Με νομοσχέδιο η κυβέρνηση θέλει να περάσουν στον κρατικό προϋπολογισμό τα έσοδα του ΓΕΜΗ των Επιμελητηρίων

Με νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση επιδιώκεται τα έσοδα του ΓΕΜΗ των Επιμελητηρίων να περάσουν στον κρατικό προϋπολογισμό. Το θέμα συζητήθηκε στο συνέδριο των Επιμελητηρίων στην Ρόδο όπου εκφράστηκε η αντίθεση όλων των προέδρων όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Μάρκος Δέμπας.

Συγκεκριμένα είπε ότι «ήταν το κύριο θέμα, διότι είχαμε την κατάθεση ενός νομοσχεδίου την περασμένη Πέμπτη, όπου αιφνιδιαστικά η κυβέρνηση και το υπουργείο κατεβάζουν ένα σχέδιο νόμου που ουσιαστικά δημιουργεί σοβαρά θέματα στην αυτοτέλεια και στην οικονομική διαχείριση των Επιμελητηρίων. Είναι ξεκάθαρο ότι θέλει να πάρει τους πόρους ουσιαστικά των Επιμελητηρίων και να τους μεταφέρει στον κεντρικό κρατικό προϋπολογισμό. Έτσι θα τίθεται θέμα βιωσιμότητας των Επιμελητηρίων. Όλοι αυτοί οι πόροι, πλέον, θα διαχειρίζονται όχι από τα Επιμελητήρια όπως ήταν μέχρι σήμερα. Θα πηγαίνουν στον κρατικό προϋπολογισμό. Ξέρουμε ότι ανά πάσα στιγμή η οποιαδήποτε κυβέρνηση, ο οποιοσδήποτε υπουργός, αν έχει ανάγκες μπορεί αυτούς τους πόρους να τους μεταφέρει και να τους κάνει ό,τι θέλει. Αυτό θα είναι εις βάρος των Επιμελητηρίων, εις βάρος των δράσεων που κάνουμε, των ανταποδοτικών δράσεων που έχουν όλα τα Επιμελητήρια. Θα είναι ένα σοβαρό ζήτημα που θα το αντιμετωπίσουμε τις επόμενες μέρες. Η απόφαση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, στη γενική συνέλευση που είχαμε στη Ρόδο, ήταν ξεκάθαρη, παρουσία κιόλας του υπουργού κ. Πιτσιόρλα, ότι αυτό δεν θα μπορέσουμε να το δεχτούμε. Δεν θα αφήσουμε να περάσει, μία τέτοια κατάσταση. Πιστεύω να το καταλαβαίνουν και οι ίδιοι. Δεν ξέρω ποιο είναι το σκεπτικό τους, τι είναι πίσω από το μυαλό τους. Για μας είναι ξεκάθαρο ότι χτυπάνε τα Επιμελητήρια. Κι όπως είπαν, θα δημιουργηθούν σοβαρά ζητήματα σε όλες τις δράσεις που κάνουμε. Και το ερώτημα είναι, μήπως τελικά δεν τα θέλουν τα Επιμελητήρια; Να μας το που ξεκάθαρα, να τα κλείσουμε να ησυχάσουμε. Θα βρούμε τους τρόπους να λειτουργήσουμε και να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις μας, την επιχειρηματικότητα του νομού μας, πολύ πιο δυναμικούς αν θέλουμε».

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Για το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων, είπε ότι «σαφώς. Επρόκειτο για νομοσχέδιο που κατατέθηκε μερικές ώρες πριν ξεκινήσει η γενική συνέλευση και δείχνει το πώς η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει τα Επιμελητήρια. Μάλλον οι 59 φωνές σε όλη τη χώρα δεν αρέσουν σε κάποιους κι ένας από τους τρόπους για να μας κλείσουν τα στόματα είναι να μας πάρουν τους πόρους».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *