ΕκδηλώσειςΚύριο άρθρο

Μία υπέροχη εκδήλωση στην Καβάλα κατά της βίας των γυναικών

Μία όμορφη πράγματι πρωτοβουλία. Με θέμα ”Trafficking, η σύγχρονη μορφή δουλείας”, στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών που είναι η 25η Νοεμβρίου, το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Καβάλας, πραγματοποίησε το απόγευμα της Δευτέρας εκδήλωση, στην αίθουσα ”Βασίλης Βασιλικός” της Δημοτικής Βιβλιοθήκης.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, πριν από την έναρξη της εκδήλωσης, ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Καβάλας, Λεωνίδας Παππάς, υπογράμμισε ότι επρόκειτο για μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση με ειδικό και ενδιαφέρον αντικείμενο, όπως είναι το Trafficing, ένα σύγχρονο θέμα που αφορά χιλιάδες γυναίκες και στη χώρα μας.

ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ….

Εκ μέρους του ΣΚΓ του Δήμου Καβάλας μίλησε η νομική σύμβουλος του κέντρου Θεανώ Κιρκασιάδου μίλησε αρχικά για την λειτουργία του, ενώ στη συνέχεια αναφερόμενη στις δράσεις που κάθε χρόνο διοργανώνει το ΣΚΓ, στο πλαίσιο της συγκεκριμένης ημέρας, τόνισε ότι η γνώση είναι δύναμη.

”Η βία είναι φαινόμενο που μας αφορά όλους. Δεν κάνει διακρίσεις και αποτελεί αγκάθι για τον πολιτισμό μας. Αρωγοί στην εκδήλωσή μας ήταν τα στελέχη του διεθνούς οργανισμού Α21, καθώς και από το τμήμα καταπολέμησης εμπορίας ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης. Το Trafficking αναγνωρίζεται διεθνώς ως ειδεχθές έγκλημα και αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανάγοντας τον άνθρωπο σε αντικείμενο εκμετάλλευσης με σκοπό το κέρδος. Αποτελεί μια από τις μορφές βίας που μπορεί να ασχοληθεί το ΣΚΓ κι έτσι πήραμε την πρωτοβουλία να το αναδείξουμε. Το φαινόμενο αυτό μπορεί να ”ανθεί” δίπλα μας και να μη μπορούμε να το αναγνωρίσουμε”, ανέφερε, μεταξύ άλλων, στις δηλώσεις της η κ. Κιρκασιάδου.

ΤΟ TRAFFICKING!

Από τη μεριά της η Μαγδαληνή Ζαφειρίου, η οποία εργάζεται στον οργανισμό Α21 ως υπεύθυνη των προγραμμάτων ενημέρωσης, αφού ευχαρίστησε το ΣΚΓ για την πρόσκληση, ανέφερε ότι η εμπορία ανθρώπων, είναι ένα έγκλημα που συμβαίνει παντού, από το μικρότερο χωριό της χώρας μας, μέχρι τα μεγάλα αστικά κέντρα, όμως η ιδιαιτερότητά του είναι πως αποτελεί ένα έγκλημα κρυφό!

”Είναι ιδιαίτερα σημαντική η ενημέρωση όλων των πολιτών. Η Α21 είναι ένας διεθνής μη κυβερνητικός οργανισμός, που συστάθηκε το 2008 στη Θεσσαλονίκη και από τότε δραστηριοποιείται σε 14 χώρες στον κόσμο. Η στρατηγική του οργανισμού περιλαμβάνει τη δράση σε τρεις τομείς. Ο πρώτος αφορά την ενημέρωση του γενικού κοινού και η πρόληψη του φαινομένου, ο δεύτερος αφορά τη διάσωση των θυμάτων και την ποινική δίωξη των διακινητών μέσα από τη γραμμή 1109 και ο τρίτος αφορά τη φροντίδα και αποκατάσταση των θυμάτων που διασώζονται. Διαθέτουμε ξενώνα βραχυπρόθεσμης φιλοξενίας, ασφαλή και μυστική τοποθεσία, όπου παρέχεται φροντίδα σε 24ωρη βάση”, επισήμανε σχετικά η κ. Ζαφειρίου.

ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ

Τέλος, η Νίκη Ηλιού, υπεύθυνη του τμήματος εκπαιδεύσεων επαγγελματιών της Α21, υπογράμμισε στις δηλώσεις της:”Το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε είναι ότι κάθε πολίτης και επαγγελματίας μπορεί να συμβάλλει στην αναγνώριση πιθανών θυμάτων που μπορεί να βρίσκονται γύρω μας. Η γραμμή 1109 είναι η γραμμή πληροφόρησης για την εμπορία ανθρώπων, που λειτουργεί 24ωρες το 24ωρο στη διάθεση πολιτών, αρχών και επαγγελματιών, με σκοπό την ενημέρωση σχετικά με το έγκλημα της εμπορίας ανθρώπων σε Ελλάδα και παγκοσμίως. Η γραμμή 1109 λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος ανάμεσα στα διασωθέντα θύματα, τις αστυνομικές αρχές και τις υποστηρικτικές υπηρεσίες. Αφού διασωθούν τα θύματα η γραμμή 1109 λειτουργεί ως κρίκος για να παραπεμφθούν στις υποστηρικτικές υπηρεσίες, ώστε να λάβουν φροντίδα που χρειάζονται”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *