Με απόφαση της υπουργού δεν θα λειτουργήσει το Τμήμα Γεωλογίας στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος

Δεν θα λειτουργήσει τελικά το Τμήμα Γεωλογίας στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος με απόφαση της υπουργού Παιδείας κ. Κεραμέως. Το μέλος της Διοικούσας κ. Μητρόπουλος χαρακτήρισε λανθασμένη την απόφαση αυτή.

Συγκεκριμένα είπε ότι «το τμήμα της Γεωλογίας το εντάξαμε στη σχολή θετικών επιστημών στο Διεθνές Πανεπιστήμιο προκειμένου να ολοκληρώσουμε αυτό που προσπαθούμε να φτιάξουμε γύρω από το πετρέλαιο. Δηλαδή, ένα προπτυχιακό τμήμα στην μηχανική πετρελαίου, το τμήμα χημείας και το τμήμα γεωλογίας μαζί με το ινστιτούτο πετρελαίου. Δυστυχώς, έτσι όπως εξελίσσεται η κατάσταση αφενός το προπτυχιακό τμήμα μηχανικών πετρελαίου έγινε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τεχνολογίας πετρελαίου κάτι που δεν μας ικανοποιεί και ακόμη δεν έχει λειτουργήσει. Και δεύτερον, έρχεται η κ. Κεραμέως και κόβει το τμήμα γεωλογίας κι έτσι ουσιαστικά είναι σαν να έχουμε ένα ινστιτούτο πετρελαίου το οποίο δεν ικανοποιεί αυτά που θέλουμε εμείς να ικανοποιεί για τη μοναδική πετρελαιοπαραγωγό περιοχή τα χώρας μας.

Επομένως, θεωρώ ότι ήταν μία λάθος απόφαση. Ελπίζω να μην είναι οριστική. Ελπίζω να ξαναεπανέλθει το υπουργείο Παιδείας και να ζητήσει όλες τις εκθέσεις σκοπιμότητας και βιωσιμότητας έτσι ώστε να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε το καινούργιο τμήμα από την επόμενη σχολική χρονιά, 2020-21 και να δεχθεί του πρώτους φοιτητές, για να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε αυτό το σχέδιο που έχουμε. Θεωρώ ότι θα ήταν υποβάθμιση της Καβάλας να μην αποτελέσει τουλάχιστον το μεγαλύτερο και πρώτο πετρελαϊκό κέντρο της χώρας».

ΠΥΓΜΗ

Σχολιάζοντας τη λογική με την οποία έγινε αυτό, είπε ότι «έγινε με την ίδια λογική με την οποία γίνονται διάφορα πράγματα εδώ στην Ελλάδα με την έννοια ότι ο υπουργός θέλει να επιδείξει ένα είδος πυγμής. Θέλει να δείξει ότι ο προηγούμενος δεν τα έκανε καλά κι αυτός τα κάνει καλύτερα και πάει λέγοντας. Το καλύτερο που είχε να κάνει ήταν να θέσει ερωτήματα. Ποια είναι η σκοπιμότητα να λειτουργήσουν αυτά τα τμήματα και γιατί κι από ‘κει και μετά ας αποφασίσει όποιος οργανισμός θέλει αν πληρούνται τα κριτήρια. Δεν είναι δυνατόν τα κριτήρια να τα θέτει ο υπουργός και να τα εκπληρώνει ο υπουργός ο ίδιος».

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Για τη λειτουργία του Διεθνούς Πανεπιστημίου, είπε ότι «συνεχίζει να είναι μετ’ εμποδίων. Έχει αρκετά προβλήματα. Πιστεύω ότι σιγά- σιγά λύνονται πολλά από αυτά αλλά παραμένουν και άλλα να λυθούν. Για παράδειγμα, αυτήν τη στιγμή γίνεται μία πολύ μεγάλη συζήτηση για το πανεπιστημιακό κέντρο διεθνών προγραμμάτων σπουδών. Το υπουργείο Παιδείας θέλει αυτό το κατ’ εξαίρεση που έκανε το πανεπιστημιακό κέντρο διεθνών προγραμμάτων σπουδών να μπορούν να το κάνουν όλα τα πανεπιστήμια. Να σημειώσω επίσης ότι η αντίληψη ότι θα έρθουν πολλοί ξένοι φοιτητές επειδή θα έχουμε προγράμματα στα αγγλικά, δεν έχει καμία αξία διότι όλα αυτά τα προγράμματα θα είναι εξ αποστάσεως. Η Ελλάδα αναπτύσσει ένα είδος κατώτερης Ανώτατης Εκπαίδευσης, αυτό το δι’ αλληλογραφίας, το οποίο είχαν τα πανεπιστήμια της Αμερικής εδώ και 20 χρόνια. Η κεντρική ιδέα είναι αυτή. Δεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Εγώ θεωρώ ότι θα πρέπει οι φοιτητές που θέλουν να έρθουν να σπουδάσουν στην Ελλάδα, θα πρέπει να έρχονται στη χώρα μας. Να γνωρίζουν την κουλτούρα μας, τη χώρα μας, τα πανεπιστήμιά μας και μετά να φεύγουν. Αυτή είναι η καλύτερη προβολή για τη χώρα μας και τα συμφέροντά της. Αυτό δεν φαίνεται να το έχει στα σχέδιά της η παρούσα κυβέρνηση, αλλά δεν το είχε και η προηγούμενη».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *