Με επιστολή του, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Καβάλας ζητάει να αλλάξει κάτι στο θέμα των πολεοδομικών αδειών

Με επιστολή του ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Καβάλας κρούει τον κώδωνα κινδύνου για την Πολεοδομία Καβάλας και την έκδοση πολεοδομικών αδειών. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου κ. Γιάννη Νεστορίδη, είναι αδιανόητο να χρειάζονται 2 χρόνια για να εκδοθεί μία άδεια.

Ο κ. Νεστορίδης δήλωσε ότι «υπάρχει κάποια στιγμή που όλα τα αδιέξοδα συσσωρεύονται. Και επαγγελματίες και μηχανικοί και πολίτες φτάνουν σε ένα αδιέξοδο. Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν αναπτυξιακές προτάσεις για τη Θάσο, της τάξεως των 30-40 εκ. ευρώ και απαιτούν την έκδοση οικοδομικής άδειας από την Πολεοδομία Καβάλας που χρειάζεται περίπου 2 χρόνια για να εκδοθεί. Τα προγράμματα ΕΣΠΑ έχουν αυστηρά χρονοδιαγράμματα και πρέπει να υλοποιηθούν συγκεκριμένες φάσεις μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Δεν μπορεί να καθυστερήσει μία άδεια 2 χρόνια. Μπορεί να χαθούν τα προγράμματα, οι επενδύσεις, οι θέσεις εργασίας και η δουλειά των μηχανικών αλλά και πολίτες να καταστραφούν οικονομικά. Θα πρέπει να το δούμε σαν διοίκηση, σαν σύλλογος, σαν οποιοσδήποτε φορέας και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Εμείς καταθέσαμε κάποιες προτάσεις για να βελτιωθεί αυτή η κατάσταση, να μειωθούν οι χρόνοι. Είναι πρωτοφανείς οι χρόνοι που απαιτούνται στην Καβάλα για την έκδοση μίας άδειας. Έχει αποδυναμωθεί η υπηρεσία τα τελευταία χρόνια, έχει φύγει προσωπικό. Ίσως χρειάζεται μια αναδιοργάνωση της λειτουργίας της για να μπορέσει να ανταποκριθεί σ’ αυτόν τον φόρτο που έχει συσσωρευθεί. Και η Θάσος να βοηθήσει, γιατί αφορά όλο το νησί αυτή η ιστορία. Το μεγαλύτερο μέρος των αδειών αφορούν τη Θάσο. Και από αυτήν την πλευρά δεν βλέπουμε ανταπόκριση. Εμείς επισημαίνουμε κι άλλα θέματα που υπάρχουν κι απασχολούν τους μηχανικούς και τους πολίτες».

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Αυτό που προτείνουν είναι «να αλλάξουμε στάση και αντιμετώπιση του προβλήματος. Θεωρούν ότι το συμβούλιο αρχιτεκτονικής δεν αφορά την Περιφέρεια ΑΜΘ ή την Περιφερειακή Ενότητα, αφορά μόνο την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Μα εξυπηρετεί τους πολίτες του νομού μας. Δεν εξυπηρετεί πολίτες της Θεσσαλονίκης ή της Κομοτηνής. Οπότε εμείς πρέπει να βοηθήσουμε στη λειτουργία του και να ξεπεραστούν όλα αυτά που έχουν δημιουργηθεί εδώ κι ένα χρόνο. Το ΣΥΠΟΘΑ είναι ό,τι πιο σοβαρό και δύσκολο για έναν δημόσιο υπάλληλο ή για το δημόσιο φορέα. Είναι ένα δικαστήριο που δεν έχει δικαστή, έχει εξαιρετικά σύνθετες υποθέσεις. Οι χρόνοι που απαιτούνται για την εξέταση μιας υπόθεσης είναι 4-5 χρόνια αυτήν τη στιγμή. Δηλαδή μόλις έχουν ολοκληρωθεί οι υποθέσεις του 2014. Είναι αδιανόητο αυτό και δεν φταίνε τα μέλη του ΣΥΠΟΘΑ. Είναι ίσως και η ιδιαιτερότητα του νομού μας που έχει πάρα πολλές τέτοιες εκκρεμότητες, αντιπαραθέσεις και υποθέσεις που χρειάζονται να διευθετηθούν μέσα από αυτό το συμβούλιο και ίσως και το ότι είναι πάρα πολλές, είναι σύνθετο το αντικείμενο, καθαρά δικαστικό θα έλεγα. Το θέμα της πολεοδομίας είναι το πιο σύνθετο και το πιο δύσκολο γιατί δημιουργούνται τα περισσότερα προβλήματα από αυτόν».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *