Με τις καλύτερες εντυπώσεις επέστρεψε η αντιδήμαρχος Καβάλας Κορίνα Πρασσά από την Κοπεγχάγη όπου συμμετείχε σε πρόγραμμα για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Με τις καλύτερες εντυπώσεις επέστρεψε η αντιδήμαρχος Καβάλας κ. Πρασσά από την Κοπεγχάγη όπου συμμετείχε στο πλαίσιο του προγράμματος Urban Waste για τη διαχείριση των απορριμμάτων σε τουριστικές πόλεις.

Στις δηλώσεις της η κ. Πρασσά σημείωσε πως «ο Δήμος Καβάλας συμμετέχει σε ένα έργο που ονομάζεται Urban Waste, Αστικά Απόβλητα και αφορά στρατηγικές διαχείρισης απορριμμάτων σε τουριστικές πόλεις. Η συνάντηση ήταν στην Κοπεγχάγη. Η ΔΙΑΜΑΘ είναι ο φορέας διαχείρισης απορριμμάτων της ΑΜΘ, έχει χρηματοδοτηθεί από ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα που αφορά έρευνες και καινοτομίες και ονομάζεται Horizon και συμμετέχει η ΔΙΑΜΑΘ στο έργο Urban Waste. Η μελέτη θα κρατήσει μέχρι το 2019. Είναι μεγάλο έργο, έχει ξεκινήσει το 2016, η πρώτη συνάντηση ήταν στη Φλωρεντία, δεν είχα πάει τότε γιατί ήμουν αντιδήμαρχος Πολιτισμού. Αυτό το έργο αποσκοπεί στην πρόληψη της δημιουργίας αστικών απορριμμάτων και στην ανάπτυξη καινοτόμων πρακτικών ή στρατηγικών σε πόλεις που είναι τουριστικές. Ο Δήμος Καβάλας συμμετέχει πιλοτικά, ο φορέας διαχείρισης απορριμμάτων ΔΙΑΜΑΘ επέλεξε το Δήμο Καβάλας να συμμετέχει ως πιλοτική  πόλη και παραβρέθηκα εγώ μαζί με το μηχανικό περιβάλλοντος και πολιτικής προστασίας κ. Αλέξη Μιχαήλ στην Κοπεγχάγη. Το ταξίδι ήταν από τις 30 Μαΐου ως τις 3 Ιουνίου. Σε αυτές τις συναντήσεις συζητήσαμε πάρα πολύ σε ότι αφορά την ανάπτυξη στρατηγικών οι οποίες στοχεύουν στη μείωση των αστικών απορριμμάτων και υποστηρίξαμε όλοι οι εμπλεκόμενοι την επαναχρησιμοποίηση την ανακύκλωση και πώς θα γίνει καλύτερος αυτός ο χειρισμός στις τουριστικές πόλεις».

ΙΔΕΕΣ

Πρόσθεσε πως «ανταλλάξαμε ιδέες, γνώσεις, είδαμε πώς διαχειρίζονται οι άλλες πόλεις τα απορρίμματά τους. Επίσης επισκεφθήκαμε εγκαταστάσεις επεξεργασίας απορριμμάτων της Κοπεγχάγης όπως ένα εργοστάσιο καύσης απορριμμάτων, πολλά πράσινα σημεία, μας δείξανε πώς λειτουργούν οι υπηρεσίες τους. Το θέμα είναι ότι αυτοί χρησιμοποιούν πάρα πολύ την καύση. Και παράγουν ενέργεια. Και μάλιστα αγοράζουν απορρίμματα ή δέχονται απορρίμματα από άλλους δήμους. Αυτή τη στιγμή έχουν ένα εργοστάσιο καύσης απορριμμάτων το οποίο το γκρεμίζουν και έχουν κάνει μια νέα επένδυση. Τους έχει δοθεί κοινοτική οδηγία να μειώσουν κατά 20% την καύση. Βέβαια είναι πιο μπροστά από μας αλλά όχι πάρα πολύ στην ανακύκλωση όπως σε άλλες πόλεις της Γερμανίας που είχα πάει. Στόχος είναι να μειώσουν την καύση και να αυξήσουν την ανακύκλωση ώστε να χτίσουν πρώτες ύλες χωρίς να χρειάζεται να τις βγάζουν από την αρχή. Υπάρχουν έντεκα πόλεις οι οποίες συμμετείχαν στο έργο και επίσης είναι και 28 εταίροι εκ των οποίων ήταν διάφοροι δήμοι όπως της Λευκωσίας, της Λισαβόνας, της Τενερίφης, η Περιφέρεια της Ηπείρου συμμετέχει και πολλά πανεπιστήμια και ιδιωτικοί οργανισμοί. Η συνάντηση στην Καβάλα θα γίνει στο τέλος του προγράμματος. Τον Ιούνιο του 2018 θα γίνει. Αποκομίσαμε πάρα πολλές ιδέες, όχι βέβαια για την καύση, δεν έχει συζητηθεί κάτι στο Δήμο Καβάλας για καύση απορριμμάτων, αλλά αυτό που μας ενδιέφερε πάρα πολύ και είναι στα άμεσα σχέδιά μας να κάνουμε είναι τα πράσινα σημεία. Είδαμε πολλά παραδείγματα, επίσης μονάδες κομποστοποίησης που είναι στα σχεδία μας να ξεκινήσει στον πρώην Δήμο Φιλίππων και άλλες ιδέες που θεωρώ ότι δεν μπορούν κάποιες να υιοθετηθούν στην Ελλάδα. Κάποιες μπορούμε να τις εφαρμόσουμε. Ήταν πολύ σημαντικό αυτό το ταξίδι. Γενικά όπου πάει κανείς παίρνει ιδέες».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση