίνα και δη τις σπεσιαλιτέ του Βόσπορου μαζί με τους καθηγητές και τα συνωδά μέλη. Συγκεκριμένα γεύτηκαν μία υπέροχη ψαρόσουπα και άλλα τοπικά εδέσματα συνοδεία κρασιού κ.λ.π.  Τα παιδεία έμειναν απολύτως ικανοποιημένα και σίγουρα θα την θυμούνται την βραδιά για πολύ μεγάλο διάστημα. Η κ. Δέσποινα Χατζησάββα, εκπαιδευτικός, φιλόλογος Ειδικής Αγωγής, συντονίστρια για το πρόγραμμα Erasmus + για το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Καβάλας  με τον τίτλο «Πυγμαλίων και Γαλάτια» έκανε σχετικές δηλώσεις.

Όπως  τόνισε αρχικά στον «Βόσπορο»  χθές έκαναν μία παραδοσιακή Καβαλιώτικη γευσιγνωσία στηριζόμενοι στο κύριο προϊόν  της Καβάλας , το ψάρι, με κύριο πιάτο την ψαρόσουπα καθώς πρόκειται για ένα πιάτο που δεν  το συνηθίζουν κάτω στην Κύπρο.  «Λόγω δε της ταλαιπωρίας που υπέστημεν όλοι αυτές τις ημέρες με τις επαφές που είχαμε, μας ταιριάζει το πιάτο  αυτό απόλυτα» σημείωσε αρχικά.

ΟΜΑΔΑ

Σε ότι αφορά αυτή την ομάδα των ΑΜΕΑ από την Κύπρο, εξήγησε ότι  πρόκειται για ένα Σωματείο, το Σωματείο «Αγάπη, Φίλοι Ατόμων Με ειδικές Ανάγκες»,  με έδρα την Λευκωσία, το οποίο μεριμνά για παιδιά με ειδικές ανάγκες από όλη την περιοχή της Μεγαλονήσου, της Κύπρου,  και προχθές υπήρχαν παιδιά από την Λευκωσία, από τα χωριά της  ελεύθερης παραλιακής περιοχής της Αμμοχώστου, τα Κοκκινοχώρια, το Παραλίμνι και από διάφορα σχολεία, όπως η Τεχνική Σχολή  της Λευκωσίας.  «Τα παιδιά έχουν διάφορες ειδικότητες  και κάποια από αυτά ασχολούνται και με τα τουριστικά  και είναι ένα κομμάτι το οποίο το καλλιεργούμε αυτήν την στιγμή  μέσα από τους δρόμους  του  Κρασιού, της γευσιγνωσίας, της παραδοσιακής  κουζίνας» σημείωσε χαρακτηριστικά.

ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ

Με λίγα λόγια, γίνεται μία ανταλλαγή ομάδων παιδιών ΑΜΕΑ μεταξύ της Καβάλας και της Κύπρου  μέσα  από το πρόγραμμα  Erasmus + που ανήκει στην κατηγορία ΚΑ1, δηλαδή Ανταλλαγές Νέων κινητικότητα Νεολαίας (Youth in Action)  και στηρίζεται στην ανταλλαγή ομάδων νέων ΑΜΕΑ.  Στο πλαίσιο αυτό πριν από 10 ημέρες  η ομάδα της Καβάλας μαζί με εθελοντές  και την αρωγή Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών Ανατολικής Μακεδονίας  Θράκης  που έχει έδρα την Καβάλα  καθώς και παιδιά του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου επισκέφθηκαν την Κύπρο από τις 13-21 Οκτωβρίου στην Λευκωσία σε ένα αντίστοιχο πρόγραμμα δράσεων.  Έτσι στο ίδιο ακριβώς πλαίσιο έγινε η επίσκεψη στην Καβάλα των παιδιών του Σωματείου «Αγάπη»  καθώς η ανταλλαγή είναι αμοιβαία καθώς το πρόγραμμα αυτό καλλιεργεί   την αλληλεπίδραση των παιδιών, αυτό είναι το σημαντικότερο κομμάτι του. «Στηριζόμαστε στις αρχές της τυπικής μάθησης  μέσα από την διαδικασία της εκπαίδευσης  αλλά κυρίως της μη τυπικής που πηγάζει μέσα από αυτή την ανταλλαγή, μέσα από αλληλοδιδασκαλία, ομαδοσυνεργατική  και την αλληλεπίδραση των παιδιών σε πολλά επίπεδα όπως στο κοινωνικό, στο προσωπικό και στο διαπροσωπικό, στις φιλικές σχέσεις  κλπ.» σημείωσε καταληκτικά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.