«Μια ιστορία 2,5 χρόνων που έχει αίσιο τέλος» χαρακτήρισε ο πρώην βουλευτής Γιάννης Πασχαλίδης την ενίσχυση της πυροσβεστικής υπηρεσίας λιμένος με σύγχρονο πλοίο

Πονεμένη χαρακτήρισε την υπόθεση του Πυροσβεστικού Λιμενικού Σταθμού Καβάλας ο π. βουλευτής κ. Γιάννης Πασχαλίδης  καθώς χρειάστηκαν 2,5 χρόνια μετά από παρεμβάσεις του για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες στέγασης και λειτουργίας της.

Όπως τόνισε αρχικά  «Πραγματικά αυτή είναι μια πονεμένη ιστορία που μας ταλαιπωρεί εδώ και πολύ καιρό. Μπορώ να πω ότι έχουν αλλάξει από τότε, 4 αρχηγοί πυροσβεστικής. Η διαδικασία ξεκίνησε όταν ήμασταν εμείς κυβέρνηση και το πλοίο το πυροσβεστικό αχρηστεύθηκε και έπρεπε να φύγει.

Τότε δημιουργήθηκε και το θέμα για την Πυροσβεστική Ασφάλεια του λιμένος. Γιατί εδώ στην πόλη μας, υπήρχαν εκτός από τις λιμενικές εγκαταστάσεις, εκτός από τις εγκαταστάσεις πετρελαίου, εκτός από τη ΒΦΛ και τα κρουαζιερόπλοια.

Για αυτό και ξεκίνησα τότε τις διαδικασίες να έρθει εδώ το πυροσβεστική πλοίο σκεπτόμενος μάλιστα ότι είχαμε στη διάθεση μας και 15 άτομα πυροσβέστες οπότε υπηρετούσαν στο πλοίο. Τότε νοίκιαζαν διαμέρισμα στο κέντρο της Καβάλας. Πηγαίνοντας λοιπόν στο πρώτο κατά σειρά ετών αρχηγό, του έθεσα το θέμα, δεν έγινε κάτι και φτάσαμε στο δεύτερο κατά σειρά αρχηγό, τον κ. Παπαγεωργίου, ο οποίος μου είπε ξεκάθαρα ότι θα πρέπει να βρούμε λιμενικές κτηριακές εγκαταστάσεις μέσα στο στο λιμάνι γιατί αλλιώς δεν θα μας δώσει το πλοίο».

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΗΚΕ

Πρόσθεσε δε ότι ο Οργανισμός Λιμένα  Καβάλας  (ΟΛΚ)  αμέσως ανταποκρίθηκε, μας έδωσε εγκαταστάσεις αλλά έπρεπε να γίνουν κάποιες εργασίες γιατί δεν ήταν σε καλή κατάσταση ο χώρος. Ο τότε αρχηγός μου δήλωσε και πάλι ξεκάθαρα ότι αφού βρήκα εγκαταστάσεις θα πρέπει και να φτιαχτεί κατάλληλα ο χώρος. Απευθύνθηκα άμεσα σε  φορείς, ο καιρός όμως περνούσε και δεν κατάφερα κάτι.

Κάποιος δημόσιος φορέας δεν μπορούσε να βοηθήσει. Άρχισα τότε να χτυπώ πόρτες ιδιωτών, όπως η ΔΕΠΑ, η REVOIL και η ΒΦΛ. Και ο ΟΛΚ χτύπησε την πόρτα του Μελλισανίδη. Μαζί με τον ΟΛΚ συγκεντρώσαμε το ποσό, το οποίο το διαχειρίσθηκε ο ΟΛΚ και το κτήριο έγινε όπως θα έπρεπε. Άριστες εγκαταστάσεις.

Δύο μήνες πριν πέσει η ΝΔ μαθαίνουμε ότι πρέπει να βγει μια ΚΥΑ μεταξύ τριών υπουργών που να δίδει την άδεια στον ΟΛΚ να παραχωρήσει τις λιμενικές εγκαταστάσεις, το κτήριο δηλαδή στην Λιμενική Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Σε δύο μήνες δεν προλάβαμε, ήρθε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, κάπου το θέμα ξεχάσθηκε και όταν πέρασε λίγο ο καιρός και πήγα να ανακαινίσω το θέμα, είδα ότι τα έγγραφα είχαν χαθεί. Πήγα στα υπουργεία και είπα το πρόβλημα και εκεί μου έδωσαν σημασία και μου ζήτησαν επικαιροποίηση των εγγράφων. Ο ΟΛΚ έστειλε τα καινούρια έγγραφα και από εκεί και πέρα άρχισε επί ένα χρόνο μια διαδικασία για το πότε θα υπογράψουν οι τρεις υπουργοί, Ναυτιλίας, Οικονομικών και Ανάπτυξης και Υπηρεσίας του Πολίτη. Αυτό με πολύ κυνήγημα κατάφερα και το πέτυχα ώστε να βγει μια ΚΥΑ που να εκχωρεί ο ΟΛΚ στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Λιμένα Καβάλας αυτή η παραχώρηση».

ΑΛΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Ο κ. Πασχαλίδης συμπλήρωσε πως  «Στην πορεία όμως ανέκυψε και άλλο πρόβλημα.

 

Το προσωπικό της Π.Υ. έχει μετατεθεί. Το πλοίο έτοιμο στην Θεσσαλονίκη μας αναμένει έχοντας ήδη φύγει από τον Πειραιά με τελικό προορισμό την Καβάλα. Άρα πρέπει να ξεκινήσει μια νέα διαδικασία προκειμένου να έρθει το προσωπικό και να έρθει και το πλοίο. Μπορεί να φαίνεται μια μακρά διάρκεια εμπρός μας, αλλά 2.5 χρόνια συνολικά χρειάσθηκε να λύσω ένα μήνα που δεν λύθηκε σε δύο μήνες και ενόσω η ΝΔ ήταν κυβέρνηση. Και με κατηγόρησαν κάποιοι για αυτό, όταν τελικά φθάσαμε να χρειαζόμαστε τόσο μεγάλο διάστημα για να πάρουμε τις υπογραφές. Και κάποιοι με κατηγόρησαν… αλλά χρειαζόμασταν το πλοίο λόγω των κρουαζιερόπλοιων, των πλοίων και όλων όσων κινούνται στο λιμάνι. Είναι μείζον θέμα ασφάλειας και κάλιο αργά παρά ποτέ η ολοκλήρωση της διαδικασίας».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *