Μεγάλες οι προσπάθειες της κυβέρνησης σε περίοδο πανδημίας όπως εκτιμά ο βουλευτής Μακάριος Λαζαρίδης

 

 

 

Τις προσπάθειες της κυβέρνησης για να κρατήσει ένα καλό επίπεδο στο παρεχόμενο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα σχολιάζει ο βουλευτής Μακάριος Λαζάριδης. Σχετικά εκτιμά ότι κάποια προβλήματα μπορεί να υπήρξαν αλλά όλα πλέον είναι σε έναν καλύτερο δρόμο ενώ σχολίασε πως γίνονται προσπάθειες χωρίς φασαρία να δοθούν λύσεις και σε τοπικό επίπεδο.  Μάλιστα κάλεσε όποιους έχουν προβλήματα να επικοινωνούν με αρμοδίους προκειμένου να δοθούν λύσεις.

Αρχικά ανέφερε ότι “Καταρχάς σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση θα πρέπει να πούμε ότι σαφώς έγιναν κάποια βήματα. Έχω άποψη, συνομιλώ με γονείς και φορείς. Από τον περασμένο Φεβρουάριο που ήρθε στην χώρα μας αυτή η πανδημία όπως και σε όλο τον κόσμο βέβαια, έχουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Καταστάσεις που η δική μας η γενιά, η γενιά που έχει τη δική της μάχη να ζει, έφεραν την κυβέρνηση σε έναν αγώνα σε όλα τα επίπεδα.

Το εγχείρημα δεν ήταν εύκολο, όταν όλα τα προηγούμενα χρόνια και ειδικά τα χρόνια της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ δεν έγιναν βλήματα στην κατεύθυνση της ψηφιακής διακυβέρνησης άρα και της ψηφιακής εκπαίδευσης.

Η κυβέρνηση της ΝΔ το Γενάρη του 2015 είχε αφήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο. Ένα πρόγραμμα ψηφιακής διακυβέρνησης το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ.  Τσίπρας το άφησαν στην άκρη. Γι αυτό είχαμε από την αρχή τεράστια προβλήματα.  Παρόλα αυτά με υπέρ προσπάθεια όλων, παιδιών, καθηγητών, γονέων και κυβέρνησης φτάσαμε σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο».

ΤΟ 2Ο ΚΥΜΑ

Και πρόσθεσε πως «Ήρθε το δεύτερο κύμα, ήρθε μια νέα πραγματικότητα. Και σαφώς στην αρχή είχαμε μια αστοχία με την εταιρεία που παρέχει δωρεάν την υπηρεσία στην ελληνική κυβέρνηση να έχει θέματα με την σύνδεσή της. Έπεσε το σύστημα στο Λονδίνο και αυτό κανείς δεν μπορούσε να το προβλέψει. Πολλά μας βοηθούν αλλά αν καταρρεύσουν τότε χάνονται όλα. Όσο για τα τάμπλετ, ναι ίσως να έμειναν κάποια ανοικτά θέματα. Αλλά αυτή η κυβέρνηση έδωσε 100.000 εργαλεία σύγχρονης τεχνολογίας. Σαφώς και υπάρχουν κάποιες αστοχίες, αλλά ως κυβέρνηση αποδείξαμε ότι όπου προκύπτουν ζητήματα, ερχόμαστε και το καλύπτουμε. Άλλωστε μιλάμε για πρωτόγνωρες καταστάσεις.  Εμπειρία δεν υπάρχει, αλλά αυτή η κυβέρνηση έχει το πολιτικό θάρρος να αναγνωρίζει θέματα και να παρεμβαίνει. Εκεί βρισκόμαστε και για αυτό και η τηλεκπαίδευση συνεχίζει κανονικά. Δημόσια συγχαίρω και τους διευθυντές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας κ.κ. Ιωσηφίδη και Βαγενά γιατί και αυτοί υπερέβαλαν εαυτούς και το σύστημα τελικά τρέχει με το καλύτερο δυνατό τρόπο. Δεν θα αφήσω ασχολίαστο ότι ακόμη και η αντιπολίτευση σταμάτησε τα πολλά αρνητικά σχόλια. Εδώ είμαστε όμως και παλεύουμε για το καλύτερο”.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΟΔΥ

Αναφορικά με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας σχολίασε ότι “Πράγματι ακούσθηκαν διάφορα. Το μόνο που πετυχαίνουν όμως είναι να απαξιώνουν την εργασία των επιστημόνων του ΕΟΔΥ και να αμφισβητούν την εγκυρότητα των στοιχείων. Υπάρχει μόνο ένα σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων κορωνοϊού. Όλοι, δημόσια και ιδιωτικά εργαστήρια καταχωρούμε στο ίδιο σύστημα». Ο κ. Λαζαρίδης  δεν δέχθηκε ότι υπάρχουν πλαστά στοιχεία ούτε φυσικά από το Νοσοκομείο Καβάλας.

“Όσο για το νοσοκομείο της Καβάλας αυτό κάνει μια καταπληκτική δουλειά και θέλω να συγχαρώ δημόσια και το διοικητή του ιδρύματος κ. Κλειτσιώτη και τον υποδιοικητή κ. Γεροντόπουλο που παλεύουν συνεχώς. Πρώτα και πάνω από όλα συγχαίρων ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό και στο πρόσωπο της κ. Πετράκη συγχαίρω όλους όσοι στηρίζουν αυτό το δημόσιο σύστημα υγείας. Το οποίο πιέζεται αλλά αντέχει και η δουλειά που γίνεται είναι σημαντική.

Είναι πάγια τακτική του ΣΥΡΙΖΑ να υιοθετεί διάφορα και πολλές κριτικές που κάποιοι κάνουν. Έτσι όμως προσφέρει χείριστη υπηρεσία. Η εμπιστοσύνη και η εθνική ομοψυχία είναι αυτό που προέχει. Και όμως υπάρχουν κάποιοι, που θέλουν να κάνουν ζημιά και χτυπούν όλους όσοι δουλεύουν συνεχώς και κάτω από δύσκολες συνθήκες.

Οι επιστήμονες από την πρώτη στιγμή μια και έχουν βάλει πάνω από όλα τη δημόσια υγεία κάνουν το σωστό, δίδουν σωστά στοιχεία.  Και στο τέλος τέλος κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το κύρος τέτοιων επιστημόνων. Και αν ακόμη μια κυβέρνηση ήθελε να δώσει πλαστά στοιχεία, αυτοί οι άνθρωποι θα έθεταν σε κίνδυνο το επιστημονικό τους κύρος για να κάνουν τα χατίρια της όποιας κυβέρνησης; Σε κάθε περίπτωση η δικαιοσύνη έχει αναλάβει το θέμα και θα έχουμε αποτέλεσμα. Αλλά πρέπει να μας πουν όσοι το έκαναν γιατί το έπραξαν σε μια τέτοια δύσκολη στιγμή”.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην μεγάλη επιτυχία της επιστημονικής κοινότητας.

“Είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα μιας δράσης η οποία χρηματοδοτήθηκε από δημόσιους πόρους μέσω της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας και η οποία υποστήριξε Έλληνες επιστήμονες οι οποίοι πια μπόρεσαν και ανέπτυξαν ένα τεστ αντιγόνων, ένα rapid test εξαιρετικά υψηλής αποτελεσματικότητας. Είναι μια κίνηση που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα τα οποία ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο και το οποίο ελπίζουμε ότι θα μπορεί να αρχίσει να παράγεται σύντομα και να διατίθεται σε τιμές εξαιρετικά ανταγωνιστικές.

Όπως άλλωστε είπε και ο πρωθυπουργός “θεωρώ ότι είναι μία μεγάλη επιτυχία, πρώτα και πάνω απ’ όλα της Ελληνικής επιστημονικής κοινότητας, που αποδεικνύει ότι η Ελλάδα μπορεί και στα ζητήματα που άπτονται του τομέα της Υγείας να παράγει η ίδια τεχνογνωσία και να μην είναι εξαρτημένη από εισαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών από το εξωτερικό. Θα γίνει πλέον δουλειά με μαζί με τον Υπουργό Ανάπτυξης γιατί υπάρχουν πολλά ζητήματα για να εξετάσουμε τον τρόπο με τον οποίο μπορεί γρήγορα να παραχθεί το τεστ αυτό, γιατί όχι και στην Ελλάδα, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο, στη συνέχεια, θα διατεθεί στην αγορά. Είναι όμως μία σημαντική επιτυχία, πρώτα και πάνω απ’ όλα, των Ελλήνων επιστημόνων υπό την καθοδήγηση ενός πολύ άξιου και διεθνώς αναγνωρισμένου καθηγητή, του κ. Γοργούλη».

ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ

Αναφορικά με τον επικείμενο εμβολιασμό σημείωσε πως μπορεί να υπάρχουν φωνές αντίδρασης ενώ ο ίδιος θα κάνει από τους πρώτους το εμβόλιο. “Το εμβόλιο θα είναι ασφαλές. Θα είναι δωρεάν αλλά δεν θα είναι υποχρεωτικό. Θα καλούσα  λοιπόν όλους να κάνουν το εμβόλιο για να μας θωρακίσει και θα συμβάλλει να κάνουμε πλέον την ζωή μας ομαλή.

Ίσως να χρειασθούν και κάποια μέτρα, όπως για παράδειγμα αυτή η απόφαση των αεροπορικών εταιρειών που ζητούν ταξιδιώτες μόνο με αποδεικτικό ότι έχουν κάνει το εμβόλιο. Αυτό ίσως γίνει και αλλού.  Δεν μπορεί κάποιοι και λίγοι, να βάλουν σε κίνδυνο την ζωή πολλών. Δεν μπορεί για κάποιους λίγους να διακινδυνέψουμε την ζωή μας. Όλοι εμείς που πληττόμαστε και πόσο πληρώσαμε οικονομικά και όχι μόνο” τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τις λεπτομέρειες για τον εμβολιασμό τόνισε ότι σύντομα θα δοθούν συγκεκριμένα σημεία. “H πρωτοφανής ταχύτητα της ανάπτυξης των εμβολίων δεν επιτεύχθηκε τυχαία ή με επιστημονικές εκπτώσεις. Αντιθέτως, επιτεύχθηκε λόγω

• της ταχύτατης αποκωδικοποίησης της γενετικής σύστασης του ιού,

• της χρήσης των υπαρχουσών πλατφόρμων για το σχεδιασμό και την παραγωγή των εμβολίων, και της πρωτοφανούς εκδήλωσης συμμετοχής -από τον γενικό και όχι μόνο πληθυσμό- στις κλινικές δοκιμες,

• των τεράστιων επενδύσεων για τις κλινικές δοκιμές,

• της έναρξης της παραγωγής των εμβολίων – πριν ακόμα δοθεί έγκριση αδειοδότησης (με μεγάλο οικονομικό ρίσκο για τις  κυβερνήσεις που χρηματοδοτούν την παραγωγή και τις εταιρείες).

Κανένα εμβόλιο δεν θα πάρει άδεια κυκλοφορίας αν δεν είναι ασφαλές. Τα εμβόλια δοκιμάζονται σε περισσότερους από 20.000 εθελοντές. Έτσι δεν θα χάσουμε άλλο χρόνο από την ζωή μας. Θα κάνουμε το εμβόλιο και θα προχωρήσουμε εμπρός. Πρέπει να εμπιστευθούμε τους επιστήμονες. Προβλήματα δεν υπάρχουν προς το παρόν και σίγουρα θα κάνουμε τώρα το εμβόλιο, μετά θα έρθει και το φάρμακο και τότε θα κερδίσουμε την ζωή μας. Προχωράμε λοιπόν και βλέπουμε το αύριο με αισιοδοξία” σχολίασε με νόημα.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ

Στην περίπτωση της Ελλάδας, το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει όπως τόνισε ο κ. Λαζαρίδης «Να αναπτυχθούν 1.018 εμβολιαστικά κέντρα στις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Κέντρα Υγείας, περιφερειακά ιατρεία), που θα μπορούν να εμβολιάσουν 2.117.440 πολίτες ανά μήνα. Η λειτουργία τους προβλέπει 2 βάρδιες, πρωί και βράδυ, έξι ημέρες της εβδομάδας, ενώ υπολογίζεται ότι για κάθε πολίτη η διαδικασία θα απαιτεί περίπου 10 λεπτά.

Στη “μάχη” κατά της πανδημίας, θα συνδράμουν οι μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε όλη τη χώρα, όπου ήδη γίνεται το 30% των τεστ για κορονοϊό.

Ειδικότερα, τα εμβολιαστικά κέντρα θα κατανεμηθούν ως εξής στις 7 Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας:

Πρώτοι θα εμβολιαστούν για το νέο κορονοϊό οι εργαζόμενοι στον υγειονομικό τομέα, μετά οι ευπαθείς ομάδες και οι ηλικιωμένοι με υποκείμενα νοσήματα, καθώς και άτομα που διαβιούν σε κλειστές δομές. Σε δεύτερο χρόνο θα πραγματοποιηθεί ο εμβολιασμός των υπόλοιπων πολιτών.

Σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό των υγειονομικών, ο εμβολιασμός θα πραγματοποιηθεί στα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας και τις υγειονομικές δομές της χώρας».

Τέλος ο ίδιος σημείωσε πως όταν γυρίσουμε την κανονικότητα τότε θα πρέπει να γίνει ένα πολιτικό μνημόσυνο στη μνήμη του Θεόδωρου Καλλιοντζή. “Είμαι σε επαφή με τους Δημάρχους, με τον Περιφερειάρχη για να τιμήσουμε το Νομάρχη που έφυγε τόσο νωρίς από κοντά μας” τόνισε καταληκτικά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize
Contrast