Με πτώση της θερμοκρασίας και μέτριας έντασης βροχόπτωση αλλάζει ο μήνας

Πτώση της θερμοκρασίας θα σημειωθεί σήμερα στην περιοχή μας σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες. Σύμφωνα με τον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας κ. Σταύρο Κυβράκη ενδέχεται να εκδηλωθούν και βροχοπτώσεις μετά το μεσημέρι.

Ο κ. Κυβράκης δήλωσε ότι «σύμφωνα, πάντα, με τις προγνώσεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας όντως θα μας επηρεάσει ένα σύστημα από σήμερα το βράδυ. Ουσιαστικά αλλάζοντας το σκηνικό που βιώσαμε σχεδόν όλο τον Οκτώβριο με ένα μίνι καλοκαιράκι. Αυτό αλλάζει. Πρώτα απ’ όλα ως προς τις θερμοκρασίες, θα έχουμε μία αισθητή πτώση γύρω στους 5 βαθμούς και στις υψηλές και στις χαμηλές θερμοκρασίες. Γύρω στους 5 βαθμούς θα είναι οι χαμηλές και γύρω στους 15 οι υψηλές θερμοκρασίες. Επειδή είναι ένα δυναμικό σύστημα αλλάζουν τα προγνωστικά όχι επί της ουσίας αλλά όσον αφορά τον υετό φαίνεται ότι αύριο (σ.σ. σήμερα) θα έχουμε κάποια φαινόμενα και ίσως προς το μεσημέρι σε κάποιες περιοχές να έχουμε και κάποιας μορφής καταιγίδες. Ωστόσο δεν έχουμε αυτό που φαίνεται ότι θα συμβεί στην υπόλοιπη Ελλάδα και κυρίως στον κεντρικό κορμό της χώρας. Μεγάλη πιθανότητα υπάρχει δυστυχώς πάλι για την περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, εκεί στη Χαλκιδική και πιο νότια. Είναι ένα σύστημα που χρειάζεται να το παρακολουθήσουμε και όσοι κινούνται προς εκεί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Στην περιοχή μας δεν φαίνεται να υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα. Ίσως και καθόλου πέρα από τη μέχρι μέτριας έντασης βροχόπτωση, με μικρή πιθανότητα για καταιγίδες. Πρέπει αν κρατήσουμε, όμως, ότι επειδή η μετεωρολογία είναι μια δυναμική επιστήμη που ασχολείται με φαινόμενα που δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθούν στην πορεία τους, πάρα πολλές φορές έχουμε νοιώσει ότι και οι μετεωρολόγοι και η υπηρεσία έχει αστοχήσει. Και δεν το έκανε γιατί δεν είχε δυνατότητα να κάνει σωστή πρόγνωση. Είναι διότι από τη φύση του είναι έτσι το φαινόμενο που εξελίσσεται δυναμικά Εμείς σε κάθε περίπτωση πρέπει να πούμε ότι από ‘δω και πέρα θα έχουμε στη ζωή μας αυτά τα φαινόμενα. Πρέπει να σημειώσουμε και να αξιοποιήσουμε τα ιστορικά δεδομένα, ότι ο Νοέμβριος είναι ο πιο βροχερός μήνας του χρόνου, με τα πιο πολλά φαινόμενα. Άρα ουσιαστικά μπαίνει ο Νοέμβριος με αυτό το σκηνικό. Επίσημα τελειώνει και η αντιπυρική περίοδος και πρέπει από ‘δω και πέρα να ασχοληθούμε με τα φαινόμενα του χειμώνα, πλημμύρες και αργότερα χιονοπτώσεις. Άλλωστε γι’ αυτό έχει προγραμματιστεί και το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας για πλημμύρες, χιονοπτώσεις, που με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη ορίστηκε για τις 12 Νοεμβρίου».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *