Με τους απλήρωτους συμβασιούχους  συναντήθηκε χθες η δήμαρχος Καβάλας   που διαμαρτύρονται γιατί δεν πληρώνονται

Ως γνωστό, το  θέμα των συμβασιούχων στην υπηρεσία Καθαριότητα του Δήμου Καβάλας τέθηκε προχθές στη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας από τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου κ. Ευθύμη Μακρογιάννη. Οι συμβασιούχοι αυτοί βρίσκονται σε ομηρία εδώ και τρεις μήνες σύμφωνα με τον κ. Μακρογιάννη, καθώς δεν έχουν κανονική μισθοδοσία, δεδομένου ότι είναι «μπαλάκια» μεταξύ Επιτρόπου, Δήμου Καβάλας και υπουργείου Εσωτερικών. Οι εργαζόμενοι είναι σε έναν κυκεώνα μεταξύ των διαταγμάτων Παυλόπουλου και Σκουρλέτη, με αποτέλεσμα να μην υπογράφει ο Επίτροπος Καβάλας τη μισθοδοσία αυτών των συμβασιούχων καθώς πιστεύει ότι κάτι τέτοιο δεν είναι νόμιμο… . Για το λόγο αυτό ο κ. Μακρογιάννης ζήτησε να δοθεί ένα τέλος σε αυτήν την τρίμηνη παρανομία, καθώς αυτοί οι άνθρωποι εργάζονται εδώ και τρεις μήνες απλήρωτοι και το Εργατικό Κέντρο θα τους στηρίξει και στα δικαστήρια, ενώ αναμένεται να κινηθούν και με κινητοποιήσεις και θα εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια που τους δίνει ο νόμος.  Τελικά το Σώμα υιοθέτησε ένα ψήφισμα διαμαρτυρίας που θα προωθηθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών και στον Επίτροπο.

ΜΕ ΤΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟ

Χθες οι απλήρωτοι συμβασιούχοι επισκέφθηκαν την  δήμαρχο  Καβάλας  κ. Τσανάκα στο γραφείο της και της  έθεσαν το θέμα τους τονίζοντας αρχικά ότι  αν υπάρχει κάποια διέξοδο για να λυθεί το πρόβλημα της πληρωμής τους. Η κ. Τσανάκα απάντησε ότι το συζήτησε το θέμα με τους Διευθυντές Προσωπικού και Οικονομικού του Δήμου Καβάλας  και η ίδια συζήτησε με τον Επίτροπο για το θέμα πολλές φορές  όπως το συζήτησε με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Σκουρλέτη αλλά και με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος. Το θέμα έχει να κάνει με τον νόμο που κάνει αναφορά στην κατά παρέκκλιση της προηγούμενης διάταξης και αφορά τον Νόμο του 2004 που δεν επιτρέπει σε κανέναν να εργαστεί πάνω από 2 χρόνια  στους Δήμους γιατί μετά θεωρείται  μόνιμος, δηλαδή μονιμοποιείται.  Για αυτό και πολλοί Επίτροποι σε όλης την χώρα δεν υπογράφουν τα εντάλματα, από τον φόβο μήπως και μονιμοποιηθούν αυτοί οι συμβασιούχοι…  «Η σύμβαση όμως η δική σας, δηλαδή η παράταση σας  έως το τέλος του 2017 δεν γίνεται με αυτόν τον νόμο της κατά παρέκκλισης κάθε προηγούμενης διάταξης» σημείωσε απευθυνόμενοι στους συμβασιούχους. Και πρόσθεσε πως  αυτό αναφέρεται μόνον στην αιτιολογική έκθεση  ενώ η ίδια πιστεύει πως λόγω του ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο έβγαλε τον νόμο αντισυνταγματικό, υπάρχει μία κόντρα μεταξύ υπουργείου και Ελεγκτικού…  Άλλωστε λόγω αυτής της  διαδικασίας ταλαιπωρούνται χιλιάδες  εργαζόμενοι και δήμοι, ενώ η κ. Τσανάκα ανέφερε πως στην Ελλάδα υπάρχουν 3 ειδών Δικαστήρια, του Αρείου Πάγου,  το Συμβούλιο Επικρατείας  και η Ολομέλεια του Ελεγκτικού.  «Οι Δικαστές της Ολομέλειας του Ελεγκτικού δεν υπάγονται στο υπ. Εσωτερικών αλλά στο Υπ. Δικαιοσύνης και είναι ανεξάρτητοι  και μόνον ο υπ. Δικαιοσύνης μπορεί να τους δώσει εντολές» όπως εξήγησε.

Σήμερα υπάρχουν δήμοι που πληρώνουν τους συμβασιούχους επειδή ο Επίτροπος υπογράφει τα εντάλματα για τους συμβασιούχους και αυτοί πληρώνονται μέσω Τραπέζης. Στην καβάλα ο Επίτροπος δεν υπογράφει τα εντάλματα  των συμβασιούχων και έτσι αυτοί δεν πληρώνονται παρότι η ίδια θέλει να τους πληρώσει όταν μάλιστα αυτοί οι εργαζόμενοι είναι απαραίτητοι στον Δήμο Καβάλας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η κ. Τσανάκα πρόσθεσε πως  σε προχθεσινή επικοινωνία που είχε με τον Επίτροπο αλλά και χθεσινή  της επέστρεψε το έγγραφο πληρωμής των ενταλμάτων των συμβασιούχων και της είπε ότι πάρα πολύ σύντομα θα υπάρξει αποτέλεσμα (απόφαση) από το Ελεγκτικό Συνέδριο, μέσα στον Μάρτιο, καθώς αυτή η υπόθεση μόνον δικαστικά λύνεται..  Που σημαίνει ότι είτε θα υπάρξει θετική απόφαση είτε αρνητική……. Η κ. Τσανάκα διευκρίνισε πως  πιστεύει ότι τα 7μηνα και τα 5μηνα που προσλήφθηκαν μέσω ΑΣΕΠ είναι σε καλύτερη θέση από αυτούς που είναι δίμηνοι..  Επίσης ανέφερε ότι τους ζητήθηκε να σπάσουν τις συμβάσεις των συμβασιούχων  κάτι που δεν το κάνει ο Δήμος Καβάλας και για αυτό η ίδια πρότεινε σ το Δημοτικό Συμβούλιο να ασφαλιστούν στο ταμείο για να  φανεί ότι είναι απαραίτητοι. «Το υπουργείο λέει απαγορεύεται να σπάσουν οι συμβάσεις των  συμβασιούχων και ο Επίτροπος λέει σπάστε τις συμβάσεις» σημείωσε επί λέξει η κ. Τσανάκα.  Η ίδια προς τον Επίτροπο εγγράφως διευκρίνισε ότι οι συμβασιούχοι δεν έχουν υπερβεί τα 2 χρόνια και πως δεν προχωρά σε σπάσιμο συμβάσεων  και γι` αυτό μπορούν οι συμβασιούχοι να πληρωθούν  και του τόνισε πως δεν θα πρέπει να  εμπλέκει τα 7μηνα και τα 5μηνα με τα 2μηνα  και αυτό σύμφωνα με την ίδια είναι μέτρο πίεσης.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση